Pondelok 20. mája, 2024
Ostrov Inishbofin. Ilustračné foto. (Andrew Kearns/CC BY 2.0)

Chceli by ste bývať na odľahlom ostrove? Írsko vám za to zaplatí až 84 tisíc eur

Írsko ponúka až 84 000 eur za presťahovanie sa na jeden z 30 odľahlých, idylických ostrovov pri západnom pobreží krajiny. Ak milujete zelené kopce, smaragdové more a atmosférickú oblohu, ste na správnom mieste.

„Naše živé ostrovy“ je desaťročný plán, ktorý presadzuje írska ministerka pre rozvoj vidieka a komunít Heather Humphreysová. V júnovom vyhlásení uviedla, že táto „ambiciózna“ stratégia  „bude mať skutočný transformačný účinok na naše ostrovy a zlepší život ľudí a rodín, ktoré na nich žijú“.

Írska vláda ponúka finančné granty až do výšky 84 000 Eur každému, kto si od 1. júla 2023 kúpi nehnuteľnosť na jednom z určených ostrovov. Háčik spočíva v tom, že nehnuteľnosť musí byť postavená pred rokom 1993 a musí byť prázdna aspoň dva roky, uviedol portál Business Insider.

Vládny grant bude určený aj na to, aby sa prázdne a opustené budovy premenili na dlhodobé bývanie. Grantové peniaze sa môžu použiť len na stavebné úpravy, zateplenie a renováciu.

Letecký záber na ostrov Tory, na ktorom žije iba 200 ľudí. Ilustračný záber (Julianne Forde / CC BY-SA 4.0)

Desaťročná politika zahŕňa trojročný akčný plán, ktorého cieľom je zlepšiť bytovú situáciu, vodohospodársku infraštruktúru, zdravotnícke a vzdelávacie služby, komunikácie a móla, vonkajšie vybavenie a udržateľný cestovný ruch, ako aj zavedenie vysokorýchlostného internetu a pracovných stredísk, aby sa obyvateľom ostrova uľahčil pracovný život.

Ostrovy sú denne odrezané od sveta kvôli  prílivom a odlivom, a nie sú spojené s pevninou mostami ani hrádzami. Na každom z malých ostrovov žije už len niekoľko stoviek starousadlíkov. Cieľom desaťročnej politiky je udržať týchto ľudí, prilákať nových obyvateľov a povzbudiť turistov, aby si vychutnali jedinečnú kultúru, dedičstvo a biologickú rozmanitosť, ktorú ostrovy ponúkajú.

V Írsku musíte počítať s nestálym počasím a množstvom dažďa. Ilustračné foto (Voľné dielo)

„Naše pobrežné ostrovy a ich komunity sú neoddeliteľnou súčasťou štruktúry írskeho vidieka,“ uviedlo Ministerstvo pre rozvoj vidieka a komunít. Ministerka Humphreysová verí, že zavedením politiky Naše živé ostrovy „uvidíme žiť viac ľudí na ostrovoch, ktorí tam aj pracujú a majú dobré kariérne vyhliadky bez ohľadu na to, kde sídli ich zamestnávateľ“.

Minister dúfa, že vďaka grantom sa na vonkajšie ostrovy presťahuje aj viac mladých ľudí, ktorí „sa budú aktívne podieľať na formovaní budúcnosti svojich ostrovov“.

Nie je to prvýkrát, čo tieto jedinečné írske ostrovy lákali nových obyvateľov. V roku 2019 ľudia žijúci na ostrove Inishmore (predtým Árainn Mhór, čo znamená „v tvare obličky“), poslali otvorené listy do Spojených štátov a Austrálie, v ktorých  žiadali cudzincov presťahovať sa do nového, odľahlého domova, uviedla CNN.

Pláž Tra Gheall na ostrove Inishbofin. (Komunitné centrum Inishbofin)

„Máme tu množstvo všestranne nadaných ľudí, ktorí sú pripravení spolupracovať. Alebo ak hľadáte zmenu, prečo sem neprísť? Dochádzanie, bez ohľadu na to, kde sa nachádzate, vám nikdy nezaberie viac ako päť minút,“ uvádza sa v otvorenom liste.


Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj