Pondelok 24. novembra, 2025
Pracovníčka drží v ruke laboratórne vypestované kuracie mäso v zapečatenom vrecku, 18. júna 2021, Ness Ziona (Foto: Jack Guez/AFP via Getty Images)

Zákaz umelého mäsa v Maďarsku vyvoláva otázky v EÚ: Brusel varuje pred porušením pravidiel trhu

Maďarský parlament zakázal výrobu a predaj laboratórneho alebo umelého mäsa s cieľom chrániť zdravie, kultúru a udržateľné poľnohospodárstvo. Výnimky platia len pre lekárske a veterinárne účely. EÚ varovala, že zákaz by mohol brániť voľnému pohybu tovaru.

Maďarský parlament schválil všeobecný zákaz výroby a predaja laboratórneho alebo umelého mäsa, teda mäsa, ktoré je vyrobené zo živočíšnych buniek mimo živého organizmu. Minulý týždeň zaň hlasovalo 140 poslancov, proti bolo len 10 a 18 sa zdržalo hlasovania.

Minister poľnohospodárstva István Nagy vysvetlil na svojej stránke na sociálnej sieti: „Ak oddelíme produkciu potravín od poľnohospodárskej pôdy, stratíme našu kultúru. Preto naša krajina zakazuje výrobu a predaj umelého mäsa v Maďarsku.“

Maďarsko nasleduje USA a Taliansko

Prvým americkým štátom, ktorý vydal zákaz, bola Florida, a to v máji minulého roka. V Európe nadobudol podobný zákon platnosť ešte skôr – v roku 2023 v Taliansku. V roku 2024 bola v EÚ podaná prvá konkrétna žiadosť francúzskeho výrobcu o povolenie laboratórneho mäsa.

Maďarsko sa tak vyjadrilo k otázke, ktorá je kontroverzná z politického aj zdravotného hľadiska. Minister Nagy zdôraznil, že bez poľnohospodárov nie je možné zabezpečiť potraviny ani bezpečnú budúcnosť. Rozhodujúce podľa neho je, aby sa spoločnosť nevzdialila od prirodzeného cyklu zvierat.

Fotografia z 13. júna 2025 zachytáva fľaštičky s kultivovaným bravčovým tukom, ktoré sú uložené v laboratóriu spoločnosti Hoxton Farm, start-upovej firmy zaoberajúcej sa kultiváciou bravčového tuku v Londýne. (Foto: Ben Stansall/AFP via Getty Images)

Minister chce čo najprísnejšiu reguláciu

Podľa autorov je zákon odôvodnený ochranou ľudského zdravia a životného prostredia, ako aj podporou udržateľného poľnohospodárstva a zachovaním tradičného vidieckeho spôsobu života. Minister Nagy zdôraznil, že Maďarsko komplexne preskúmalo otázku umelého mäsa a podrobilo svoj predpis postupom EÚ.

Text zákona neuvádza žiadne konkrétne zdravotné riziká. Upresňuje však, že „treba urobiť všetko pre to, aby sa vylúčili alebo znížili možné negatívne vplyvy na zdravie“. Všeobecne sa poukazuje na to, že „umelé potraviny, ktoré sa dostanú do ľudského tela, môžu zároveň predstavovať veľký zdroj nebezpečenstva“.

Podľa Nagya tieto „technológie a výrobné metódy, ktoré sa odchyľujú od tradičnej výroby“, predstavujú aj potenciálne riziká, ktoré „ohrozujú naše základné hodnoty“. Text zákona pripúšťa, že na tieto výzvy „sa ešte nenašli uspokojivé odpovede“. „Umelé mäso je ľudský výtvor a my sa držíme našej kultúry. Namiesto inkubovaného mäsa by sme mali voliť bezpečné domáce potraviny,“ vysvetlil minister.

Maďarsko preto plánuje úplný zákaz výroby a uvádzania laboratórneho mäsa na trh. Výnimky sa vzťahujú výlučne na lekárske a veterinárne účely – a aj tam len v obmedzenom rozsahu.

Základný kameň európskej kultúry stravovania

Maďarská vláda sa dôsledne zasadzuje za tradičnú výrobu a spotrebu mäsových a mliečnych výrobkov. Rastlinné náhrady mäsa zostávajú naďalej povolené. Umelo vyrobené mäso v laboratóriu, ktoré je vyrábané z pravých živočíšnych buniek, je zakázané.

Pri výrobe umelého mäsa vedci odoberú malú vzorku tkaniva – napríklad z kurčaťa alebo hovädzieho dobytka – a rozmnožujú bunky v nádobách bohatých na živiny, takzvaných bioreaktoroch, mimo živého organizmu.

Zákaz v Maďarsku sa diskutoval už minulé leto. Podľa ministra poľnohospodárstva maďarská vláda tým potvrdzuje svoj záväzok k produkcii potravín viazanej na poľnohospodársku pôdu a k posilneniu vidieka.

Minulý rok vláda Viktora Orbána iniciovala v Rade EÚ diskusiu o možných negatívnych vplyvoch nových potravín na kulinárske tradície Európy. Budapešť pritom zdôraznila, že mäso a mliečne výrobky z poľnohospodárstva naďalej tvoria základ európskej kultúry stravovania. Aj iné krajiny – medzi nimi Česká republika, Cyprus, Grécko, Luxembursko, Litva, Malta, Rumunsko a Slovenská republika – v spoločnom liste poukázali na to, že mäso vypestované v laboratóriu predstavuje hrozbu pre „skutočné metódy výroby potravín“.

Porušuje zákaz v Maďarsku právo EÚ?

Hoci už bola v Bruseli podaná žiadosť, Európska únia doteraz neschválila žiadny laboratórny mäsový produkt z vypestovaných buniek. Európska komisia však už minulý rok upozornila maďarskú vládu, že plánovaný zákaz by mohol ohroziť voľný pohyb tovaru v Únii a mohol by porušovať predpisy EÚ týkajúce sa nových potravín. Podľa správy „Euractiv“ sa k týmto obavám pripojili aj Česko, Litva, Holandsko a Švédsko, ktoré vyhlásili, že maďarský krok by mohol brániť inováciám v Európe.

Bruselský think tank Good Food Institute, ktorý sa zaoberá alternatívnymi bielkovinami, označil maďarský zákaz za „právne neudržateľný a bezvýznamný“. Zatiaľ nie je jasné, či krok maďarskej vlády bude mať v Bruseli právne dôsledky.

Článok bol preložený z nemeckej edície Epoch Times

Podporte nás

Aký dojem vo vás zanechal tento článok? Zdieľajte s nami vaše myšlienky.

Prečítajte si aj