Sobota 27. júla, 2024
Kondičná trénerka Ivana Mudroňová (foto: Ivana Mudroňová)

„Baví ma pomáhať ľuďom posúvať ich osobné hranice.“ (Rozhovor s kondičnou trénerkou I. Mudroňovou)

Ivana Mudroňová je kondičná trénerka, inštruktorka outdoorových aktivít a špecialistka na región Liptov. Je držiteľkou certifikátu kondičného trénera 1. kvalifikačného stupňa. Spolupodieľala sa na kondičnej príprave strelca Mariána Vyšného v rámci jeho komplexnej prípravy na Majstrovstvá sveta a Európy v dynamickej streľbe, kde získal 2. a 8. miesto a zvíťazil v ShootOff.

Boli ste k športu vedená už od detstva? 

Vyrastala som na Liptove, v dedinke Smrečany pod Západnými Tatrami. Šport bol prirodzenou súčasťou bežného života v našej rodine. A ako to kedysi bolo prirodzené, celé detstvo som strávila vonku, v prírode. Všade na okolo boli hory… Denno-denne som sa pozerala na majestátny Baranec, tretí najvyšší vrchol Západných Tatier. Keď som vyšla nad dedinu, horizont tvorili len horské vrcholy: Kriváň na východe (prvý vrchol Vysokých Tatier), Nízke Tatry na juhu, Veľký Choč na západe (najvyšší vrchol Chočských vrchov) a na severe Západné Tatry. To ma teda formovalo. A tak sú hory, lesy, kopce, doliny, sedlá, skalisté vrcholy a celé hrebene hôr mojou vášňou. Na svojom prvom vrchole (Plačlivé, s výškou 2125 m. n. m. v Západných Tatrách) som bola s ockom už ako 3-ročná a dodnes si vybavujem niektoré momenty z tohoto výletu. 

Takže hory a pohyb. Môj profesný životopis je vlastne od začiatku o športe a horách. Najskôr inštruktorka mimoškolskej telesnej výchovy, potom trénerka softballu a baseballu, chatárčenie na Zbojníckej a Žiarskej chate. Po materskej dovolenke sme  s bývalým manželom postavili sieť lanových parkov Tarzánia. Po rozvode som už išla jedným smerom – osobnostný rozvoj, inštruktorka outdoorových aktivít a kondičná trénerka. Napĺňa ma nazerať na všetko komplexne, nechcem vidieť iba čísla (či klient schudol 3 kg, alebo odbehol 5 km za 25 minút). Snažím sa vysvetľovať, že všetko so všetkým súvisí, že čo do seba „vložíš“ (strava, myšlienka, tréning…), sa skôr či neskôr prejaví. Baví ma pomáhať ľuďom posúvať ich osobné hranice, ukazovať im ich vlastný, no pre nich dovtedy nepoznaný či schovaný potenciál.

Ako vyzerá pracovný deň kondičnej trénerky? 

Okrem programu s klientmi mám aj vlastné projekty. To znamená, že pracujem aj na svojej kondícii. Ideálne teda je, ak nemám ráno tréning s klientom, začať cvičením. Mám už roky zaužívaný rituál naťahovacích, posilovacích a jogových zostáv, ktoré podľa potreby, na čo sa práve chystám, obmieňam. A potom to závisí od ročného obdobia, akým športom pokračujem. Bicykel, trailový beh, rýchla turistika, lyžovanie, skitouring, bežecké lyžovanie-skate a iné… Popoludní sa venujem klientom, najčastejšie v teréne, v podhorí. Neviem, či to dostatočne vyjadrím slovami, ale máme obrovskú výhodu, obrovské šťastie, že žijeme na Liptove, v Liptovskom Mikuláši. Je to oblasť nekonečných možností pre šport a pohyb vo voľnej prírode. Vo veľmi blízkom okolí mesta, na podhorí praktizujem s klientmi všetky aktivity. Benefity čistej prírody sú nespochybniteľné. A tak ich naplno využívam. Priamy kontakt s prírodou, fyzická aktivita na čerstvom vzduchu a pobyt v tichom a čistom prostredí dokáže obnoviť zdravie a vitalitu, prinavráti harmóniu a rovnováhu, dodá silu a energiu. Aj „maličkosti“ môžu priniesť veľký výsledok. Život v mestách, technologické prostredie, nedostatok pohybu, kvalitného jedla a čistého vzduchu spôsobuje čoraz vážnejšie fyzické a psychické problémy. Dôsledkom je nadváha, depresia, časté choroby a všeobecný nedostatok vitality. Príroda nám dáva všetko, čo potrebujeme.

Kondičná trénerka Ivana Mudroňová (foto: Ivana Mudroňová)

Aké tréningy ponúkate pre záujemcov? 

Ponúkam niekoľko programov, individuálnych aj v skupinách. Najväčší záujem je o kurzy: Začni sa hýbať a schudni, Bežecké tréningy pre začiatočníkov aj pokročilých, Sprevádzanie pri trailových behoch, Nordic Walking, Program pre ľudí po úrazoch a operáciách.

Taktiež rada pripravujem viacdňové pobytové semináre osobnostného rozvoja, samozrejme, s mnohými pohybovými aktivitami v prírode. Alebo vyskladám pre akýkoľvek kolektív teambuildingový program na mieru. Veľmi často spolupracujem so seniormi. Na túto kategóriu nesmieme zabúdať, oni taktiež potrebujú pohyb, nové podnety, učenie nových zručností, zmenu prostredia, spoločnosť…

Kde robíte svoje tréningy? Vonku alebo vo vnútri? 

Som jednoznačne za to, aby moje aktivity s klientmi prebiehali vonku v prírode, mimo mesto. Čerstvý vzduch, slnko, vizuálne vnemy (stromy, potoky, výhľady), členitý terén, ale aj dážď, či sneh, mráz a vietor. To všetko je na programe počas môjho tréningu. 

Robíte tréningy aj v zime? 

Áno. Adaptácia na rôzne poveternostné podmienky je jedným z pilierov tréningu. Posilujeme tým odolnosť a imunitu. Výdaj energie na vlastnú termoreguláciu je pridaná hodnota v procese, treba to brať do úvahy. Učím svojich klientov, ako sa správne obliecť a obuť na športové aktivity do akéhokoľvek počasia. 

Moji noví klienti vedia, že ak ešte nezažili so mnou dážď alebo snehovú víchricu, neboli vlastne „pokrstení“. A raz dôjde aj na nich. Pravdaže, nikdy nejdeme do extrému, do búrky, alebo silnej víchrice či mrazu.

Kondičná trénerka Ivana Mudroňová (foto: Ivana Mudroňová)

Kto sú vaši klienti? Športovci alebo aj začiatočníci? 

Väčšinou ma vyhľadávajú hobby športovci alebo tí, ktorí sa chcú začať hýbať. Každý jeden je pre mňa výzvou. Mojím cieľom je zanechať v každom posolstvo, že pohyb je súčasť života. Akýkoľvek druh pohybu, športu… Chcem, aby v každom jednom človeku, s ktorým mám dopriate pracovať, zostalo, že pravidelný pohyb je nutnosť. Čosi ako osobná hygiena alebo potrava. Nemám dobrý pocit, ak pripravím napr. Začiatočníka – bežca na odbehnutie jeho prvého polmaratónu, a on sa po roku našej spoločnej práce a odbehnutí preteku vráti k starému spôsobu života a viac sa žiadnemu športu nevenuje.

Trénovali ste aj niekoho známeho? 

Spolupodieľala som sa na kondičnej príprave strelca Mariána Vyšného v rámci jeho komplexnej prípravy na Majstrovstvá sveta v dynamickej streľbe (získal tu 2. miesto a zvíťazil v ShootOff) a tiež na Majstrovstá Európy v dynamickej streľbe (tu skončil na 8.mieste a opäť zvíťazil v ShootOff).

Staráte sa aj o plán stravovania u klientov?

