Pondelok 20. mája, 2024
Predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová pred budovou Zastúpenia EK na Slovensku na Palisádach 29 počas celoslovenského protestu farmárov v Bratislave 22. februára 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Farmárske protesty sa konajú po celej krajine (+Foto z celého Slovenska)

Protestné akcie sa vo štvrtok konajú po celom Slovensku, členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa pripájajú k celoeurópskym protestom farmárov, poľnohospodárov a potravinárov. Vyjadriť chcú svoju nespokojnosť s rozhodnutiami na úrovni Európskej únie, ale aj na národnej úrovni.

Na snímke z dronu kolóna traktorov na Šancovej ulici v Bratislave počas celoslovenského protestu farmárov vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Michal Svítok)
Farmári a traktory pred budovou Zastúpenia EK na Slovensku na Palisádach 29 v rámci celoslovenského protestu farmárov v Bratislave 22. februára 2024. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)
Farmári s traktormi a transparentmi pred budovou parlamentu počas celoslovenského protestu farmárov a poľnohospodárov v Bratislave 22. februára 2024. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho pred budovou Zastúpenia EK na Slovensku v Bratislave 22. februára 2024. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Najväčší protest poľnohospodárov na Slovensku od vzniku Slovenskej republiky organizuje SPPK, ku ktorej sa pripojila aj Agrárna komora Slovenska. Do ulíc po celom Slovensku vyšlo viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov.

Snímka z celoslovenského protestu farmárov, poľnohospodárov a potravinárov v Košiciach 22. februára 2024. (FOTO TASR – František Iván)
Kolóna poľnohospodárskej techniky prechádza Hlavnou ulicou Prešova počas celoslovenského protestu farmárov, poľnohospodárov a potravinárov, 22. februára 2024. (FOTO TASR – Veronika Mihaliková)
Kolóna traktorov počas celoslovenského protestu farmárov, poľnohospodárov a potravinárov vo štvrtok 22. februára 2024 v Žiline. (FOTO TASR – Daniel Stehlík)
Poľskí a slovenskí farmári a poľnohospodári protestujú na slovensko-poľskom hraničnom priechode Trstená-Chyžné v Trstenej vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Miroslava Mlynárová)
Farmári a poľnohospodári protestujú na slovensko-poľskom hraničnom priechode Trstená-Chyžné v Trstenej vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Miroslava Mlynárová)

Výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš uviedol 3 hlavné dôvody demonštrácií:

  • byrokracia nielen z európskej, ale aj národnej úrovne
  • dôsledky Zelenej dohody pre Európu (Green Deal)
  • dovozy plodín z krajín mimo EÚ.
Farmári a poľnohospodári protestujú na slovensko-českom hraničnom priechode Holíč – Hodonín vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Lukáš Grinaj)
Výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš vystupuje s prejavom počas protestu farmárov a poľnohospodárov na slovensko-českom hraničnom priechode Holíč – Hodonín vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Lukáš Grinaj)
Prezident Agrárnej komory ČR Jan Doležal vystupuje s prejavom počas protestu farmárov a poľnohospodárov na slovensko-českom hraničnom priechode Holíč – Hodonín vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Lukáš Grinaj)
Podpredsedníčka Maďarskej poľnohospodárskej komory Katalin Süleová na slovensko-českom hraničnom priechode Holíč – Hodonín vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Lukáš Grinaj)
Maďarskí farmári a poľnohospodári protestujú na slovensko-českom hraničnom priechode Holíč – Hodonín vo štvrtok 22. februára 2024. Českých a slovenských farmárov prišli k hranici pri mestách Hodonín a Holíč podporiť aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska. Podľa rečníkov je cieľom upozorniť na byrokratickú záťaž aj problémy, ktoré im spôsobuje dovoz lacnejšieho tovaru z krajín mimo EÚ. (FOTO TASR – Lukáš Grinaj)
Českí farmári a poľnohospodári s českou vlajkou a transparentom „Sme poľnohospodári nie úradníci, stop byrokracii“ protestujú na slovensko-českom hraničnom priechode Holíč – Hodonín vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Lukáš Grinaj)
Koordinátor protestu farmárov z okresu Trebišov Tomáš Volkai stojí pred zablokovakovaným kruhovým objazdom v obci Hriadky s vysypanou vlečkou hnoja počas celoslovenského protestu farmárov, poľnohospodárov a potravinárov vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Roman Hanc)
Farmári a traktory prechádzajú cez mesto Topoľčany počas celoslovenského protestu farmárov 22. februára 2024. (FOTO TASR – Henrich Mišovič)
Farmári a poľnohospodári jazdia na svojich traktoroch počas celoslovenského protestu farmárov a poľnohospodárov v Komárne vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Milan Drozd)
Kolóna poľnohospodárských strojov a traktorov vo Zvolene vo štvrtok 22. februára 2024. (FOTO TASR – Ján Krošlák)

Prečítajte si aj