Pondelok 20. mája, 2024
Čína, ilustračná fotografia (foto: hitesh choudhary / Pexels)
»

Ekonomické problémy Číny môžu vyústiť do horšieho krachu, ako bola finančná kríza v USA v roku 2008

Kyle Bass, zakladateľ a investičný riaditeľ spoločnosti Hayman Capital Management, v rozhovore pre CNBC 5. februára zdôraznil, že čínsky hospodársky „zázrak“ sa opiera najmä o nehnuteľnosti, ktoré sú motorom rastu.

K. Bass varuje, že problémy Číny v sektore nehnuteľností môžu vyústiť do krachu, ktorý by bol horší ako finančná kríza v Spojených štátoch v roku 2008.

„Základná štruktúra čínskeho ekonomiky je nefunkčná,“ povedal. „Je nefunkčná, pretože sa veľmi sústredila na nehnuteľnosti.“

„Prevažnú väčšinu rastu HDP Číny tvoria nehnuteľnosti a nadväzujúce odvetvia, ktoré sektor nehnuteľností sprevádzajú. A teraz dochádza k zvratu po neregulovanom a nezastavenom vzostupe v oblasti nehnuteľností.“

Podľa časopisu The Economist sektor nehnuteľností tvorí 70 % hrubého bohatstva čínskych domácností a približne 25 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Počas rozhovoru K. Bass spomenul obrovské dlhy čínskych realitných spoločností Evergrande a Country Garden, dvoch najväčších čínskych developerov, ktoré dosahujú 500 miliárd USD. Minulý týždeň hongkonský súd nariadil likvidáciu spoločnosti Evergrande. Spoločnosť Country Garden nespláca riadne svoje dlhy.

Kyle Bass počas prejavu na podujatí v Hudsonovom inštitúte vo Washingtone 12. júla 2023. (Snímka z podujatia prostredníctvom The Epoch Times)

Evergrande je s dlhom 340 miliárd dolárov najzadlženejšou spoločnosťou na svete. Spoločnosť je centrom pretrvávajúcej krízy v oblasti nehnuteľností, ktorá podľa odborníkov poškodzuje hospodársky rast Číny. V júli 2023 spoločnosť vykázala za roky 2021 a 2022 kombinované straty vo výške 81 miliárd USD.

Minulý rok požiadal problémový realitný gigant v New Yorku o ochranu pred bankrotom podľa kapitoly 15, aby predišli prípadným právnym krokom zo strany veriteľov, ktorí by mohli chcieť spoločnosť zažalovať alebo zabaviť jej majetok v USA.

K. Bass uviedol, že počas finančnej krízy v USA v roku 2008 prišiel americký bankový systém o približne 800 miliárd USD. Na porovnanie, potenciálne straty dvoch čínskych realitných spoločností predstavujú 500 miliárd USD.

„Hovoríme o 500 miliardách dolárov, pričom straty týchto dvoch spoločností sa blížia k tejto sume a zvyšok tvoria ostatní developeri ako aj zbankrotovaní developeri,“ povedal a varoval pred katastrofálnymi vyhliadkami pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku.

„Momentálne prebieha pád realitného sektora,“ zdôraznil K. Bass. „Je to ako finančná kríza v USA na steroidoch. Majú tri a polkrát väčší dlh, ako sme mali my pred krízou. A to sú v bankovníctve len niekoľko desaťročí.“

„V Číne to bude oveľa horšie bez ohľadu na to, ako veľmi ich regulačné orgány tvrdia, že budú chrániť jednotlivcov pred nezákonným predajom“, povedal.

K. Bass tiež varoval pred zadlžením čínskych miestnych vlád, ktoré sa vlani zvýšilo na približne 13 biliónov USD a v roku 2022 má predstavovať 76 % hospodárskeho výkonu krajiny, pričom v roku 2019 to bolo 62,2 %.

Časť z tohto dlhu predstavujú dlhy miestnych vládnych finančných inštitúcií (LGFV), ktoré mestá využívajú na získavanie peňazí na infraštruktúrne projekty, často podporované centrálnou vládou s cieľom podporiť hospodársky rast.

K. Bass uviedol, že tento trh v hodnote 13 biliónov dolárov tiež zápasí so značným zadlžením a nesplácaním.

„Ani nevieme, kde je dno tohto trhu,“ povedal minulý mesiac v rozhovore pre NTD, sesterské médium Epoch Times.

Podľa agentúry Bloomberg musia čínske miestne vládne finančné nástroje v tomto roku splatiť dlhopisy v rekordnej hodnote 651 miliárd USD.

„V Číne žonglujú s 20 taniermi na paličke a všetky sa práve teraz rozbíjajú,“ uviedol K. Bass.

Podľa správy Atlantickej rady, GeoEconomics Center, Rhodium Group a washingtonského think-tanku problémy na čínskom trhu s nehnuteľnosťami brzdia ekonomiku a prinútili režim v Pekingu zaviesť „dočasné opatrenia“ vrátane 16 opatrení na podporu tohto sektora.

V správe sa však uvádza, že tento prístup nerieši hlavný problém. Zameriava sa „viac na stabilitu ako na liberalizáciu trhu“, keďže regulačné orgány ponúkli predĺženie splatnosti bankových úverov a uvoľnenie úverových obmedzení pre developerov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj