Pondelok 20. mája, 2024
Kamióny v rade na hraničnom priechode Rava-Ruska na ukrajinsko-poľskej hranici, 18. apríla 2023. (Foto: YURIY DYACHYSHYN/AFP via Getty Images)

Kríza medzi Kyjevom a Varšavou: Poliaci rozsypali obilie z ukrajinských kamiónov (+Video)

Vysypávanie ukrajinského obilia na cesty poľskými farmármi protestujúcimi na hraniciach medzi oboma krajinami vyvolalo na Ukrajine hnev a vyeskalovalo napätie medzi Kyjevom a Varšavou. Nová poľská vláda zachovala opatrenia blokujúce dovoz ukrajinského obilia. Poľský minister pôdohospodárstva sa ospravedlnil a označil kontroverzný čin za akt zúfalstva.

Poľsko patrí medzi najväčších ukrajinských podporovateľov od ruskej invázie, ale trenice okolo varšavského jednostranného zákazu dovozu obilia poškodili vzťahy medzi spojencami. V posledných dňoch varšavské úrady upozornili na možnosť uvaliť nové zákazy na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov kvôli ochrane domácich farmárov.

Poľsko zakázalo dovoz ukrajinského obilia za predchádzajúcej vlády PiS (Právo a spravodlivosť) a ten naďalej pretrváva aj potom, čo sa v októbri 2023 chopila moci nová vláda pod vedením Občianskej koalície.

Neférová súťaž

Poľskí farmári, ktorí od piatka blokujú niekoľko hraničných priechodov s Ukrajinou, zastavili kamión prevážajúci ukrajinské obilie a vyhodili jeho náklad. Farmári v Poľsku momentálne protestujú podobne, ako to robili poľnohospodári v iných európskych krajinách. Okrem iného nesúhlasia s neférovou konkurenciou zo strany svojich ukrajinských proťajškov, ktorí nepodliehajú prísnym európskym reguláciám.

Bezprecedentný čin vyvolal na Ukrajine vlnu rozhorčenia. Ukrajina je krajina so silnou poľnohospodárskou tradíciou, ktorá už dva roky čelí ruskej invázii. V rokoch 1932-1933 prišla o milióny svojich obyvateľov kvôli veľkému hladomoru (Holodomoru) zorganizovanému stalinistickým režimom.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva „dôrazne“ odsúdilo „úmyselné ničenie“ obilia, čo „nemá nič spoločné s pokojnými protestmi, či už z právneho alebo morálneho hľadiska“: „Žiadame „uzavrieť vyšetrovanie tohto incidentu a dúfame, že vinníci budú rýchlo identifikovaní a potrestaní,“ uviedlo ministerstvo. „Ukrajinskí farmári pracujú pod neustálym nepriateľským ostreľovaním a čelia obrovským stratám. Za úrodu draho platia, niekedy aj životmi. Pozývame poľských hospodárov, aby išli na Ukrajinu, aby videli pracovné podmienky“ Ukrajincov.

Ukrajinské úrady označili incident za neprijateľný a požadovali od Varšavy potrestanie páchateľov, keďže skutok sa udial v dobe, keď je ich národné hospodárstvo tvrdo zasiahnuté ruskou inváziou.

Mimoriadne zložitá situácia

„V mene poľských farmárov sa ospravedlňujem za tento akt zúfalstva a žiadam o pochopenie kvôli ich extrémne zložitej situácii,“ povedal v pondelok večer minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Czeslaw Siekierski. „Toto nie je správna forma protestu, ale je často používaná aj v rôznych iných krajinách,“ uviedol o nedeľnajšom incidente.

Poľská prokuratúra v pondelok oznámila, že začala vyšetrovanie porušenia colnej bezpečnosti a ničenia majetku, čo sú trestné činy, za ktoré možno uložiť maximálny trest piatich rokov väzenia.

Nové protesty prichádzajú len pár týždňov potom, čo podobnú blokádu hraníc ukončili poľskí kamionisti.

Poľskí farmári v utorok ráno udržiavali takmer úplnú blokádu pre kamióny na piatich hraničných priechodoch, povedal hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko, ktorého citovala agentúra Interfax-Ukrajina. „Vo frontách stojí asi 1250 kamiónov,“ uviedol.

Európska komisia v pondelok naznačila, že bude pokračovať v hľadaní riešení, ktoré by umožnili zachovať „maximálnu ekonomickú podporu Ukrajine“ zmietanej dvoma rokmi vojny. „Domnievame sa, že riešenia by sa nemali robiť na hraniciach a nie vo vypätých situáciách, ale za jednacím stolom,“ povedal hovorca Komisie Olof Gill.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj