
Koláčový raj v srdci Írska: Petra dobýja Kanturk tradičnými dobrotami aj trdelníkmi (Rozhovor)
Vyskúšala si prácu čašníčky a šéfkuchárky a roky praxe v gastronómii jej pomohli objaviť veľkú vášeň v príprave dezertov. Slovenku Petru by ste dnes už našli v jej vlastnej kaviarni v írskom Kanturku, kde je známa široko-ďaleko a o hromady hostí nemá núdzu. Čerstvosť, kvalita a vysoký štandard celej ponuky sú základ, ktorý z kaviarne Yumm Cafe robí jedinečné miesto pre milovníkov kávy a poctivých koláčov. Každé ráno spolu s celým tímom vypekajú muffíny, banánové chlebíky, kysnuté ovocné koláče či jablkové štrúdle. Miestnym dokonca predstavili aj tradičné chute trdelníkov, palaciniek či vaflí, ktoré si zamilovali. V rozhovore pre Epoch Times Slovensko nám porozprávala o svojich náročných začiatkoch, o tom, ako z úplne prázdneho priestoru vytvorila koláčový raj, ale aj to, prečo neplánuje svoje podnikanie rozšíriť do iných miest.
Epoch Times Slovensko: Írsko, Cork a obec Kanturk. Aký príbeh sa skrýva za vaším životom v Írsku? Prečo práve mestečko Kanturk?
Petra Krivá: Do mesta Kanturk som sa presťahovala, keď som mala len 19 rokov. Prakticky som tam prišla na letné prázdniny k svojmu teraz už bývalému manželovi. Študovala som vtedy aj na vysokej škole v Prešove a plánovala som sa po prázdninách vrátiť naspäť na Slovensko, ale o 20 rokov neskôr som stále tu. Na začiatku som si našla prácu v jednej reštaurácii, kde som pracovala ako čašníčka. Neskôr som pracovala v kaviarni, kde som ostala asi 7 rokov. Vtedy som sa dostala aj k práci v kuchyni a príprave írskych jedál, ktoré sú podľa mňa oveľa jednoduchšie v porovnaní so slovenskými.
Ale po týchto skúsenostiach vás čakala aj gastronómia v Amerike…
Áno, vtedy sme sa s bývalým manželom rozhodli presťahovať do Kanady a víza sme dostali na jeden rok. V Kanade som pracovala v gréckej reštaurácii ako šéfkuchárka, kde som sa opäť naučila niečo nové. Po roku som sa vrátila so synom do Írska a môj vtedajší manžel na Slovensko. Po príchode som začala pracovať v Bobs Bare, kde som ostala tiež nejakých 7 rokov. Pracovala som tam ako čašníčka a aj v kuchyni ako šéfkuchárka.

A čo vás priviedlo k samotnému pečeniu a dezertom?
Ani neviem, ako som sa k tomu vlastne dostala. Môj šéf mi dal vtedy voľnú ruku, čiže som skúšala veľa nových vecí a dosť ma to bavilo. Po krátkom čase sa moje dezerty stali súčasťou menu reštaurácie a prezentovala som ich aj na sociálnych sieťach. Až potom som sa rozhodla otvoriť si vlastnú kaviareň priamo v Kanturku, keďže som tam už mala celkom dobré meno aj zákazníkov.

Začať prevádzkovať vlastnú kaviareň a ešte aj v zahraničí znie veľmi odvážne. Vy ste si ju vybudovali takpovediac vlastnoručne, však?
Presne tak. Kaviareň som si doslova vyskladala od podlahy. Dostala som sa k úplne prázdnym priestorom, čiže všetko som musela kompletne zariadiť. S tým mi pomáhali najmä kamaráti a môj brat. Musela som nájsť najprv kvalitnú kávu, ale čo sa týka menu, tak som chcela do mesta priniesť niečo nové a trošku to tam oživiť. Základom boli čerstvé potraviny, chutné, ale aj to, aby jedlá vyzerali esteticky lákavo. Do ponuky som dala raňajky, obedy a už spomínané dezerty. Samozrejme, že veľmi mi pomohli aj sociálne siete, vďaka čomu sa o mne dozvedeli aj v okolitých mestách. Oficiálne som otvorila v septembri 2019, potom prišla pandémia a rozhodla som sa prejsť na spôsob „jedla so sebou“. Predávala som iba kávu, nápoje a koláče. Neskôr som začala pridávať aj palacinky, vafle, trdelníky, čo boli veľké hity, keďže Íri to nepoznali. Práve počas pandémie zažila moja kaviareň veľký boom, lebo len málo podnikov ostalo otvorených, čiže hostia sem prichádzali aj z väčšej diaľky. Neskôr prišli aj prvé torty, ktoré som začala robiť na objednávku a tie aj robím dodnes.

