Nedeľa 19. mája, 2024
Prísaha Donalda Trumpa ako prezidenta USA 20. januára 2017, po jeho pravici manželka Melania Trumpová a syn Barron Trump (Chip Somodevilla/ Getty Images)
»

Migrácia, Izrael, potraty: Trump odhaľuje svoje plány na druhé funkčné obdobie

Donald Trump chce po svojom znovuzvolení za prezidenta prijať dôrazné opatrenia proti nelegálnemu prisťahovalectvu. Povedal to v rozsiahlom rozhovore pre časopis TIME. V ňom predstavil svoj program pre prípadné druhé funkčné obdobie.

Bývalý prezident USA Donald Trump poskytol koncom apríla vo svojom sídle Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride rozsiahly rozhovor americkému časopisu TIME.

Rozhovor sa týkal všetkých dôležitých tém volebnej kampane, od bezpečnosti hraníc a prisťahovalectva až po hospodársku politiku, potraty a zahraničnú politiku. Diskutovalo sa aj o útoku na americký Kapitol 6. januára 2021.

Rozhovor, ktorý sa uskutočnil v priebehu dvoch dní, viedol reportér časopisu TIME pre národnú politiku Eric Cortellessa.

Prisťahovalectvo, cezhraničná politika

Hneď v prvý deň svojho druhého funkčného obdobia chce Trump prijať radikálne opatrenia proti nelegálnej imigračnej kríze. Plánuje rozsiahlu deportačnú kampaň s cieľom masívne znížiť počet nelegálnych prisťahovalcov. Možno zopakuje masové deportácie 34. prezidenta USA Dwighta D. Eisenhowera z roku 1954.

Bývalý prezident povedal, že chce využiť miestne orgány činné v trestnom konaní a v prípade potreby aj Národnú gardu. „Ale ak by som si myslel, že sa veci vymykajú spod kontroly, nemal by som problém použiť armádu,“ povedal v rozhovore.

Ak miestne policajné oddelenia nebudú spolupracovať, bolo by podľa neho najlepšie ich k tomu motivovať. Má v úmysle udeliť polícii imunitu pred trestným stíhaním. Jeho návrhy nie sú „odvážne“, ale skôr založené na „zdravom rozume“.

Pokiaľ ide o umiestnenie nelegálnych prisťahovalcov do záchytných centier, uviedol, že to pravdepodobne nebude potrebné, vzhľadom na jeho politiku hromadných deportácií, ale nevylúčil ani to.

Ekonomika

Trump je za zavedenie výrazných ciel, najmä voči Číne, s cieľom chrániť americký priemysel a pracovné miesta.

Počas jeho prvého funkčného obdobia sa osvedčili 50 % clá na čínsku oceľ. Nestáli žiadne pracovné miesta, ale naopak, zachránili americký oceliarsky priemysel.

Vyjadril presvedčenie, že vyššie clá nepovedú k tomu, že spoločnosti prenesú vyššie náklady na amerických spotrebiteľov, čo povedie k vyššej inflácii. „V skutočnosti si myslím, že krajina, ktorá je zdaňovaná, zarába menej,“ povedal Trump.

„Čo sa stane, aby ste sa z celej situácie dostali, je, že budete vyrábať výrobok v Spojených štátoch namiesto toho, aby ste ho kvôli pridaným nákladom dovážali z Číny.“ Poukázal tiež na to, že iné krajiny zavádzajú na americký tovar oveľa vyššie clá.

Zahraničná politika

Trump nevylúčil, že pomoc Izraelu bude viazaná na splnenie podmienok, ale usiluje sa o rýchle vyriešenie konfliktu medzi Izraelom a teroristickou skupinou Hamas. Kritizoval prácu Izraela s verejnosťou počas vojny a spomenul „zlú skúsenosť“, ktorú mal pri rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Vyjadril sa, že ešte nikdy nebol prezident USA, „ktorý by pre Izrael urobil toľko ako ja. Ak sa pozriete na všetky veci, ktoré som urobil, a začína to jadrovou dohodou s Iránom… Viete, Bibi [Benjamin] Netanjahu prosil Obamu, aby tú dohodu neuzatváral. Ja som tú dohodu ukončil.“

Trump dodal: „Dal som im [Izraelu] Golanské výšiny,“ a že sa vďaka nemu presunilo veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema, ktorý sa uznal za hlavné mesto Izraela.

Spomenul aj úlohu Iránu pri financovaní Hamasu, ktorý 7. októbra 2023 zaútočil na Izrael. „Počas môjho pôsobenia sa objavovali správy, že Irán nemá peniaze na nič, terorizmus bol veľmi malý,“ vysvetlil Trump. „Na 100 % sme sa zbavili ISIS. Teraz sa začínajú vracať.“

Trump uviedol, že Spojené štáty vojensky podporia Izrael v prípade vojny medzi Iránom a Izraelom. Najnovší útok Iránu na Izrael však bol „slávnostným útokom“, keďže bol vopred všeobecne známy.