Áno, zostavím aj jedálniček, ak je o to záujem. Táto časť procesu je ale celá o svedomí klienta. Tu nemám veľkú šancu na kontrolu a zásah. 

Vieme o vás, že sa rada venujete ultra behu. Viete nám priblížiť, o čo presne ide?

Milujem trailové behy. To je to, čo ma baví, dáva mi energiu a drží ma v strehu. Ďalší level je ultra beh. Naň nazerám s veľkou úctou. Párkrát som si vychutnala aj takýto zážitok. Ultra beh je beh v teréne s väčšou dĺžkou než maratón. 

Ako sa cítite po takom dlhom behu? Čo vám to dáva? 

Po dlhom trailovom behu som nabitá energiou a radosťou. Samozrejme, cítim únavu (a tiež hlad). Mám dobrý pocit, že som prekonala svoju komfortnú zónu, že som na niekoľko hodín splynula s prírodou a mala možnosť byť jej súčasťou, mohla vnímať a cítiť všetko to, čo nazývame živou aj neživou prírodou. Na konci každého takéhoto projektu, hoci som šťastná, že to dobre dopadlo, sa mi nechce vrátiť do „bežnej reality“, akosi nechcem, aby ten príbeh skončil… Proste si to užívam, cítim sa súčasťou prírody a nič viac nepotrebujem. Našťastie viem, že príde ďalší projekt a tak sa vraciam k dennej rutine tam dolu. Unavená a šťastná, v hlave s ďalším projektom. Najčastejšie sa pohybujem v Západných Tatrách. Sú mojím druhým domovom. Západné Tatry poznám veľmi detailne. Od Ľaliového sedla po Sivý Vrch. V každom ročnom období. Viem, kde a kedy kvitnú endemity charakteristické pre danú oblasť. Tuším, kde je veľmi pravdepodobné, že stretnem kamzíka, svišťa či medveďa. Viem, ako rýchlo príde letná búrka, či kedy asi uvidím farby brockenovho spektra, alebo ktorý svah je extra lavínový a pod.

Stretli ste už počas tréningov skutočne nejaké zvieratá? Nebojíte sa ich? 

Spomenula som už kamzíkov, svište a medvede. Stretávam ich.  Aj iné divoké zvieratá. Sú súčasť prírody. A tak to aj beriem. Sú tam doma, ja som tam na návšteve. Poteším sa stretnutiam, hovorím si, že  to s tou našou prírodou ešte nie je také zlé, keďže divé zvieratá sú tam a ja ich často stretávam. A áno, pred medveďmi mám rešpekt, je to adrenalín v tú chvíľu. Mám za sebou mnohé stretnutia a vždy to skončilo dobre, prajem si, nech to tak aj zostane.

Kondičná trénerka Ivana Mudroňová pri stretnutí s kamzíkmi (foto: Ivana Mudroňová)

Stretnutia, ktoré som opísala, zažívam, keď som v prírode sama.

Počas tréningov v podhorí, kde sme skupina, prípadne dvaja, je všetko inak. Sme totiž hlučnejší, a tak je stretnutí menej… alebo ako hovorievam: oni nás vidia, my ich nie.

Máte nejaké životné krédo, ktoré by ste chceli posunúť ľuďom? 

Môj odkaz je o tom, ako by sme mali pristupovať k sebe, ostatným ľuďom, k prírode. 

Byť pozorný, vnímavý, rešpektujúci. Snažiť sa o rovnováhu v každej oblasti. Všetko sa nám raz vráti. Mať realistický a pokiaľ možno pozitívny pohľad na akúkoľvek situáciu. Úsmev. Dobrých ľudí okolo. Nezabúdať na seba. Nezabúdať na prírodu a jej hodnoty.  

A ako kondičná trénerka odporúčam akýkoľvek pravidelný pohyb. Aj chôdza je pohyb.

S pribúdajúcim vekom viac pohybu, viac čistej vody, menej jedla (hlavne pozor na  kvalitu). 

Webová stránka Ivany Mudroňovej: ivanamudron.com

Prečítajte si aj