Pondelok 20. mája, 2024
Najkritickejšie faktory ovplyvňujúce riziko demencie sú v oblasti našich každodenných rozhodnutí (Ilustračné foto/Getty Images/ Epoch Times)

Ako sa vyhnúť demencii

Telo niekedy prežije myseľ. Ľudia s Alzheimerovou chorobou a inými formami demencie, trpia krutým osudom – a počet postihnutých narastá. Možno by však nemusel rásť tak rýchlo. Čiastočne je to spôsobené tým, že ľudia žijú dlhšie. Ďalšie faktory však súvisia s tým, ako žijeme – ako jednotlivci i ako civilizácia.

Pandémia mala početné následky aj na našu myseľ. Spoločenská izolácia počas lockdownov podľa vedcov urýchlila pokles kognitívnych funkcií.

Lieky a sladkosti

Úbytok kognitívnych funkcií je vedľajším účinkom mnohých liekov, napríklad liekov na spanie.

„Riziko demencie zvyšuje niekoľko liekov, z ktorých najdôležitejšie sú anticholinergiká, antiepileptiká, lieky proti rakovine a sedatíva a hypnotiká. Všetky tieto lieky sa bežne predpisujú starším ľuďom,“ uvádza Marina Zhangová, prispievateľka pre rubriku Zdravie denníka Epoch Times. Tieto lieky sú niekedy pre pacienta nevyhnutné. Inokedy sa dajú zdravotné problémy vyriešiť iným spôsobom.

Ďalším závažným faktorom podporujúcim demenciu sa dá vyhnúť oveľa ľahšie, napríklad pitiu sladkých nápojov, ktoré môžu zvýšiť riziko demencie až o 39 %. Sladké potraviny vo všeobecnosti sú spojené s rizikom demencie. Sladkosti a rafinované sacharidy prispievajú k obezite zvyšujúcej riziko cukrovky. Cukrovka je natoľko prepojená s demenciou, že sa Alzheimerova choroba niekedy nazýva „cukrovka 3. typu“.

Prekvapivé príčiny

Kým fajčenie a pitie alkoholu sú očakávanými príčinami Alzheimerovej choroby, iné faktory sa prehliadajú, napríklad ochorenie ďasien. Niektoré príčiny sú skutočne veľmi zvláštne.

Vedci napríklad zistili, že niektorí pacienti pravdepodobne dostali Alzheimerovu chorobu z hormónu z odumretých mozgov (ktorý sa dnes už pri liečbe nepoužíva).

Stále sa zvyšujúce nebezpečenstvo pochádza pravdepodobne z najbežnejšej látky v našom modernom živote – plastu. „Nový výskum ukazuje, že nanoplasty – mikroskopické častice uvoľnené z každodenných plastových predmetov – sa viažu na proteíny spojené s Parkinsonovou chorobou a demenciou s Lewyho telieskami,“ uvádza reportér George Citroner z Epoch Times. To je jeden z dôvodov, prečo sa vyhýbať plastovým nádobám na potraviny či prikrývkam a oblečeniu zo syntetických materiálov.

Candida albicans, bežná huba, môže byť tiež príčinou demencie. Vedci zistili, že táto huba dokáže infikovať mozog. V roku 2023 vedci zistili, že naše mikrobiálne zloženie môže byť pre toto ochorenie kľúčové: mladým zdravým potkanom preniesli črevné mikróby z ľudských pacientov s Alzheimerovou chorobou, čím im spôsobili toto ochorenie.

Jednoduché a účinné spôsoby, ako predchádzať demencii

Našťastie, rovnako ako existuje rada faktorov, ktoré prispievajú k vzniku tohto ochorenia, existujú aj účinné spôsoby, ako sa mu vyhnúť. A tie najrozhodujúcejšie z nich spočívajú v jednoduchých a samozrejmých prvkoch životného štýlu.

Po prvé, musíte byť spoločenskí. Osamelosť a sociálna izolácia výrazne zvyšujú riziko demencie, pričom užívanie si spoločnosti iných ľudí ho znižuje.

Konzumácia výživnej stravy takisto odstraňuje faktory prispievajúce k demencii a zlepšuje náš mikrobióm, pričom znižuje riziko demencie. To isté platí aj o cvičení. Kľúčový je aj kvalitný spánok a dostatok slnečného vitamínu D.

Alzheimerova choroba je jednou z hlavných príčin úmrtí a jedným z najhorších spôsobov, ako môže človek opustiť tento svet. A hoci k tejto a ďalším formám demencie prispieva celý rad faktorov, z ktorých mnohé nemôžeme ovplyvniť, kľúčové faktory ovplyvňujúce riziko demencie sú v oblasti našich každodenných rozhodnutí.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj