Sobota 27. júla, 2024
Americký prezident Joe Biden (vpravo) si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas medzinárodnej spomienkovej slávnosti na pláži Omaha pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii v deň D druhej svetovej vojny v Saint-Laurent-sur-Mer na severozápade Francúzska 6. júna 2024. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

Biden ubezpečil, že Ukrajina nepoužije americké zbrane na útok na Moskvu a ďalšie oblasti vnútri Ruska

Americký prezident Joe Biden v nedávnom rozhovore ponúkol niekoľko nových objasnení o tom, ako môžu ukrajinské sily použiť zbrane darované USA proti cieľom v Rusku.

Bidenova administratíva nedávno naznačila určitú podporu ukrajinským silám, ktoré používajú zbrane darované USA na zasahovanie cieľov na druhej strane rusko-ukrajinskej hranice, ale ponúkla len málo konkrétnych informácií o tom, aké obmedzenia stanovila pre používanie týchto zbraní vo vnútri ruských hraníc.

V novom rozhovore pre ABC News prezident Biden odpovedal na otázky o meniacich sa pravidlách nasadenia.

Moderátor ABC News David Muir sa prezidenta Bidena konkrétne opýtal, či ukrajinské sily použili nejaké zbrane dodané USA na ruských hraniciach. Prezident sa vyhol priamej odpovedi na túto otázku, ale trval na tom, že existuje aspoň určitý limit, kedy a kde môžu ukrajinské sily útočiť vo vnútri Ruska.

„Sú oprávnené na použitie v blízkosti hraníc, keď sa z druhej strany hraníc útočí na konkrétne ciele na Ukrajine,“ povedal prezident Biden. „Nepovoľujeme údery viac ako 200 míľ dovnútra Ruska a nepovoľujeme údery na Moskvu, na Kremeľ.“

Prezident Biden a ďalšie hlavy štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) predtým váhali s povolením ukrajinských úderov vo vnútri ruských hraníc z obavy, že súčasná rusko-ukrajinská vojna prerastie do širšieho regionálneho konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno začal vyzývať svojich spojencov v NATO, aby tieto obmedzenia uvoľnili po tom, ako ruské sily začali novú ofenzívu v severovýchodnej ukrajinskej pohraničnej oblasti Charkova.

Ruské sily odpaľovali muníciu z vlastnej hranice, ktorá potom dopadala na ukrajinskú stranu hranice v Charkove a poskytovala ruským pozemným silám v oblasti palebnú podporu, ktorej ukrajinské sily nevedeli čeliť.

Austin: Nová politika je pre Ukrajinu veľmi užitočná

Americký minister obrany Lloyd Austin počas štvrtkového rozhovoru pre CNN komentoval novú politiku USA voči ukrajinským úderom na území Ruska.

Povedal, že povolenie používať zbrane darované USA vo vnútri Ruska sa ukáže ako „veľmi, veľmi užitočné pre Ukrajincov v budúcnosti“.

„Urobili sme to tak, že sme Ukrajine poskytli možnosť viesť protiúdery, opätovať paľbu na ruské jednotky, ktoré na nich strieľajú, a zlikvidovať ich delostrelecké batérie, keď strieľajú na Ukrajincov,“ povedal Austin pre CNN.

Nové komentáre Austina pre CNN znamenajú mierny posun v jeho celkovom tóne voči ukrajinským bojom. Americký minister obrany počas tlačovej besedy Pentagonu 20. mája odpovedal na otázky týkajúce sa ukrajinských žiadostí o povolenie zasiahnuť na území Ruska zbraňami, ktoré poskytli USA. Austin vtedy povedal, že ukrajinská armáda by sa „mala sústrediť na boj zblízka“, hoci naznačil, že ukrajinské sily môžu strieľať do ruského vzdušného priestoru, aby zachytili prichádzajúce vzdušné hrozby.

Putin varuje pred odvetou

Nie všetci členovia NATO prijali myšlienku povoliť ukrajinským silám používať zbrane darované NATO na údery vo vnútri Ruska.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa minulý týždeň v rozhovore pre taliansku tlačovú agentúru Ansa dištancovala od Stoltengbergových poznámok o takýchto útokoch na Rusko a uviedla, že predstaviteľ NATO by mal byť „obozretnejší“. Podpredseda talianskej vlády Matteo Salvini pre agentúru Ansa povedal, že Stoltenbergove komentáre zvyšujú perspektívu novej svetovej vojny a že generálny tajomník NATO by sa mal za svoje nedávne výroky ospravedlniť alebo odstúpiť.

Maďarský premiér Viktor Orbán v minulotýždňovom rozhovore tiež tvrdil, že komentáre jeho kolegov z NATO schvaľujúce ukrajinské údery na území Ruska sú riskantné a približujú alianciu k priamemu konfliktu s Ruskom.

Ruský prezident Vladimir Putin na utorňajšej tlačovej konferencii počas návštevy Uzbekistanu ponúkol odmietavé stanovisko k rečiam o ukrajinských úderoch vo vnútri Ruska. Uviedol, že členské krajiny NATO „by si mali plne uvedomiť, čo je v stávke“, a dodal, že „ich krajiny sú malé a husto obývané, čo je faktor, s ktorým treba počítať skôr, ako začnú hovoriť o úderoch hlboko do ruského územia“.

„Ak by Európa čelila týmto vážnym dôsledkom, čo urobia Spojené štáty vzhľadom na naše rovnocenné strategické zbrane?“ dodal Putin.

Moderátor Muir sa počas rozhovoru opýtal prezidenta Bidena, či ho znepokojujú nedávne Putinove komentáre a či ukrajinské údery na ruskom území s použitím zbraní, ktoré darovali USA, predstavujú „priamu účasť v tejto vojne“.

„Poznám [pána Putina] viac ako 40 rokov. Znepokojuje ma už 40 rokov. Nie je to slušný človek. Je to diktátor a snaží sa zabezpečiť, aby udržal svoju krajinu pohromade a zároveň pokračoval v tomto útoku,“ reagoval prezident Biden. „Nehovoríme o tom, že im dáme zbrane na úder na Moskvu, na úder na Kremeľ, – na úder len za hranicou, kde dostávajú značnú paľbu z bežných zbraní, ktoré používajú Rusi, aby išli na Ukrajinu zabíjať Ukrajincov.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj