Nedeľa 19. mája, 2024
Ilistračná fotografia (foto: www.eurasiareview.com)
»

Blížiaca sa návšteva čínskeho prezidenta v Európe: nový pokus Číny rozdeliť USA a Európu?

Ministerstvo zahraničných vecí čínskeho komunistického režimu nedávno oznámilo, že vodca Čínskej komunistickej strany (ČKS) Si Ťin-pching navštívi od 5. do 10. mája tri európske krajiny, čo bude jeho prvá návšteva Európy za posledných päť rokov.

Taiwanskí experti Lai Rongwei a Wang Guo-chen tvrdia, že táto cesta je novým pokusom ČKS rozdeliť Európu a Spojené štáty prostredníctvom ekonomického lákania a nátlaku.

Si Ťin-pchingova cesta prichádza uprostred zvýšeného obchodného napätia medzi Čínou a Európskou úniou, keďže EÚ vedie vyšetrovanie štátnych dotácií ČKS pre čínske spoločnosti, ktoré znevýhodňujú európskych konkurentov.

Si Ťin-pching má navštíviť tri krajiny: Francúzsko, Maďarsko a Srbsko.

Francúzsko je považované za slabý článok EÚ, pretože prikladá veľký význam obchodu s Čínou. Maďarsko je voči ČKS najpriateľskejšou krajinou v EÚ a Srbsko je známe ako oddaný podporovateľ čínskeho režimu.

Maďarský premiér Viktor Orbán a srbský prezident Aleksandar Vučič patrili k niekoľkým európskym predstaviteľom, ktorí sa v októbri 2023 zúčastnili na samite Hodvábnej cesty v Pekingu.

„[ČKS] chce vytvoriť tzv. nespoluprácu a nejednotu medzi európskymi krajinami a dokonca chce vyvolať nezhody medzi Európou a Spojenými štátmi,“ povedal pre The Epoch Times o Si Ťin-pchingovej ceste do Európy  Lai Rongwei, generálny riaditeľ Taiwanskej asociácie. „Potom to využije na prelomenie brzdenia Číny Spojenými štátmi.“

Povedal, že Si Ťin-pching „má v úmysle opäť použiť svoj starý trik, ekonomický nátlak [na dosiahnutie svojho cieľa]“.

Spojené štáty verejne podporujú krajiny, ktoré ČKS donucuje ekonomickými prostriedkami. Ministerstvo zahraničných vecí v posledných rokoch zintenzívnilo svoje úsilie radiť krajinám, ako strategicky znížiť závislosť od Číny a ako reagovať na hrozby ČKS, najmä po odvetnom opatrení režimu voči Litve za jej podporu suverenity Taiwanu v roku 2020. Tento rok Spojené štáty pomohli Filipínam rozšíriť ich vývozný trh a hľadať iné zdroje na podporu poľnohospodárskej výroby s cieľom znížiť hospodársku závislosť od Číny, keďže napätie s Pekingom sa vystupňovalo v súvislosti so sporom o Juhočínske more.

Lai Rongwei uviedol, že rady ministerstva zahraničných vecí iným krajinám ukazujú svetu, že Spojené štáty môžu pomôcť, ak je niektorá krajina hospodársky donucovaná ČKS.

„Je to na veľmi vysokej strategickej úrovni, aby sme pomohli spojencom zabrániť [ČKS] robiť veci, ktoré podkopávajú status quo v regionálnom mieri,“ povedal.

„Z tejto série akcií vyplýva, že Spojené štáty a európske krajiny si skutočne všimli, že [ČKS] využíva ekonomické prostriedky na vytváranie útlaku. V Európe je len niekoľko krajín, ktoré sú ekonomicky slabé, [a] potrebujú ekonomickú výmenu s Čínou.“

Wang Guo-chen, výskumný asistent v inštitúte Chung-Hua pre ekonomický výskum na Taiwane, povedal pre The Epoch Times: „Celkový obraz Európy a Spojených štátov je pravdepodobne veľmi jasný, to znamená, že od pôvodnej jednostrannej konfrontácie medzi Spojenými štátmi a Čínou sa teraz pomaly rozširuje na EÚ a Japonsko, aby spoločne čelili ekonomickému nátlaku [ČKS], od tradičných colných vojen až po technologický zákaz, a teraz stúpa na úroveň ekonomickej bezpečnosti.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj