Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fotografia (foto: freepik.com)

Tieto starodávne očné cvičenia pomohli vyliečiť šedý zákal za pol roka

Takmer 50-ročná Chen Lin strávila každý deň viac ako 10 hodín pred obrazovkou počítača. Kvôli extrémnej krátkozrakosti (viac ako 10 dioptrií) sa u nej objavil šedý zákal a pravé oko jej zbelelo. Navštívila lekára tradičnej čínskej medicíny (TČM), ktorý ju naučil špeciálne očné cvičenia. A hoci jej ochorenie pretrváva, po šiestich mesiacoch každodenného cvičenia šedý zákal zmizol.

Možno vás zaujíma, ako tieto očné cvičenia fungujú a či majú naozaj zázračné účinky pri liečbe šedého zákalu. Kuo-Pin Wu, inšpektor taiwanskej kliniky Xinyitang Heart Clinic, sa podelil o tento súhrn očných cvičení a metód TČM na liečbu šedého zákalu.

Oxidačný stres

Šedý zákal je najčastejšou príčinou slepoty na celom svete. Ľudská očná šošovka je za normálnych okolností priehľadná. K šedému zákalu dochádza vtedy, keď šošovka degeneruje, čo spôsobuje jej zdurenie a zbelenie a vedie k rozmazanému videniu. V závažných prípadoch môže byť oko úplne biele a svetlo doň prestane prenikať.

Pacienti so závažným šedým zákalom musia podstúpiť chirurgickú liečbu, ktorá zahŕňa implantáciu vnútroočnej šošovky na zlepšenie videnia. U pacientov s miernym až stredne ťažkým šedým zákalom je podľa pána Wu možné zvrátiť jeho priebeh pomocou liečby tradičnou čínskou medicínou (TCM) v kombinácii s technikami domácej starostlivosti o oči.

Výskum odhalil, že oxidačný stres je jedným z hlavných mechanizmov vedúcich ku katarakte – degenerácii nukleových kyselín, proteínov a lipidov v šošovke, čo vedie k mutáciám a následnému odumretiu buniek. Kuo-Pin Wu ďalej uvádza, že elektromagnetické žiarenie je bežným rizikovým faktorom vzniku šedého zákalu. Dokonca aj LED svetlá široko používané v každodennom živote môžu poškodiť epitel šošovky, čo vedie k nadprodukcii reaktívnych foriem kyslíka.

Pacienti so šedým zákalom majú nižšie hladiny peroxidázy (enzýmu podieľajúceho sa na urýchľovaní rôznych oxidačných reakcií) v sére a vodnom moku, čo sťažuje odolnosť voči oxidačnému poškodeniu.

Očné cvičenia a masáže

Okrem používania bylín tradičnej čínskej medicíny (TČM) môžu pacienti vykonávať aj masáže a očné cvičenia, ktoré sú tiež účinné pri zlepšovaní zraku. V texte tradičnej čínskej medicíny z obdobia dynastie Ming „Yang Sheng Lei Yao („Kategorizovaný prehľad starostlivosti o zdravie“)“ je zdokumentovaná metóda na zlepšenie šedého zákalu:

Každý deň po prebudení si sadnite so skríženými nohami, rozptýľte svoju myseľ a potom 14-krát prevráťte oči. Po prevrátení očí ich pevne zatvorte, potom ich rýchlo otvorte a uvoľnite.

Pán Wu skombinoval túto starodávnu metódu starostlivosti o oči s masážou akupunktúrnych bodov na hlave a okolo očí a vytvoril súbor očných cvičení. Jedna z jeho pacientok, pani Chen, ako už bolo spomenuté, mala už vo veku 25 rokov krátkozrakosť takmer 10 dioptrií. A keďže sa chystala na polročnú cestu do Talianska a nemohla pokračovať v liečbe, pán Wu jej poradil, aby denne vykonávala očné cvičenia. Poctivo ich cvičila po dobu šiestich mesiacov. Keď sa vrátila do nemocnice na kontrolu, zistila, že šedý zákal zmizol.

Nižšie sú uvedené pokyny na očné cvičenia a masážne techniky krok za krokom:

Očné cvičenia. (Epoch Times)

1. Zatvorte obe oči a 14-krát nimi otočte v smere hodinových ručičiek a potom 14-krát proti smeru hodinových ručičiek.

2. Pevne zatvorte oči na päť sekúnd, potom ich rýchlo otvorte a päťkrát žmurkajte. Tento úkon pomáha podporovať krvný obeh v očiach.

3. Ukazovákom jemne stlačte spodný okraj očných jamiek bez prílišného tlaku. Začnite na spodnom okraji očných jamiek a pohybujte prstami smerom zvnútra von, potom pomaly tam a späť. Opakujte tri až päťkrát.

4. Palcom jemne zatlačte zvnútra von pozdĺž horného okraja očných jamiek a opakujte tri až päťkrát.

5. Jemne zatlačte smerom von nad obočím z vnútra von a tento pohyb zopakujte 14-krát. Potom jemne hlaďte tesne nad obočím smerom nahor a tento pohyb zopakujte 14-krát.

Prečo sa zamerať práve na túto oblasť? Tesne nad zrenicami sa nachádzajú malé výbežky nadočnicových nervov a jemná masáž v tejto oblasti môže zlepšiť krvný obeh a funkciu nervov.

6. Jemne masírujte vnútorný kútik oka 14-krát. Táto oblasť je u vysoko krátkozrakých jedincov náchylná na vznik napätia a pri stlačení môže spôsobiť určitú bolesť. Masírovanie a uvoľňovanie tejto oblasti môže pomôcť uvoľniť oko.

7. Masáž akupunktúrnych bodov: Akupunktúrny bod Chengqi sa nachádza priamo pod zrenicou, medzi spodným okrajom očnej buľvy a spodným okrajom očnej jamky. Jemným masírovaním tohto bodu 14-krát zvýšite tok energie a krvný obeh v očiach.

Akupunktúrne body Cuanzhu, Jingming, Tongziliao a Sizhukong sa nachádzajú v okolí očí. Jemne stláčajte a masírujte tieto akupunktúrne body prostredníkom a ukazovákom oboch rúk a opakujte 14-krát. Masírovanie týchto akupunktúrnych bodov zlepšuje prekrvenie okolia očí a uvoľňuje nervy na oboch stranách hlavy.

Masírujte akupunktúrny bod Fengchi na zadnej strane hlavy 14-krát. Konkrétne sa tento akupunktúrny bod nachádza pod záhlavnou kosťou za uchom, v priehlbine vnútri vlasovej línie.

Ľudia sa často dlho pozerajú do telefónov a počítačov so sklonenou hlavou. Táto poloha môže spôsobiť napätie šliach v bode Fengchi v zadnej časti hlavy, čo vedie k bolesti očí. Masáž bodu Fengchi môže rýchlo zmierniť bolesť a napätie očí a viesť k jasnejšiemu videniu.

8. Prstami si prečesávajte vlasy spredu dozadu.

Pravidelná masáž týchto akupunktúrnych bodov môže zlepšiť videnie (The Epoch Times)


Pôvodný článok

Prečítajte si aj