Pondelok 20. mája, 2024
Na snímke pohľad na hlavné sídlo katarskej spravodajskej televízie Al-Džazíra v hlavnom meste Dauha 6. mája 2024. Televízia Al-Džazíra prestala v Izraeli vysielať 5. mája po tom, ako sa vláda premiéra Benjamina Netanjahua rozhodla ukončiť jej vysielanie po dlhodobom spore, čo katarská televízia odsúdila ako "zločinný" krok. (Foto: KARIM JAAFAR/AFP via Getty Images)

Al-Džazíra bude vyhostená z Izraela ako agent Hamasu

Izraelská vláda 5. mája odhlasovala ukončenie činnosti Al-Džazíry v Izraeli s odvolaním sa na riziko, ktoré katarská sieť predstavuje pre národnú bezpečnosť. Rozhodnutie bolo prijaté jednomyseľným hlasovaním kabinetu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Hlasovanie kabinetu sa uskutočnilo potom, ako izraelský parlament prijal zákon, ktorý umožňuje dočasne zatvoriť v Izraeli zahraničné vysielacie stanice považované za hrozbu pre národnú bezpečnosť počas vojny proti Hamasu v Gaze.

„Al-Džazíra slúži ako propagandistický orgán Hamasu. Kanál podporuje ozbrojený boj proti Izraelu. Je neprípustné, aby mediálna organizácia, ktorá má tlačové preukazy od vládneho tlačového úradu a kancelárie v Izraeli, pôsobila proti nám zvnútra, a určite nie v čase vojny,“ povedal vtedy izraelský minister komunikácií Šlomo Karhi. „Získali sme účinný a rýchly nástroj na zásah proti tým, ktorí využívajú slobodu tlače na poškodzovanie bezpečnosti Izraela a vojakov izraelskej armády a na podnecovanie k terorizmu v čase vojny.“

Netanjahu o zákone povedal: „Spravodajcovia Al-Džazíry poškodili bezpečnosť Izraela a burcovali proti izraelským vojakom. Nastal čas vyhnať hlásnu trúbu Hamasu z našej krajiny.“

Narážal tým na tvrdenia Izraelských obranných síl (IDF), že teroristi Hamasu sa vydávali za novinárov Al-Džazíry. Jeden z jej novinárov, Ismail Abu Omar, „je zástupcom veliteľa roty vo východnom prápore Hamasu v Chán Júnise“, uviedli predtým IDF. „Abu Omar sa dokonca natočil v kibuci Nir Oz počas masakra 7. októbra a zverejnil to na platformách sociálnych médií“.

Izraelská vláda sa snažila kanál vypnúť od októbra 2023 po masakri Hamasu 7. októbra 2023. Príkaz však viazol na súdoch.

„Vláda schválila a ja som okamžite podpísal príkazy proti Al-Džazíre,“ uviedol Šlomo Karhi 5. mája po hlasovaní na X.

„Naše príkazy začnú platiť okamžite. Uplynulo príliš veľa času a príliš veľa zbytočných právnych prekážok na to, aby sme konečne mohli zastaviť naolejovaný stroj Al-Džazíry, ktorý poškodzuje bezpečnosť krajiny.

„Celé mesiace som robil a budem robiť všetko pre to, aby už nemohli pôsobiť z Izraela.“

Izraelské médiá uviedli, že hlasovanie umožňuje Izraelu podľa rozhodnutia zablokovať činnosť kanálu v krajine na 45 dní. Vláda pravdepodobne zatvorí kanceláriu kanála v Izraeli, zabaví vybavenie a buď zruší, alebo obmedzí prístup na jeho webovú stránku.

Z ústredia kanálu v katarskej Dauhe, kde vláda poskytuje kanálu finančné prostriedky, sa k tomu bezprostredne nevyjadrili. Vláda v Dauhe je hlavným podporovateľom Hamasu a zohráva kľúčovú úlohu v sprostredkovateľských snahách medzi teroristickou skupinou a Tel Avivom o vyjednanie prepustenia zostávajúcich izraelských rukojemníkov výmenou za určitú formu prímeria v Gaze.

Kancelárie a vyššie vedenie Hamasu sa nachádzajú v Katare.

Korešpondent arabskej služby Al-Džazíry uviedol, že príkaz ovplyvní činnosť vysielateľa v Izraeli a vo východnom Jeruzaleme, ale nie na palestínskych územiach.

Izrael a ďalšie krajiny majú dlhodobý spor s Al-Džazírou, ktorá je obviňovaná z propagácie džihádistickej ideológie s väzbami na islamistické Moslimské bratstvo.

„Prostredníctvom siete Al-Džazíra Katar šíri naratívy, ktoré démonizujú a delegitimizujú Izrael a ospravedlňujú terorizmus, čím podporuje Hamas v jeho úsilí,“ povedal už skôr pre The Epoch Times Asher Fredman, riaditeľ v think tanku Mierový inštitút abrahámske dohôd pre Izrael.

Zatiaľ čo anglická prevádzka Al-Džazíry sa často podobá na programy iných veľkých vysielacích sietí, jej arabská časť často zverejňuje doslovné videozáznamy vyhlásení Hamasu a militantných skupín v regióne. Podobne bola podrobená ostrej kritike USA počas americkej okupácie Iraku po tom, ako Spojené štáty v roku 2003 inváziou zvrhli irackého diktátora Saddáma Husajna.

Al-Džazíra je jedným z mála medzinárodných médií, ktoré zostali v Gaze počas celej vojny a vysielali krvavé scény leteckých útokov a preplnených nemocníc a obviňovali Izrael z masakrov. Izrael obviňuje Al-Džazíru zo spolupráce s Hamasom.

Podľa správy izraelskej štátnej mediálnej agentúry Kan spravodajská služba Mossad podporuje ukončenie činnosti Al-Džazíry v krajine s odôvodnením, že stanica poškodzuje vojenské aktivity a ohrozuje životy bojujúceho personálu.

Mossad tvrdí, že reportéri Al-Džazíry odhalili miesta pobytu izraelských vojakov a iné citlivé miesta.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj