Pondelok 20. mája, 2024
Taliansky minister obrany Guido Crosetto 16. marca 2023 v Tokiu, Japonsko. (Foto: Takashi Aoyama/Getty Images)
» ,

Taliansky minister obrany: „Dohoda o Hodvábnej ceste s Čínou bola deštruktívna“

Taliansko chce opäť odstúpiť od dohody o Hodvábnej ceste, pretože na krajinu nemá pozitívny vplyv. Ako povedal taliansky minister obrany, zatiaľ čo Taliansko „dodáva do Číny jeden náklad pomarančov, Čína svoj vývoz do Talianska strojnásobila“.

Taliansko chce zrejme do konca tohto roka opäť odstúpiť od kontroverzného projektu „Hodvábnej cesty“ s Čínou. Potvrdil taliansky minister obrany Guido Crosetto. Taliansko sa v roku 2019 stalo prvou veľkou priemyselnou krajinou, ktorá sa pripojila k čínskemu investičnému programu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

„Rozhodnutie pripojiť sa k Novej hodvábnej ceste bolo spontánnym a deštruktívnym činom vlády Giuseppeho Conteho,“ povedal Crosetto pre noviny Corriere della Sera. Čína v dôsledku toho zvýšila svoj vývoz do Talianska, ale dohoda nemala rovnaký dopad na taliansky vývoz do Číny.

„Do Číny sme vyviezli jeden náklad pomarančov, zatiaľ čo Čína za tri roky svoj vývoz strojnásobila,“ vysvetlil Crosetto.

„Najsmiešnejšie je, že Paríž, ktorý sa k iniciatíve nepripojil, predal v tom čase Pekingu lietadlá za desiatky miliárd eur,“ kritizoval taliansky minister obrany.

„Peking je čoraz razantnejší,“ pokračoval Crosetto. Kedysi mal režim v úmysle stať sa najväčšou svetovou ekonomickou mocnosťou. „Dnes vyhlasuje, že bude najväčším hráčom na vojenskej úrovni,“ pokračoval minister obrany.

Expanziu v Afrike Čína označila za „kultúrnu expanziu“ neskrývajúcu ciele ČKS: „V komiksoch sú Číňania vykreslení ako osloboditelia a západniari ako vykorisťovatelia, ktorých treba vyhnať.“

Podľa Crosetta je však teraz otázkou, ako z tejto iniciatívy vystúpiť bez poškodenia vzťahov medzi oboma krajinami. „Čína je konkurent, ale aj partner,“ vysvetlil.

Konečné rozhodnutie padne podľa Meloniovej do decembra

Talianska premiérka Giorgia Meloniová po minulotýždňovom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome uviedla, že iniciatíva „Hodvábna cesta“ sa v Ríme skúma. Zároveň oznámila, že v blízkej budúcnosti navštívi Peking.

„Rozhodnutie urobíme do decembra,“ povedala Meloniová v rozhovore pre televíziu Fox News. Podľa Meloniovej sú v tejto otázke potrebné rokovania s čínskou vládou a talianskym parlamentom.

Meloniová zopakovala svoj názor na paradox, že Taliansko je súčasťou čínskej iniciatívy, hoci nepatrí medzi hospodársky najrozvinutejšie krajiny G7, ktoré majú s Čínou najväčší obchodný obrat. Podľa Meloniovej to ukazuje, že „sa dá mať dobré vzťahy s Pekingom aj bez účasti na projekte Pás a cesta“.

Meloniová už pred svojím víťazstvom v minuloročných parlamentných voľbách oznámila, že nebude pokračovať v účasti Talianska na tejto iniciatíve.

Podľa mediálnych správ vraj USA výslovne požiadali aj Rím, aby zaujal stanovisko k investičnému paktu predchádzajúcej vlády. V každom prípade je odstúpenie pre Taliansko chúlostivé. Aj keď konkrétnych projektov je zatiaľ málo, obáva sa hospodárskej odvety zo strany Pekingu.

Dohoda sa stretla s masívnymi výhradami už počas jej uzavretia

Meloniová je považovaná za presvedčenú zástankyňu slobodného Tchajj-wanu. Minulý rok dala v rozhovoroch s tchaj-wanskými médiami niekoľkokrát jasne najavo, že vidí množstvo dôvodov na to, aby sa dohoda o „novej hodvábnej ceste“ neobnovila. Okrem iného kritizovala kroky ČKS v Hongkongu, v Xinjiangu a opakované hrozby násilím voči Tchaj-wanu.

Zadlžené Taliansko v roku 2019 rozprestrelo červený koberec pre Čínu v nádeji rozšírenia svojich hospodárskych vzťahov s Pekingom. Už vtedy sa v Európskej únii a USA objavili voči tomuto projektu obrovské výhrady. Projekt vyvolával kontroverzné názory aj v rámci talianskej vlády. Kritici okrem iného varovali pred nebezpečenstvom rastúcej závislosti od Číny.

„Uvedomujeme si, že toto vyhlásenie o našom zámere je riziko, ako aj príležitosť,“ priznal taliansky štátny tajomník pre hospodárstvo Michele Geraci pracujúci desať rokov v Číne. Čínsky líder Si Ťin-pching však zdôraznil, že jeho krajina sa usiluje o hospodársku výmenu a investície „v oboch smeroch“.

Dohoda sa automaticky predĺžila

 Čínska vláda uzavrela 23. marca 2019 s Talianskom celkovo 29 protokolárnych dohôd. Tretina z nich sa týkala spoločností (vrátane výrobcu turbín Ansaldo a spoločnosti Danieli Group, ktorá má postaviť železiarne v Azerbajdžane).

Jedna dohoda zahŕňa otvorenie čínskeho trhu pre talianske pomaranče. Ďalšia sa týka partnerstva medzi čínskym turistickým gigantom Ctrip a letiskami v Ríme, ako aj železničnou spoločnosťou Trenitalia a múzeom Ferrari v Modene. Okrem toho sa plánuje partnerstvo miest a spolupráca medzi štátnymi médiami oboch krajín. V tom čase sa v talianskych médiách hovorilo o tom, že dohody majú hodnotu päť až sedem miliárd eur.

Existujúce takzvané „Memorandum o porozumení“ medzi Talianskom a Čínou stanovuje, že dohoda sa automaticky obnoví po piatich rokoch. Ak jedna strana nemá v úmysle dohodu obnoviť, musí to vopred oznámiť druhej strane. Ak sa teda Taliansko rozhodne dohodu neobnoviť, musí začať rokovania s Čínou.

Aktívne lobovanie zo strany čínskych úradníkov

Už od nástupu Meloniovej do funkcie sa vie o úmysle talianskej vlády odstúpiť od iniciatívy „Hodvábna cesta“. Odvtedy Peking aktívne lobuje, aby krajina opäť zmenila názor.

O tejto otázke sa napríklad diskutovalo už vo februári tohto roku počas návštevy čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Yi v Taliansku. V máji tohto roku navštívil Taliansko predstaviteľ ČKS Wang Lutong (vedúci európskeho oddelenia čínskeho Ministerstva zahraničných vecí), aby tiež rokoval o obnovení dohody. Je.

Koncom júna navyše odcestoval do Talianska Liu Jianchao, vedúci oddelenia zahraničných vzťahov Ústredného výboru ČKS. Do Talianska prišiel s celou delegáciou kvôli začatiu sérií lobistických aktivít. Stretli sa s talianskymi hodnostármi a podnikateľmi, aby jasne vyjadrili svoj nesúhlas s plánovaným odstúpením Talianska od dohody.


Z pôvodného článku The Epoch Times preložil LS.

Prečítajte si aj