Pondelok 20. mája, 2024
(Zľava) minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Igor Choma počas brífingu 19. apríla 2024, na ktorom premiér ohlásil pripravovanú spoluprácu s Čínou v oblasti infraštruktúry na Slovensku. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

Premiérova cesta do Číny má priniesť rozsiahle investície do slovenskej infraštruktúry. Maďarské skúsenosti s Číňanmi sú kontroverzné

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok (18.4.) ohlásil júnovú pracovnú cestu do Číny. Už v marci sa pre Štandard vyjadril, že očakáva „jednu fantastickú veľkú cestu do Číny”, na ktorú berie aj slovenských podnikateľov a verí, že bude ekonomicky úspešná.

„Čína je kľúčovým partnerom Slovenska v oblasti Tichomoria s výrazným ekonomickým potenciálom,” uviedlo ohľadom pripravovanej cesty v stredu (17.4.) na sociálnej sieti Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Premiér plánuje osloviť čínske firmy, aby sa podieľali na rekonštrukcii a vybudovaní dopravnej infraštruktúry na Slovensku formou projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP). Má ísť o obnovu 500 mostov na dopravných komunikáciách, rozšírenie jednokoľajnej železničnej trate medzi Bratislavou a Komárnom a tiež dostavbu diaľnice medzi Žilinou a Martinom aj s približne 7,5 kilometrovým tunelom.

„Nateraz by sme chceli ponúknuť nášmu zahraničnému partnerovi balík 500 mostov, ktoré by niekto zrekonštruoval. Štát by to potom splácal v klasickom procese PPP projektu niekoľko rokov a ten, kto by tieto mosty zmodernizoval, by sa celé obdobie o tieto mosty staral,“ uviedol R. Fico na spoločnom brífingu s ministrom dopravy Jozefom Rážom ml. (nominant Smer-SD) počas kontrolného dňa na rezorte dopravy.

Náš južný sused s Čínou na podobných projektoch spolupracuje už dlhšie. Okrem spolupráce v investičnej oblasti sa však Čína bude v Maďarsku podieľať aj na verejnej bezpečnosti. Po počiatočnom zamlčiavaní prenikla na verejnosť informácia, že v maďarských mestách budú spolu s domácimi policajtmi hliadkovať aj ich čínski kolegovia.

Poslanec Gergely Gulyás z vládneho Fideszu bráni myšlienku čínskych hliadok a uvádza, že čínski policajti nebudú konať na vlastnú päsť, môžu iba hliadkovať spoločne s maďarskými policajtmi. Prirovnáva spoluprácu k tej so Slovákmi, Rakúšanmi a Slovincami.

Maďarský poslanec za Stranu zelených Márton Tompos na sociálnej sieti napísal: „Fidesz je vždy veľmi citlivá, keď ide o maďarskú suverenitu. Ale samozrejme len vtedy, keď niečo prichádza zo západného federálneho systému. Ak východné diktatúry niečo chcú, maďarská vláda je pripravená im poslúžiť.“ Následne vyjadril presvedčenie, že sa nebudú nečinne prizerať, ako v Maďarsku „zúri“ polícia Čínskej komunistickej strany.

Prečítajte si aj