Takže aj po pandémii si k vám ľudia našli cestu?
Áno, pokiaľ ide konkrétne o mňa, tak po pandémii som sa presťahovala do nových priestorov tiež v Kanturku, kde si ľudia môžu aj posedieť, ale „jedlo so sebou“ ostalo stále veľmi populárne. Momentálne pracujem na novej kuchyni, keďže tú, ktorú mám, začína byť dosť maličká. Mám 13 zamestnancov, ale ich počet sa pravdepodobne s novou kuchyňou zvýši. Dopyt je tiež dostatočne veľký a keďže by som sa chcela opäť vrátiť k predaju jedál a nielen dezertov a koláčov, tak potrebujem aj viac miesta. V blízkej budúcnosti by som chcela spustiť aj online predaj produktov a určite aj zväčšiť ponuku.

Znie to tak, ako by ste presne vedeli, do čoho sa púšťate…
Samozrejme, že na začiatku som mala obavy, keďže som bola na všetko sama a mala som štvorročné dieťa. Nemala som žiaden záložný plán, ale vedela som, že mám dosť skúseností s jedlom a jednoducho som verila, že to dokážem.
Úplne bez obáv? Z konkurencie?
Nikoho tu veľmi neberiem ako konkurenciu, keďže nikto nerobí to, čo ja a myslím si, že je dosť miesta pre všetkých. Miestni ľudia podporujú všetky biznisy – každý podporuje každého. Nikdy som nemala pocit, že som nechcená, alebo že som cudzinka.

Keď ste podnikanie mali už pekne rozbehnuté, nelákali vás aj veľké írske metropoly? Možno rovno Dublin?
Som rada, že bývam v tak malom meste, akým je Kanturk. Ľudia sú veľmi milí a priateľskí. Nikdy som nerozmýšľala nad väčším mestom a už vôbec nie nad Dublinom. Žijem tu už 20 rokov a myslím si, že je to už môj domov. Mám tu priateľov, ktorí sú ako moja rodina, a prácu, ktorá ma baví a napĺňa. Veľa ľudí sa ma pýta, či by som si nechcela otvoriť viac prevádzok v iných mestách, ale myslím si, že už by to nebolo ono.
Už názov Yumm Cafe, ktorý sme teda ešte nespomenuli, nám hovorí, že káva nie je to jediné, čo u vás nájdeme. Poviete nám viac o vašej aktuálnej ponuke?
Momentálne máme veľmi širokú ponuku koláčov, ako cookies, brownies, cheesecakes, rôzne druhy zákuskov, veľa bezlepkových a bezlaktózových. Z jedál ponúkame granola, porridge, açai bowls, churros, buble waffle, palacinky, trdelníky a množstvo kávy, ľadových káv, frappucinos, milkshakes, smoothies, ochutené horúce čokolády od klasickej, bielej, ruby, kinder, matcha nápoje. Zákusky a koláče pečieme každý deň, takže chladničky sú vždy plné. Vždy čerstvé máme napríklad scones, muffins, banana bread, cinnamon swirls, jablkové štrúdle či rôzne ovocné kysnuté koláče.

Ako na túto obrovskú ponuku reagujú priamo vaši hostia?
Hostia k nám prichádzajú zovšadiaľ, pretože takú ponuku čerstvých koláčov a zákuskov nenájdu hocikde. Je to síce o náročnej práci a istom štandarde, ktorý treba udržiavať, ale stojí to za to. Dostala som aj pár ocenení za svoju prácu a ľudia tu vedia oceniť, keď je niečo dobré a kvalitné. Pre mňa je ale najväčším ocenením to, keď sa hostia vracajú. Všetko sa dá, len treba mať víziu, ísť za svojím cieľom, nesťažovať sa a ťažko pracovať, pretože gastronómia nie je pre každého a už vôbec, keď to nie je na domácej pôde.
Ďakujeme za rozhovor!
Pozrite sa aj na výber z bohatého sladkého menu, ktoré ulahodilo našej redakcii:
- cheesecake so slaným karamelizovaným popcornom,
- čerstvá domáca torta Red Velvet s jahodami,
- tradičná Pavlovovej tortička s bobuľovým ovocím,
- nadýchané sušienky s matchou a jahodami,
- škoricové osie hniezda ako od babičky,
- sušienky Red Velvet s bielou čokoládou,
- raňajkové bubble vafle so zmrzlinou a čerstvým ovocím,
- vyprážané banánové fritule s pistáciovou zmrzlinou a ovocím,
- domáce trdelníky plnené zmrzlinou, čokoládou, ovocím a inými maškrtami.
Bolo pre vás toto čítanie prínosné? Povedzte nám svoj názor alebo nechajte kontakt pre ďalšiu diskusiu.