Nedeľa 12. mája, 2024
(Illustrácia The Epoch Times, Shutterstock)
, »

Odtajnená správa odhaľuje, ako čínsky režim zasahoval do volieb v USA (Špeciálny report)

Podľa odtajnenej správy amerických spravodajských služieb a viacerých vyšetrovaní súkromného sektora čínsky režim rôznymi spôsobmi zasahoval do amerických volieb do Kongresu v roku 2022.

Toto úsilie zahŕňalo širokú škálu techník organizovaných Čínskou komunistickou stranou (ČKS) vrátane odvetných opatrení proti americkým zákonodarcom, propagácie obsahu podnecujúceho rozkol spoločnosti a vydávania sa za amerických voličov na internete.

Známy kritik Číny Tom Tiffany (R-Wis.) povedal, že režim bude pokračovať v snahách zasahovať do amerických volieb, kým Bidenova administratíva nebude s Pekingom rokovať serióznejšie.

„Komunistická Čína už neraz ukázala, že sa nezastaví pred ničím, aby zasahovala do amerických volieb,“ povedal T. Tiffany pre The Epoch Times.

„Bidenova administratíva musí zaujať tvrdší postoj voči zasahovaniu a špionáži zo strany ČĽR (Čínskej ľudovej republiky).“

V odtajnenej správe, ktorú zverejnil šéfka štátnej spravodajskej služby v decembri 2023, sa uvádza, že režim sa pokúšal „ovplyvniť“ voľby do amerického Kongresu a poškodiť politikom na strane demokratov ako aj republikánov, ktorí boli za tvrdé postoje voči Číne.

V správe sa hodnotí, že ČKS bola „vykonávala širšie aktivity na ovplyvňovanie volieb ako v minulých kolách“, čiastočne preto, že sa neobávala odvetných opatrení zo strany Bidenovej administratívy.

V správe sa uvádza, že predstavitelia ČKS poskytli agentom väčšiu slobodu zasahovať do volieb v USA, pretože režim „veril, že Peking je pod menším drobnohľadom… a pretože neočakával, že súčasná administratíva podnikne takú tvrdú odvetu, akej sa obával v roku 2020“.

ČKS sleduje členov Kongresu

V správe šéfky spravodajskej služby sa uvádza, že ČKS sa zamerala na kongresové voľby, pretože sa domnievala, že zákonodarná moc bude s väčšou pravdepodobnosťou konať proti jej „kľúčovým záujmom“.

Podľa Sama Kesslera, geopolitického poradcu z poradenskej spoločnosti North Star Support Group, režim dúfal, že vo voľbách zvíťazia kandidáti podporujúci Čínu bez ohľadu na stranícku príslušnosť.

„Vplyv ČKS na kongresové voľby v roku 2022 ilustruje pokračovanie ich širšej geopolitickej stratégie, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby boli do Kongresu zvolení pročínski politici,“ povedal S. Kessler pre The Epoch Times.

„Využíva sa aj na vytváranie negatívneho obrazu o demokratickom politickom systéme a volebnom procese v USA v porovnaní s autoritárskym systémom v Pekingu.“

Režim podnikol kroky „na potrestanie [kandidátov] za ich protičínske názory a na odmenu [kandidátov] za ich podporu Pekingu,“ uvádza sa v správe.

Režim sa tiež snažil zasievať rozpory medzi Američanmi, ale zameral sa predovšetkým na podkopávanie „určitého počtu konkrétnych kandidátov na základe ich politických postojov“.

V správe sa uvádza, že toto úsilie bolo od roku 2020 riadené vyšším čínskym vedením a vychádzalo zo všeobecných snáh na oslabenie verejnej mienky alebo rozhodnutíKongresu, ktoré by mohli byť škodlivé pre strategické ciele ČKS.

S. Kessler opísal toto úsilie ako „súčasť veľkej stratégie ČKS na boj proti snahám USA zameraných na podporu demokracie v zahraničí“.

Podľa jeho slov režim, ktorý konal tak drzo preto, že pravdepodobne „vnímal, že od volieb v roku 2020 je pod menším drobnohľadom“.

Čínsky vplyv na sociálnych médiách

Okrem ovplyvňovania volieb sa režim podľa správy snažil tajne využívať aj účty  na sociálnych médiách, zastupiteľské webové stránky, platených influencerov a firmy pre styk s verejnosťou na manipuláciu verejnej mienky v USA o Číne.

Tieto zistenia sa zhodujú so správami, ktoré minulý rok zverejnili technologické giganty Meta a Microsoft.

Spoločnosť Meta v auguste 2023 oznámila, že zo svojich platforiem vymazala tisíce účtov prepojených s Čínou, ktoré boli podľa nej súčasťou najväčšej operácie na online ovplyvňovanie na svete.

Táto operácia bola podľa Mety spojená so známymi osobami v čínskych orgánoch činných v trestnom konaní, ktoré sa snažili ovplyvniť voľby v polovici volebného obdobia v roku 2022.

Casey Fleming, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti BlackOps Partners uviedol, že táto iniciatíva je súčasťou širšej stratégie neobmedzenej hybridnej vojny ČKS.

„Prebiehajúce vplyvové operácie ČKS sú jednou z mnohých metód neobmedzenej vojny, v ktorej sa náš nepriateľ (ČKS) neriadi žiadnymi pravidlami a zameriava sa na neustále oslabovanie svojho hlavného protivníka (USA),“ uviedol C. Fleming v e-maile pre The Epoch Times.

