Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia (ijeab / freepik.com)

Ako rozvíjať pozitívne myslenie

Táto jedna zmena vás urobí láskavejšími, zlepší vaše vzťahy, podporí hravosť a radosť a umožní vám lepšie sa sústrediť na vaše ciele.

Jednou z najlepších dlhodobých vecí, ktoré môžete urobiť pre šťastnejší život a lepšie vzťahy, je rozvíjanie pozitívneho myslenia.

Ľudia s pozitívnym myslením žijú šťastnejšie a dlhšie, v priemere o sedem a pol roka. Majú tiež nižší výskyt srdcových ochorení a rakoviny.

Rozvíjanie pozitívneho myslenia teda môže byť jednou z najúčinnejších vecí, ktoré pre seba môžete urobiť. A má veľa príjemných účinkov: keď ste šťastnejší, ste láskavejší k ostatným, takže vaše vzťahy sú lepšie. Ste hravejší, radostnejší a pravdepodobnejšie podniknete pozitívne kroky a sústredíte sa na zmysluplné ciele.

Ako teda rozvíjať toto pozitívne myslenie?

Tu je niekoľko vecí, ktoré sú dôležité:

Všimnite si svoj sklon k negativite. Často si neuvedomujeme, že máme sklon k negatívnemu mysleniu. Pre väčšinu z nás je to slepá ulička. Ak chcete túto slepú uličku odhaliť, pokúste sa identifikovať okamihy, keď sa toto negatívne myslenie prejavuje vo vašom živote, napríklad keď sa sťažujete, kritizujete, súdite, katastrofizujete, cítite sa bezmocní, urazení, cítite sa ako obeť, obťažovaní alebo zaťažení, alebo sa nudíte či cítite osamelí. Žiaden z týchto pocitov nie je zlý; sú to len veci, ktoré si treba všimnúť, pretože keď si uvedomíme ich existenciu, môžeme dosiahnuť veľké zmeny.

Všimnite si účinok negativity. Bez odsudzovania sa zaujímajte o to, ako tieto negatívne momenty ovplyvňujú váš život. Ako ovplyvňujú vašu motiváciu, vaše vzťahy alebo to, ako sa bavia ľudia okolo vás?

Nájdite si nový, pozitívny prístup, z ktorého budete vychádzať. Akonáhle vyčerpáte energiu negatívnej emócie, môžete si všimnúť, že vaše srdce a myseľ sú otvorenejšie. V tejto chvíli si môžete vybrať niečo nové. Z akého postoja by ste chceli v týchto chvíľach vychádzať? Vyberte si jeden a praktizujte ho. Možno budete na druhej osobe hľadať niečo, čo by ste mohli milovať. Možno budete vychádzať z postoja služby druhým alebo súcitu a dávania bezpodmienečnej lásky. Tento nový postoj si vyžaduje prax.

Uvedomte si tento dar. Nech už si vyberiete akýkoľvek postoj, môže byť krásnym cvičením vidieť dar v každom okamihu, dokonca aj v tom negatívnom. Keď sa na vás niekto hnevá a vy sa cítite byť v defenzíve, aký dar je v tom, že sa ten človek hnevá? Keď sa cítite unavení a preťažení, aký dar je v tomto okamžiku láskavosti? Keď máte za sebou smutný a osamelý deň, aký dar môžete nájsť vo svojej melanchólii? V každom okamihu tohto krátkeho a vzácneho života sa vždy dá nájsť dar, ak máme odvahu ho hľadať.

Trénujte úžas. Rovnako tak môžeme v každom okamihu prejavovať úctu a bázeň. Ak sa pustíme do tejto činnosti, chceme sa zamerať na to, aby sme v každom okamihu života videli zázrak a krásu. Začnite s jednoduchými vecami: choďte von a pozorujte krásnu prírodu alebo sa tešte zo svetla dopadajúceho na našu tvár. Vidieť smiech malého dieťaťa alebo lásku medzi dvoma partnermi. Hľadajte všade! Dokonca aj na miestach, ktoré sa nám zdajú náročnejšie. Môžeme nájsť úžas, keď sa ľudia správajú spôsobom, ktorý sa nám bežne nepáči, keď je svet chaotický alebo keď sme zranení? Táto činnosť si vyžaduje a zároveň dáva veľa vnútornej sily.

Zmeňte svoj fyzický prejav. Ak sa zvyčajne správate ako somárik Ijáčik (z Medvedíka Pú) – zhrbený a skleslý – potom vaša myseľ zostane negatívna. To je v poriadku! Na tomto pocite nie je nič zlé. Ale môžete sa naučiť prijímať živelnosť ako Tigrík – veľmi pozitívnu, nadšenú, radostnú a hravú. Keď budete tancovať, vaše myslenie vás bude nasledovať. Ako môžete do svojho života vniesť radostný, vďačný a údivom naplnený fyzický postoj?

Toto nemá byť vyčerpávajúci návod na pozitívne myslenie, ale skôr začiatok. Vyberte si jednu z vyššie uvedených myšlienok, ktorá sa vám zdá jednoduchá a užitočná, a precvičujte ju!

Uvidíte, čo sa začne meniť. Jeden malý posun môže zmeniť celý váš život.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj