Pondelok 20. mája, 2024
Protestné zhromaždenie farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v Bratislave 18. marca 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Malí a strední farmári pokračujú v protestoch pred Ministerstvom pôdohospodárstva (+Video)

V pondelok (18.3.) sa koná protest farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v Bratislave. Farmári chcú formou zhromaždenia vyjadriť svoju nespokojnosť s aktuálnou situáciou v poľnohospodárstve.

Požiadavky farmárov:

1) Okamžité vyplatenie priamych platieb

2) úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov

3) odbúranie administratívnej záťaže farmárov

4) odbúranie diskriminácie pri pôde Slovenského pozemkového fondu

5) funkčný register užívacích vzťahov k pôde

6) finančné nástroje – nekorupčná podpora farmárov prostredníctvom výhodnejších úverov

7) zelená nafta pre všetkých farmárov bez diskriminácie

8) zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít z krajín mimo európskej únie

(FOTO TASR – Jaroslav Novák)

K protestnej aktivite sa pridalo 6 organizácií: Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov, Združenie mladých farmárov na Slovensku (ASYF), Iniciatíva poľnohospodárov, Spolok farmárov Slovenska, Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem Slovenska a Ekotrend Slovakia – zväz ekologického poľnohospodárstva.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč vo štvrtok (14.3.) na svojom brífingu oznámil, že podáva trestné oznámenie na Združenie mladých farmárov Slovenska (ASYF) za nepravdivé tvrdenia o ministerstve na sociálnej sieti. Združenie to považuje za odpútavanie pozornosti verejnosti od ich požiadaviek.

Prečítajte si aj