Sobota 27. júla, 2024
Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson (R-LA) kráča k rokovacej sále Snemovne reprezentantov v americkom Kapitole 20. apríla 2024 vo Washingtone. (Foto: Nathan Howard/Getty Images)

Americký kongres schválil plán pomoci Ukrajine vo výške 61 miliárd dolárov

Po dlhých rokovaniach Snemovňa reprezentantov USA v sobotu (20. 4.) prijala obrovský plán pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan, ktorý podporili zvolení zástupcovia z oboch strán Snemovne.

Poslanci Snemovne reprezentantov schválili tento gigantický balík v hodnote 95 miliárd dolárov, ktorý prezident Joe Biden požadoval už niekoľko mesiacov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pohotovo vyzdvihol pomoc ako „záchranu tisícov životov“, zatiaľ čo americký prezident Joe Biden sa domnieva, že Kongres sa postavil „histórii“. Na druhej strane Rusko tvrdilo, že táto pomoc „zabije ešte viac Ukrajincov kvôli kyjevskému režimu“.

Zvolení zástupcovia hlasovali aj za text, ktorý sa má postaviť čínskemu komunistickému režimu a prísť na pomoc Taiwanu, a prijali opatrenie, ktorým sa vydáva ultimátum pre TikTok, v ktorom sa stanovuje zákaz aplikácie v Spojených štátoch, ak sociálna sieť nepreruší svoje väzby s materskou spoločnosťou ByteDance a v širšom zmysle s Čínou.

61 miliárd pre Ukrajinu

V texte o Ukrajine sa uvádza 61 miliárd eur na pomoc Kyjevu pri riešení problémov s Ruskom. 

Pre podplukovníka Guillauma Ancela, bývalého dôstojníka francúzskej armády, predstavuje hlasovanie o tejto pomoci „bod obratu vo vojne na Ukrajine“, uviedla televízia BFMTV. „Pretože z tejto pomoci budú mať prospech nielen Ukrajinci, ale aj veľmi silná mobilizácia krajín Európskej únie, ktoré konečne pochopili, že od nich závisí ich budúcnosť, a dodávka F-16 (stíhačiek), ktorá je naplánovaná na najbližšie týždne,“ vysvetlil.

Hlavné ťažkosti, s ktorými sa Ukrajina stretáva, sú podľa bývalého vojaka spôsobené stiahnutím Američanov z ukrajinského frontu, keď „vojna na Blízkom východe začala teroristickým útokom Hamasu (v Izraeli)“. A „Európska únia v súčasnosti nie je schopná prevziať americkú pomoc“, povedal pre BFMTV.

Lepšie neskoro ako nikdy

V centre všetkého napätia: financovanie vojny na Ukrajine. Spojené štáty sú hlavným vojenským podporovateľom Kyjeva, ale Kongres už takmer rok a pol neschválil veľký balík pre svojho spojenca, najmä pre stranícke hádky.

Demokrat Joe Biden a jeho strana v Kongrese sú veľmi naklonení novej pomoci Ukrajine, ktorá je vo vojnovom stave s Ruskom. Republikáni na čele s Donaldom Trumpom sa však čoraz viac zdráhajú financovať konflikt, ktorý uviazol na mŕtvom bode.

Európska únia privítala schválenie pomoci Ukrajine ako „jasný odkaz Kremľu“. Obozretnejšie sa Spojeným štátom poďakoval poľský premiér Donald Tusk, horlivý podporovateľ Kyjeva, ale zdôraznil oneskorenie pri schvaľovaní pomoci. „Lepšie neskoro ako nikdy. A dúfam, že pre Ukrajinu nie je neskoro,“ napísal na X.

Uprostred volebného roka sa táto otázka stala súbojom na diaľku medzi dvoma prezidentskými kandidátmi v Spojených štátoch.

Po mesiacoch váhania nakoniec líder republikánov v Snemovni reprezentantov Mike Johnson podporil balík pre Ukrajinu. „Na rovinu: radšej pošlem muníciu na Ukrajinu, ako by som mal poslať našich chlapcov do boja.“

Tento plán pomoci – najmä vojenskej a hospodárskej pomoci – tiež oprávňuje Joea Bidena zabaviť a predať ruské aktíva, aby sa mohol použiť na financovanie obnovy Ukrajiny.

13 miliárd pre Izrael

Medzi ďalšie zložky veľkého plánu patrí vojenská pomoc vo výške 13 miliárd dolárov pre historického spojenca Spojených štátov, Izrael, ktorý je vo vojne s teroristickým hnutím Hamas. Jedným z cieľov tejto vojenskej pomoci je posilnenie izraelského protiraketového štítu známeho ako „Iron Dome“.

Palestínske predsedníctvo odsúdilo „agresiu proti palestínskemu ľudu“, zatiaľ čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu to privítal ako obranu „západnej civilizácie“.

9 miliárd na humanitárnu pomoc 

Viac ako deväť miliárd dolárov bolo podľa zhrnutia textu vyčlenených aj na „uspokojenie naliehavej potreby humanitárnej pomoci pre Gazu a ďalšie zraniteľné skupiny obyvateľstva na celom svete“.

8 miliárd na boj proti Pekingu a pomoc Taiwanu

Ako požadoval Joe Biden, tento návrh zákona vyčleňuje osem miliárd dolárov na vojenský odpor voči Pekingu a na pomoc Taiwanu.

Hrozí tiež zákazom TikToku v Spojených štátoch. Táto videoplatforma je obviňovaná z toho, že umožňuje Pekingu špehovať a manipulovať 170 miliónov užívateľov tejto aplikácie v Spojených štátoch.

Bidenova administratíva uviedla, že všetky tieto opatrenia „veľmi podporuje“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj