Sobota 27. júla, 2024
(Foto: X / HZS Pardubický kraj)
»

Jedna z najtragickejších nehôd v histórii českých železníc: RegioJet smerujúci z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladným vlakom (+Video)

V stredu (5. 6.) sa približne hodinu pred polnocou v českých Pardubiciach zrazili rýchlik RegioJet s nákladným vlakom ČD Cargo. Na palube RegioJetu sa malo nachádzať okolo 380 cestujúcich, vlak smeroval z Prahy do Košíc.

Nehoda zachytená z blízkeho obytného domu:

Vlaky sa na zastávke Pardubice Centrum zrazili čelne a vo vyššej rýchlosti. Lokomotívy boli zničené, niekoľko vozňov RegioJetu sa vykoľajilo. Predný vozeň rýchlika bol vážne poškodený. Nasledoval intenzívny zásah záchranných služieb s početným nasadením sanitiek a niekoľkých záchranárskych vrtuľníkov.

Český minister vnútra Vít Rakušan informoval, že zomreli štyria ľudia, pričom ďalší traja sú ťažšie ranení a 20 ľudí utrpelo ľahšie poranenia. Požiarnici cestujúcich zo zdemolovaných vozňov vyslobodzovali a nezranených evakuovali do pristavených autobusov, ktoré ich odviezli do staničnej budovy s pripravenou pomocou psychológov, uviedol Rakušan. 

Postupne sa podarila zistiť totožnosť všetkých cestujúcich, nikto nie je nezvestný. Hovorkyňa polície Markéta Janovská informovala, že 27 osôb muselo byť transportovaných do nemocníc. Ide o jednu z najtragickejších nehôd v histórii českých železníc. Zrážka zastavila železničnú dopravu v miestach nehody na deväť hodín.

Podľa aktuálnych informácií si nehoda vyžiadala život dvoch Sloveniek a dvoch Ukrajiniek. 23 ľudí bolo zranených, z toho štyri Slovenky – tri hospitalizovali v Českej republike.

„Bol vyhlásený traumaplán. Hovorí sa o tom, že vlak RegioJetu prešiel cez stopku,“ prezradil pod podmienkou anonymity lekár z pardubickej nemocnice. Český minister dopravy Martin Kupka uviedol, že príčina nehody ostáva zatiaľ nejasná. Vyšetrovanie môže trvať aj niekoľko dní.

(Foto: X / HZS Pardubický kraj)

Podľa hn.cz bola zrážka nahlásená o 22:55. Na kamerovom zázname na jednom z domov v okolí je zachytený moment zrážky. Čas uvedený na zázname je 22:49. Rovnaký čas zrážky udala aj železničná inšpekcia.

Pardubický policajt Roman Mrkvička sa dostal ku vlaku medzi prvými. Povedal, že bol prekvapený z absolútneho ticha, ktoré sa na mieste rozliehalo. „Iba sa po koľajách pohybovali osoby zjavne v šoku,“ skonštatoval. Dodal, že jeden z vagónov bol výrazne zdeformovaný a vo vnútri boli zakliesnení ľudia, niektorí z nich boli zranení.

Spoločne s Mrkvičkom prišiel aj ďalší policajt – Matěj Kučera. „Aj pre nás bolo dosť prekvapujúce to, keď sme prišli na miesto a videli sme haváriu, že tam bolo absolútne ticho. Nebolo počuť žiadny krik, nič,“ načrtol. „Niekomu tiekla krv, niekto sa tam iba potuloval, neboli schopní slova,“ spomenul, ako to po nehode vyzeralo.

Cestujúci Martin Bujniak mal už pred nehodou divný pocit, ako keby vlak brzdil. Pocítil obrovskú ranu a utrpel odreniny na nohe. „Chytil som sa a veľká rana! Počul som rozbíjanie okien. Mali sme ale veľké šťastie. Vedľa bol vagón, ktorý bol vykoľajený. Ľudia z neho vyskakovali a niektorí tam boli uväznení. Veľa ľudí tam krvácalo, mali rozbité hlavy,“ opísal situáciu. Požiarnici sa z bezpečnostných dôvodov najskôr snažili cestujúcich držať dnu vo vagónoch, vysvetlil. „Som vďačný za to, že môžem žiť,“ skonštatoval.

„Hovoril som si, že ide na nesprávnu (koľaj), svietila zelená. Zrazu prišla rana a vlak zastal,“ vypovedal ďalší zo svedkov.

(Foto: FB / HZS Pardubického kraje)

„Zrážka nás prebudila, manželka si myslela, že niekde v okolí spadol dom,“ uviedol nemenovaný pardubický politik žijúci blízko stanice.

RegioJet poslal reakciu v tlačovej správe vo štvrtok (6. 6.) ráno. „Veľmi nás to mrzí. Hlboko sa ospravedlňujeme zraneným a všetkým, koho sa nehoda akokoľvek dotkla. Sme pripravení poskytnúť im maximálnu podporu a odškodnenie,“ napísal majiteľ dopravnej spoločnosti Radim Jančura.

Cestujúci napokon bezpečne dorazili do Košíc vo štvrtok (6. 6.) o 17.30.

Havarovaný nákladný vlak ČD Cargo prevážal žieravý a vysoko horľavý karbid vápenatý. Hovorkyňa pardubických požiarnikov Vendula Horákováv uviedla, že v prvých dvoch vagónoch sa materiál nenachádzal, takže obyvatelia neboli ohrození.

Prečítajte si aj