Sobota 27. júla, 2024
Ilustračný obrázok (Voľné dielo - Pavel Danilyuk/ Pexels)

Nedostatok pediatrov vedie k zmenám: pohotovosti skrátia ordinačné hodiny

Začiatkom júla sa na Slovensku mení fungovanie detských pohotovostí, ktoré budú po novom poskytovať služby v skrátených ordinačných hodinách. Ambulantná pohotovostná služba (APS), ktorá doteraz fungovala do 22. hodiny, bude dostupná len do 20. hodiny počas pracovných dní aj víkendov. Táto úprava prichádza ako reakcia na nedostatok pediatrov v krajine a účelom je zmiernenie ich pracovného zaťaženia. Zároveň sa plánuje zníženie počtu detských pohotovostných ambulancií, prilákanie mladých lekárov do systému, či rozšírenie ich kompetencií. Ministerstvo zdravotníctva verí, že tieto zmeny prinesú efektívnejšiu a dostupnejšiu zdravotnú starostlivosť pre deti, kým sa podarí zvýšiť krivku počtu detských lekárov.

Začiatkom júla sa zmení fungovanie detských pohotovostí

Ambulantná pohotovostná služba (APS) poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa náhle zhoršil, ale nemusí im priamo ohrozovať život. Ide teda o také prípady, kedy by rodič za normálnych okolností zobral dieťa k pediatrovi, avšak nestihol to počas ordinačných hodín, prípadne sa dieťaťu zhoršil stav cez víkend.

Na Slovensku je citeľný nedostatok pediatrov, čo viedlo k návrhu na skrátenie ambulantnej pohotovostnej služby z 22. hodiny na 20. hodinu. 

„Primárni pediatri na Slovensku poskytujú zdravotnú starostlivosť v ambulanciách pre viac ako 1,1 milióna detí. Situácia v primárnej pediatrii je vážna. Navrhovaná úprava predstavuje jedno z opatrení, ktoré reaguje na pretrvávajúcu krízu v tejto oblasti,“ vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva. 

Prezidentka Zuzana Čaputová už novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti podpísala. S účinnosťou od 1. júla sa skrátia ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti a dorast. Cez pracovné dni budú v prevádzke od 16. do 20. hodiny, cez víkend či sviatky od 8. do 20. hodiny. 

„Skrátenie ordinačných hodín pohotovostných ambulancií pre deti sprevádza tiež podmienka, že ambulantní pediatri si svojich 35 hodín odpracujú 5 dní v týždni, z toho jeden deň do 16. hodiny,” vysvetľuje prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti MUDr. Elena Prokopová.

Naposledy sa ordinačné hodiny skracovali pred 7 rokmi

„Každé dieťa na Slovensku má svojho pediatra, a preto by malo byť vyšetrené na pohotovosti iba v čase, keď dôjde k náhlemu zhoršeniu jeho zdravotného stavu,“ uviedla argumentujúc, že niekedy sú pohotovosti rodičmi využívané účelovo.

Naposledy k skráteniu ordinačných hodín pohotovostí z polnoci na desiatu hodinu došlo za ministrovania Tomáša Druckera (vtedy Smer, dnes Hlas) v roku 2017. Odborníci v tom čase varovali pred mohutným presunom na urgenty v nemocniciach. 

Riaditeľka odboru tvorby strategických zámerov ministerstva zdravotníctva Lucia Povalová takýto trend nepotvrdila. Podľa údajov z roku 2019 sa na urgentné príjmy nemocníc presunuli len 4% pacientov. Jednou nevýhodou zostáva, že prioritou na urgentne sú život ohrozujúce stavy, a preto tam rodič s dieťaťom môžu stráviť oveľa viac času čakaním, kým sa dostane na rad.

„Častokrát sa stane, že rodič pri úraze alebo chorobe dieťaťa váha, či má alebo nemá navštíviť urgentný príjem. Rovnako sa stane, že niekedy aj zbytočne hodiny čaká na urgente a pritom pri správnej pomoci by vedel dieťa ošetriť aj v domácom prostredí,” konštatuje sa na stránke ecakaren.sk. Rodičom stránka pripomína možnosť využitia pomôcky – aplikácie NÚSCH (Národný ústav detských chorôb), ktorá má pomôcť rodičom v lepšej orientácií v prípade náhle vzniknutých zdravotných problémov.

Klesne aj počet ambulancií

Tiež sa skresáva aj celkový počet detských pohotovostí. Pôvodný počet detských pohotovostí bol 61. Aktuálne funguje 55, do konca roka má ich počet klesnúť na 40. Prokopová by skresávanie počtu ambulantných pohotovostných služieb (APS) nenazývala rušením. 

„Z môjho uhla pohľadu sa len zväčšili spádové územia pre jednotlivé APS, aby bola zachovaná ambulantná zdravotná starostlivosť pre deti a dorast počas dňa. Ide o pevné body s veľmi nízkym počtom ambulantných lekárov, ktorí zo zákona musia slúžiť na detských pohotovostiach a ktorí majú často vysoký vek,” povedala Prokopová.

Problém starnutia pediatrov

Počet pediatrov na Slovensku je momentálne 930 a aktuálne nám chýba 240.

„Priemerný pediater je pritom žena vo veku 60 rokov. Optimálne by bolo, keby mal pediater v obvode 1 100 detí, no momentálne je to zhruba 1 300 až 1 400 detí. Sú okresy, kde má lekár na starosti 2 000c detí,” hovorí pediatrička.

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) tieto opatrenia zabezpečia dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom území Slovenska, kým sa do systému doplní nová generácia pediatrov.

„V službách sa s nami strieda aj osemdesiatročná kolegyňa. V našom žilinskom rajóne je nás našťastie dosť a slúžim raz do mesiaca. Ale v ilavskom je ich málo a služby majú nahusto,“ hovorí MUDr. Janka Kapitulčinová, detská lekárka z Varína. 

Riešenie je v dohľade

Riešenie je v dohľadne, ale ešte si počkáme. Ódorova úradnícka vláda prijala reformu všeobecnej ambulantnej starostlivosti, ktorá rieši krízovú situáciu všeobecných lekárov pre dospelých i všeobecných lekárov pre deti a dorast. Súčasná vláda v nastavení pokračuje.  Podľa slov prezidentky  Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti a Slovenskej lekárskej spoločnosti ide o sumár opatrení, vďaka ktorým by sa nám malo podariť zlepšiť stav pediatrov do roku 2030.

„Ide o sumár opatrení na prilákanie mladých lekárov do systému, úpravu ich vzdelávania, posilnenie roly sestry so samostatnými kompetenciami, rozšírenie kompetencií ambulantných lekárov. Už fungujú príspevky na vznik nových ambulancií a po podpise ministerky by od júla mal platiť zákon, že rezident sa môže zamestnať nielen v nemocnici, ale aj v ambulancii, čo je mimoriadne prínosná zmena,” vysvetľuje spôsob riešenia problémovej situácie Prokopová.

Prečítajte si aj