Vplyvové operácie režimu sa do veľkej miery uskutočňovali prostredníctvom účtov na viacerých platformách s cieľom zasiať rozkol v Spojených štátoch a rozdúchať napätie v súvislosti s rozdeľujúcimi sociálnymi otázkami, ako sú potraty a kontrola zbraní, ako aj znevažovaním demokracie a tvrdením, že hlasovanie nie je užitočné.

Meta uviedla, že celkovo vymazala viac ako 7 700 účtov na Facebooku, 900 stránok, 15 skupín a niekoľko účtov na Instagrame, ktoré boli spojené s operáciou šíriacou pročínsku komunistickú a protiamerickú propagandu.

„Tajná vplyvová operácia“ bola aktívna na viac ako 50 platformách vrátane Medium, Pinterest, Quora, Reddit, TikTok, Vimeo, X (predtým známy ako Twitter) a YouTube.

Operácia sa zamerala aj na kľúčových spojencov a partnerov USA vrátane Austrálie, Japonska, Taiwanu a Spojeného kráľovstva.

Meta uviedla, že osoby stojace za touto operáciou šírili dezinformácie prostredníctvom viacerých kanálov v snahe udržať si trvalú prítomnosť na internete.

V jednom prípade aktéri z Číny vytvorili a uverejnili 66-stranový falošný výskumný dokument na otvorenom úložisku Zenodo. Ďalší aktéri potom vytvorili videá na YouTube a Vimeo na propagáciu falošného výskumu. Potom vytvorili nový článok, ktorý citoval falošný výskum a vložili doň dve videá, v ktorých tvrdili, že Spojené štáty „zatajujú pravdu o pôvode [COVID-19]“.

Nakoniec skupina podstrčila posledný článok na viacerých platformách a použila falošné účty na sociálnych sieťach, aby umelo obsah šírila.

Napriek tomuto úsiliu mali podľa správy aktéri so sídlom v Číne problém dostať za hranice svojej vlastnej ozveny, ktorá pozostávala najmä z botov a platených sledovateľov.

„Cieľom týchto zlomyseľných aktérov je zvyčajne rozdeľovať a panovať tým, že využívajú fyzické a kognitívne slabosti spoločnosti a jej obyvateľov,“ povedal S. Kessler.

„Súvisí to aj so stratégiou ČKS zasievať rozkol medzi politickými stranami a americkými občanmi v súvislosti s horúcimi otázkami, ktoré sa neustále objavujú v každom volebnom cykle.“

C. Fleming uviedol, že Kongres by sa mal snažiť zakázať zahraničný vplyv vo vládnom, obchodnom, vojenskom a vzdelávacom sektore, a to aj prostredníctvom „ozbrojených technológií,“ ako je napríklad aplikácia TikTok.

Vydávanie sa za amerických voličov

Spoločnosť Microsoft vydala v septembri 2023 správu, v ktorej uvádza, že hackeri z Číny sa vydávali za amerických voličov a využívali umelú inteligenciu (AI) na vytváranie a propagáciu rozdeľujúceho obsahu počas kongresových volieb v roku 2022.

„Pred americkými parlamentnými voľbami v roku 2022 spoločnosť Microsoft a partneri z odvetvia zaznamenali účty na sociálnych médiách prepojené s ČKS, ktoré sa vydávali za voličov v USA – nové územie pre vplyvové operácie prepojené s ČKS,“ uvádza sa v správe.

„Tieto účty sa vydávali za Američanov naprieč politickým spektrom a reagovali na komentáre skutočných užívateľov.“

V správe spoločnosti Recorded Future, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou, sa uvádza, že ČKS sa v roku 2022 posunula do novej fázy ovplyvňovania, ktorá sa vyznačuje vytváraním cielených správ pre presne definované publikum, ktoré je segmentované na základe podrobných demografických údajov.

Podľa tejto správy tieto nové účty pravdepodobne dostali usmernenie alebo finančnú podporu od oddelenia pre prácu v rámci Jednotného frontu ČKS, silnej agentúry poverenej dohľadom nad operáciami globálneho vplyvu, a ministerstva štátnej bezpečnosti, najvyššej spravodajskej agentúry režimu.

S. Kessler povedal, že očakáva zvýšený počet zahraničných vplyvových operácií zameraných na prezidentské voľby v USA v roku 2024, najmä vzhľadom na súčasnú hyperpolarizáciu amerických voličov.

„Zlý vplyv a podvratné operácie zahraničných aktérov sa zvýšili a budú aj naďalej predstavovať významné hrozby pre národnú bezpečnosť USA a celkovú bezpečnosť medzinárodného systému počas volieb v roku 2024,“ povedal Kessler.

„Všetko nasvedčuje tomu, že Čína a ďalšie krajiny, ako napríklad Rusko, Irán a Kuba, zintenzívnia svoje úsilie, ktoré povedie k narušeniu volieb v roku 2024.“

Podobne C. Fleming varoval, že nepriateľské krajiny sa budú pravdepodobne snažiť využiť umelú inteligenciu na zasievanie chaosu na internete v období pred novembrovými voľbami.

„Američania musia rátať s masívnym zasahovaním do volieb zo strany Číny, Ruska a ďalších nepriateľských krajín, ktoré je čoraz viac posilňované umelou inteligenciou,“ povedal.

„Zasahovanie do volieb je priamou hrozbou pre naše demokratické procesy a v konečnom dôsledku aj pre našu slobodu.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj