Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fotografia (JÉSHOOTS / Pexels)
, »

Instagram zbiera údaje o deťoch napriek zákazu: Meta čelí ďalšej žalobe

Firma Meta čelí v USA novej žalobe, podľa ktorej technologický gigant dostal od roku 2019 viac ako 1,1 milióna hlásení o užívateľoch Instagramu, ktorí majú menej ako 13 rokov. Namiesto ich zablokovania však pokračoval v zbieraní osobných údajov týchto detí, ako je aktuálna poloha či emaily, a to bez súhlasu rodičov. Tým porušili federálny zákon o ochrane súkromia.

Žalobu podali generálni prokurátori 33 štátov USA. Uvádza sa v nej aj to, že vo firme Meta (predtým známa ako Facebook) je verejným tajomstvom, že milióny užívateľov Instagramu sú deti mladšie ako 13 rokov. Tento fakt je v rámci firmy pravidelne dokumentovaný a analyzovaný, no utajuje sa pred verejnosťou.

Obvinenia z porušenia ochrany súkromia sú súčasťou väčšej federálnej žaloby, ktorú prokurátori podali minulý mesiac v americkom štáte Kalifornia. Žalobcovia v nej obvinili spoločnosť Meta, že vo svojich aplikáciách zámerne zaviedla návykové prvky zacielené na mladšie deti.

„Meta svojimi návrhmi a postupmi zneužíva a prispieva k náchylnosti mladých používateľov k závislosti,“ píše sa v sťažnosti. „Zneužívajú psychologickú zraniteľnosť mladých používateľov falošným nádejou, že skutočné sociálne prepojenie spočíva v ďalšom príbehu, obrázku alebo videu a že ignorovanie ďalšieho sociálneho obsahu by mohlo viesť k sociálnej izolácii.“

„Meta využila silné a bezprecedentné technológie na to, aby mladých ľudí a tínedžerov prilákala, angažovala a nakoniec chytila do pasce,“ pokračuje sťažnosť. „Jej motívom je zisk.“

Žaloba poukazuje na výskum, ktorý dokazuje súvislosť medzi používaním týchto platforiem a depresiami, úzkosťou, nespavosťou, zasahovaním do učenia sa a každodenného života a mnohými ďalšími negatívnymi dôsledkami.

Ilustračná fotografia (Pixabay)

Žaloba tiež tvrdí, že firma Meta porušila rôzne zákony o ochrane spotrebiteľov jednotlivých štátov USA, ako aj federálny zákon o ochrane súkromia detí na internete (COPPA), ktorý zakazuje spoločnostiam zhromažďovať osobné údaje od detí mladších ako 13 rokov bez súhlasu rodičov.

„Toto je ťažké obdobie v Amerike,“ povedal na tlačovej konferencii generálny prokurátor štátu Tennessee Jonathan Skrmetti. „Máme polarizáciu, akú sme nevideli od občianskej vojny. A tak skutočnosť, že sa generálni prokurátori z oboch politických strán, ľudia, ktorí sa často veľmi hlasno a verejne nezhodnú, dali dokopy a vydali sa rovnakým smerom, podľa mňa niečo znamená.“

Vplyv produktov Meta na mladšiu generáciu si vyslúžil značnú pozornosť po správe z roku 2021 z Wall Street Journal, ktorý zverejnil interný výskum zverejnený whistleblowerkou Frances Haugenovou. Výskum odhalil, že Instagram zosilňoval pochybnosti súvisiace s telom u niektorých dospievajúcich dievčat.

„Hoci Meta verejne popiera a zľahčuje tieto škodlivé účinky, nemôže tvrdiť, že o tom nevedela,“ uviedla newyorská generálna prokurátorka Letitia James v tlačovej správe. 

„Vlastný interný výskum Meta dokazuje, že si je vedomá škodlivosti jej produktov pre mladých užívateľov. Štúdie, ktoré Meta sama zadala – a ktoré držala v tajnosti, kým ich whistleblowerka neprezradila a médiá nezverejnili – odhaľujú, že Meta roky vedela o vážnych škodách súvisiacich s časom, ktorý mladí používatelia trávia na jej platformách.

Okrem federálnej žaloby podalo individuálne žaloby obviňujúce spoločnosť z poškodzovania mladších používateľov aj osem ďalších generálnych prokurátorov z celých Spojených štátov.

Spoločnosť Meta uviedla, že ju žaloby „sklamali“ a tvrdí, že štáty by s ňou mali radšej „produktívne“ spolupracovať na ochrane mladších ľudí.

„Súhlasíme so snahou generálnych prokurátorov poskytovať tínedžerom bezpečné a pozitívne online zážitky a už sme predstavili viac ako 30 opatrení na podporu tínedžerov a ich rodín,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

„Mrzí nás, že namiesto produktívnej spolupráce so spoločnosťami v celom odvetví s cieľom vytvoriť jasné štandardy primerané veku pre mnohé aplikácie, ktoré tínedžeri používajú, si generálni prokurátori zvolili túto cestu.“

Meta nie je v potenciálnych právnych problémoch sama. Spoločnosti Google a ByteDance už čelia mnohým žalobám podaným v mene maloletých. Viaceré vzdelávacie inštitúcie poukazujú na návykovú povahu platforiem ako YouTube a TikTok.

Ilustračná fotografia (cottonbro studio / Pexels)

Ak by bola žaloba úspešná, Meta by mohla čeliť občianskoprávnym pokutám v rozpätí od 1 000 do 50 000 dolárov za každé porušenie množstva štátnych predpisov.

Nie je to prvýkrát, čo Meta čelila žalobám týkajúcim sa manipulácie s mladšími používateľmi. V marci tohto roka podala Školská rada okresu San Mateo podobnú sťažnosť, v ktorej vyhlásila, že mladí ľudia v Amerike čelia „najvážnejšej kríze duševného zdravia“ za posledné obdobie.

„Mocné korporácie, ktoré v honbe za ziskom využívajú nevídanú, vysoko frekventovanú technológiu, vedome vytvárajú túto bezprecedentnú krízu duševného zdravia. YouTube, Snap, TikTok, Meta a ich partnerské spoločnosti vedome vytvorili túto krízu, ktorá je črtou – nie nejakou neúmyselnou chybou – ich sociálnych médií,“ napísali žalobcovia.

„Už pri malom nahliadnutí do toho, čo spoločnosti YouTube, Meta, TikTok a Snap o tejto kríze vedia, môže teraz verejnosť spravodlivo dospieť k záveru, že konanie obžalovaných sociálnych médií nebolo náhodné, ale že obžalovaní konali vedome, úmyselne a zámerne.“

Prečítajte si aj