Pokiaľ ide o NATO, bývalý prezident kritizoval európskych členov za ich nedostatočné výdavky na obranu. Podľa neho je NATO v poriadku, pokiaľ európske krajiny zaplatia svoj spravodlivý podiel. Stále však neverí, že by NATO prišlo na pomoc Spojeným štátom v prípade obrany a tak, ako to stanovuje zmluva.

6. január, právny systém

Trump kritizoval justičný systém ako neobjektívny a diskutoval o možnom omilostení osôb, ktoré sa údajne podieľali na útoku na Kapitol 6. januára 2021.

„Je to dvojkoľajný systém,“ povedal a spomenul incidenty v Portlande a Minneapolise počas protestov Black Lives Matter v roku 2020. Tam boli ľudia schopní beztrestne obsadiť policajné stanice a zabíjať ľudí. „Myslím si, že je to veľmi, veľmi smutné,“ povedal bývalý prezident.

Ďalej povedal, že sa „pokúsil zastaviť útok [na Kapitol]“ a že jeho rétorika bola pokojná a vlastenecká. Obvinil bývalú predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú a starostku Washingtonu Muriel Bowserovú, obe demokratky, že odmietli jeho ponuku na 10 000 vojakov počas „veľmi dramatického a hrozného obdobia“ 6. januára počas útoku na Kapitol.

Povedal, že sa neobáva politického násilia po voľbách v novembri 2024. „Myslím si, že dosiahneme veľké víťazstvo,“ dodal Trump.

V súvislosti so svojimi právnymi problémami povedal – ako to často zdôrazňoval na tlačových konferenciách po svojich súdnych vystúpeniach v New Yorku v posledných týždňoch – že trestné stíhanie je nespravodlivé a vykonáva ho skorumpovaný právny systém v mene prezidenta Joea Bidena.

O stíhaní svojich protivníkov v prípade svojho znovuzvolenia sa nezmienil. Namiesto toho by malo dôjsť k „veľkej odplate úspechom“. „Našu krajinu urobíme opäť úspešnou. Naša odplata bude prostredníctvom úspechu našej krajiny.“

Na otázku o vymenovaní špeciálneho prokurátora proti Bidenovi odpovedal, že to bude závisieť od toho, čo povie Najvyšší súd USA o prezidentskej imunite v jeho vlastnom prípade, ktorý je v súčasnosti na súde.

„Pozrite sa, prezident by mal mať imunitu,“ povedal Trump. „To platí aj pre Bidena. Ak by rozhodli, že [prezidenti] nemajú imunitu, Biden […] by bol stíhaný za 20 rôznych skutkov.“

Potraty

Pokiaľ ide o prípadnú legislatívu na legalizáciu potratov, Trump vyjadril presvedčenie, že takéto iniciatívy nezískajú v americkom Senáte potrebných 60 hlasov. Zdôraznil, že táto otázka by sa mala ponechať na jednotlivé štáty.

K niektorým otázkam sa Trump momentálne nechcel vyjadrovať, ale čoskoro zaujme stanovisko. Medzi ne patril prístup žien k potratovým tabletkám a zákony zakazujúce ich distribúciu.

„Urobím to na budúci týždeň alebo dva,“ povedal. „Ale nemyslím si, že to bude šokujúce, úprimne povedané. […] Vyjadrujeme sa v prospech pomoci ženám, Eric. Hovorím v prospech pomoci ženám.“

Ďalšie témy

Trump kritizoval Bidenovu administratívu za jej politiku a vyjadril obavy z diskriminácie rôznych skupín vrátane belochov a katolíkov.

V otázke, či by Spojené štáty mali brániť Taiwan, sa bývalý prezident držal pri zemi. Strategické rozmiestnenie amerických vojsk v zahraničí by si vyžiadalo úpravy. Rozmiestňovanie jednotiek by sa muselo efektívne riadiť.

Demokracia je nadradená diktatúram vďaka ich slobode, povedal Trump. Vyjadril však znepokojenie nad súčasným stavom demokracie v USA a poukázal na zneužívanie úradov proti politickým oponentom.

V súvislosti s pandémiou Trump pripomenul operáciu Warp Speed a pochválil rýchly postup svojej administratívy pri vývoji a distribúcii vakcín a liečiv COVID-19.

Trump sa vyjadril skepticky o účinnosti vládnych inštitúcií pri príprave na pandémiu. Povedal, že sú politicky ovládané a finančne neefektívne.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj