Nedeľa 19. mája, 2024
Natália Minenková medituje Falun Gong v Dendroparku v Moskve 5. júla 2022. (The Epoch Times)

Rusko zadržalo praktizujúcu Falun Gongu na 2 mesiace vo väzbe bez akýchkoľvek dôkazov

“Rusko sa pripojilo ku komunistickej Číne ako jediná ďalšia krajina, kde sudca uväznil občana jednoducho za meditáciu.”

Moskovský súd 4. mája nariadil dvojmesačné zadržanie ruskej praktizujúcej Falun Gongu na základe jej presvedčenia až do vyšetrovania. Ide o prvé takéto opatrenie v Rusku, ktoré sa čoraz viac prikláňa ku komunistickej Číne.

Štyridsaťšesťročná Natália Minenková bude zadržiavaná do 27. júna na základe kontroverzného zákona proti „vykonávaniu činnosti nežiaducej organizácie“, rozhodol Tušinský okresný súd v Moskve. Zoznam „nežiaducich organizácií“ zahŕňa nezávislé médiá, novinárske skupiny a americké think-tanky.

V stručnom zhrnutí prípadu, ktoré zverejnila ruská polícia, bola pani Minenková obvinená z nezákonného organizovania aktivít Centra pre duchovné a fyzické zdokonaľovanie Falun Dafa. Toto centrum nie je uvedené na zozname nežiaducich organizácií ruského ministerstva spravodlivosti.

Pojednávanie sa uskutočnilo po tom, čo polícia vykonala razie v domoch piatich praktizujúcich meditačnej disciplíny, ktorá v Číne čelí brutálnemu prenasledovaniu od roku 1999. Pani Minenková bola jednou zo štyroch zadržaných osôb. Jeden muž bol prepustený. Polícia vypočula pani Minenkovú a ďalších dvoch, ale pani Minenkovú zadržala na noc až do jej súdneho pojednávania 4. Mája.

„Nariadením zadržania pani Minenkovej sa Rusko pripojilo ku komunistickej Číne ako jedinej krajine, kde sudca uväznil občana len za to, že meditoval a snažil sa žiť podľa učenia Falun Gongu o pravdivosti, súcite a zhovievavosti,“ povedal pre The Epoch Times Levi Browde, výkonný riaditeľ Informačného centra Falun Dafa. „Tento hanebný čin ďalej narúša slobody v Rusku a dokazuje rastúce a znepokojujúce väzby Ruska na čínsky komunistický režim.“

Odhaduje sa, že v Číne praktizuje Falun Gong 70 až 100 miliónov ľudí, ktorí mu pripisujú zásluhy na pozdvihnutí svojho duševného a fyzického zdravia. Čínsky režim považoval takúto popularitu za hrozbu a začal kampaň na systematické odstránenie tejto viery vrátane otrockej práce a núteného odoberania orgánov.

Poradca USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na otázku o rozhodnutí súdu 4. mája uviedol, že „nie je prekvapením…, že Rusko sa správa represívne voči všetkým druhom ľudí, či už ide o otázky týkajúce sa slobody prejavu, slobody tlače, slobody zhromažďovania, slobody náboženstva“.

Sullivan, ktorý vystúpil v paneli na festivale FT Weekend, poukázal aj na posilnené väzby medzi Ruskom a Čínou.

„Rusko sa v mnohých veciach čoraz viac spolieha na Čínu, najmä preto, že stratilo iné cesty, ekonomické, technologické a iné. Ide teda o vzťah, ktorý pozorne a starostlivo sledujeme,“ povedal.

Obavy z tohto trendu vyjadril aj americký poslanec Tom Tiffany.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že jedným z hlavných vývozných artiklov ČKS je útlak, a to je veľmi znepokojujúce,“ povedal pre The Epoch Times.

Nepravdivé tvrdenia bez dôkazov

Prokuratúra začala trestné vyšetrovanie zamerané na pani Minenkovú 27. apríla, teda týždeň pred raziou, vyplýva zo súdnych záznamov, ktoré získal denník The Epoch Times. Podľa záznamov ju prokurátori obvinili zo spáchania „závažného trestného činu proti základom ústavného poriadku a bezpečnosti štátu“, pričom uviedli, že organizovala stretnutia súvisiace s Falun Gongom a distribuovala literatúru Falun Gongu.

Lewi Browde tvrdil, že takéto činnosti sotva predstavujú trestný čin.

„Súhrn toho, čo pani Minenková robila, spočíval v tom, že prinášala hudbu do parku a viedla ostatných k meditačným cvičeniam, pričom vo svojom dome organizovala čítanie duchovných textov, a to všetko ako dobrovoľníčka, pretože sa chcela podeliť s ostatnými o výhody, ktoré získala z praktizovania Falun Dafa.“ L. Browde povedal. „Falun Gong nie je ‚sekta‘, ani pani Minenková nie je ‚vodca‘, čo ilustruje úplne nepravdivé vykreslenie tohto prípadu ruskou vládou kontrolovanou tlačou.“

Pri výsluchu jedného z dvoch svedkov pred súdnym pojednávaním sa vyšetrovateľ pýtal na veľkosť skupiny v krajine, hlavné knihy Falun Gongu a na to, či sa zúčastnili na podujatiach Falun Gongu v zahraničí.

Ľudia, ktorí pani Minenkovú poznali, ju opísali ako milú, vždy usmievavú a ochotnú pomôcť druhým. Po tom, ako sa v roku 2010 začala venovať praxi Falun Gong, prestala piť a fajčiť, keď videla, ako sa po praktizovaní Falun Gongu zlepšil zlý zrak jej matky.

Stupňujúci sa tlak v Rusku na Falun Gong prichádza v čase, keď sa Moskva približuje k Číne a opiera sa o jej vojenskú podporu vo vojne na Ukrajine. Ruský vodca Vladimir Putin uviedol, že tento mesiac navštívi Čínu, čo je ďalší prejav priateľstva medzi týmito krajinami, odkedy krátko pred inváziou vyhlásili „bezhraničné“ partnerstvo.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť 3. mája povedal pre NTD (sesterské médium denníka The Epoch Times): „Sme tým znepokojení, či už sa to deje v Číne, Rusku alebo inde vo svete.“

„Nie je žiadnym tajomstvom, že jedným z hlavných vývozných artiklov ČKS je útlak, a to nás veľmi znepokojuje,“ povedal hovorca.

Ametické ministerstvo zahraničných vecí v najnovšej správe o ľudských právach uviedlo, že Rusko „zneužilo protiteroristické a protiextrémistické zákony, ako aj iné opatrenia“ pri prenasledovaní lokálnej skupiny Falun Gongu „bez akýchkoľvek dôveryhodných dôkazov o násilných činoch alebo úmysloch“, čím v skutočnosti zakázalo činnosť skupín a vystavilo tých, ktorí ho praktizujú, zlému zaobchádzaniu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj