Pondelok 20. mája, 2024
Ľudia protestujú proti slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi a maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi pred Lichtenštajnským palácom v Prahe počas samitu predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4). Praha, 27. februára 2024. (FOTO TASR - Barbora Vizváryová)

Opozícia: zahraničná politika Slovenska privádza našu krajinu do izolácie

„Konečne máme zahraničnú politiku suverénnu. Musí byť orientovaná na všetky štyri svetové strany,“ tvrdí minister vnútra Šutaj Eštok (Hlas-SD) v súvislosti so stretnutiami ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Tureckej Antalyi a ministra obrany R. Kaliňáka s rezortným kolegom USA Lloydom Austinom v Pentagone.

Čo M. Šutaj Eštok myslí pod pojmom zahraničnej politiky orientovanej na všetky štyri svetové strany, ťažko odhadnúť. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že zahraničná politika Slovenska môže byť orientovaná buď na západ smerom k demokracii alebo na východ smerom k diktatúre. Zvyšné svetové strany nedeterminujú smerovanie zahraničnej politiky.

Podľa Grigoriho Mesežnikova, politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky, je tvrdenie „orientácia zahraničnej politiky na všetky svetové strany” len floskula, akou sa dá dodatočne zdôvodniť náš odklon od transatlantickej a proeurópskej orientácie. „Odkláňame sa od spoločného postoja našich partnerov a spojencov,” povedal G. Mesežnikov v relácií „Braňo Závodský naživo”. Pripomenul, že minister Lavrov je na sankčnom zozname takisto, ako aj Vladimir Putin. 

Stretnutie ministra zahraničných vecí Blanára s Lavrovom je podľa Mesežnikova v rozpore s našimi spojeneckými postojmi, ktoré sme prezentovali od r. 2014: „Rusko vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine, Rusko tam zabíja civilistov už dva roky. Bez nejakého zrozumiteľného dôvodu, Rusko zaútočilo na Ukrajinu, samostatný mierumilovný štát, zabilo tam podľa odhadov už asi 120 – 130 tisíc ľudí, možno aj viac a pokračuje v hybridnej vojne proti nám. Rusko nás zaradilo na zoznam nepriateľských štátov, považuje nás za nepriateľský štát.”

Žiadny slovenský vojak na Ukrajinu

Stretnutie s Lavrovom predstavitelia Smeru odôvodňujú snahou podporiť mierové riešenia medzi Ruskom a Ukrajinou. „Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier,“ povedal Blanár Lavrovovi a zároveň ho ubezpečil, že Slovensko nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

Fico už túto tému načal pred summitom na podporu Ukrajiny v Paríži, keď zalarmoval obyvateľov Slovenska videom s oznámením o zvolaní bezpečnostnej rady štátu pred týmto mimoriadnym rokovaním. Povedal: „Žiadny slovenský vojak na Ukrajinu nepôjde.”

Pričom už pred rokom vo februári 2023 šíril podobný naratív: „Začína sa potichu hovoriť, že ďalšou etapou by malo byť aj posielanie vojakov Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Čo by som ja považoval za najväčšiu hlúposť, akú niekto môže urobiť.“ 

Prezidentka kritizuje rétoriku premiéra a uviedla, že informácie, ktoré má ako najvyšší ústavný činiteľ, nenaznačujú žiadne zapojenie slovenských vojakov do vojny na Ukrajine, ani neodôvodňujú vyvolávať v spoločnosti pocit ohrozenia. Podľa prezidentky u slovenských občanov vyvoláva premiér pocit ohrozenia zo strany spojencov – krajín EÚ a NATO – čo považuje za neprimerané.

Najbližší partneri sa od SR dištancujú

Ďalej napr. R. Fico uviedol, že EÚ má momentálne jediný záujem na tom, aby sa Slovania navzájom zabíjali. Šéfovi ruskej diplomacie tlmočil aj postoj vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie. 

Ficovi kritici sa domnievajú, že jeho výroky súvisiace s našou  zahraničnou politikou podkopávajú kredibilitu Slovenska. Podľa poslankyne Vladimíry Marcinkovej (SaS) nás takéto výroky môžu dostať do izolácie a ide skôr o „dezorientovanú” politiku než politiku orientovanú na štyri svetové strany. Šokovaní sú aj poľskí a českí náprotivkovia nášho premiéra, ktorí začali uvažovať nad tým, či a aký má naša vyšehradská spolupráca vôbec zmysel.

„Tento typ vyjadrení podkopáva základné piliere nášho zahranično-politického ukotvenia a dlhodobé slovenské zahraničnopolitické záujmy, ktoré sú jednak naša vyšehradská regionálna spolupráca, ktorú tradične máme vo všetkých zahraničnopolitických stratégiách a takisto naša ukotvenosť v rámci EÚ a NATO. Pokiaľ budeme zobrazovať a rámcovať našich partnerov v rámci EÚ a NATO ako nepriateľov a pri tom zároveň nespomínať Rusko ako agresora, tak to je veľmi závažný problém pre našu kredibilitu,” povedal politológ filozofickej fakulty UK v Bratislave profesor Jozef Bátora v relácii „Braňo Závodský naživo”.

Podľa opozície smerujeme na východ

Tomáš Valášek (PS) si myslí, že pre predstaviteľov Smeru-SD zrejme ide o predvolebnú hru na voličov obdivujúcich Rusko. „Potvrdili tým, že súčasná vláda už Slovensko nevidí na Západe, ale vidí sa skôr v autoritatívnom smerovaní a v nadbiehaní diktátorským režimom,“ zdôraznil.

„Od našich spojencov a partnerov sme sa odklonili smerom k Viktorovi Orbánovi a Vladimirovi Putinovi. Zhrození spojenci budú postupne utlmovať vzťahy so Slovenskom, čo povedie k ešte väčšej izolácii,“ uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS). 

„Blanár ako šéf diplomacie nielenže nedokáže žehliť správanie premiéra Roberta Fica, ale svojím konaním ešte pomáha zhoršovať renomé Slovenska v zahraničí,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Premiér v rétorike problém nevidí

„Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene,“ odkázal R. Fico. „Budeme si držať svoju pozíciu. Necítim potrebu meniť charakter mojej rétoriky alebo spôsob vyjadrovania. Naopak, ja sa domnievam, že táto suverenita nám svedčí. Konečne sa Slovensko nadýchlo po tých troch alebo štyroch rokoch, ktoré boli hrozné,“ zhodnotil premiér. 

„Odvážna” rétorika predsedu vlády má už svoje dôsledky. P. Pellegrini bol prekvapený z rozhodnutia českého kabinetu odložiť medzivládne konzultácie so Slovenskom: „Česká republika bola, je a bude naším najbližším partnerom. Sme národy, ktoré sú previazané ľudsky, rodinne, ekonomicky aj kultúrne. Historicky jednoducho patríme k sebe. Rovnako platí, ja som toho garantom, že Slovenská republika je a bude plnohodnotnou súčasťou Európskej únie aj NATO,“ uviedol na sociálnej sieti.

Jeho hlavného rivala o prezidentské kreslo Ivana Korčoka výroky predsedu parlamentu nenechali chladnými. Na sociálnej sieti zareagoval: „Pán Pellegrini, to už asi žartujete. Niečo takéto sa nestalo asi ešte nikdy, je to úplne bezprecedentný krok od inak mimoriadne umierneného konzervatívneho premiéra Fialu a len to ilustruje tú vašu politiku na všetky svetové strany. Chcete byť mostom, pritom pálite mosty k našim najbližším partnerom a spojencom.”

Podľa I. Korčoka predseda vlády vedie Slovensko do bezvýznamnosti a izolácie a jeho súper o post hlavy štátu sa len usmieva a rozpráva nezmysly.

Premiér v smerovaní slovenskej zahraničnej politiky problém nevidí, lebo podľa neho je to česká vláda, ktorá sa rozhodla ohroziť vzťahy medzi Českom a Slovenskom: „Slovenská vláda nebude nikdy vystavovať hlboké slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu. Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri,“ skonštatoval.

Prečítajte si aj