Sobota 27. júla, 2024
Talianska premiérka a predsedníčka strany Bratia Talianska (Fratelli D'Italia - FDI) Giorgia Meloniová po voľbách do Európskeho parlamentu v Ríme 10. júna 2024. (Foto: Filippo Monteforte/AFP via Getty Images)
»

Ako sa volilo v európskych štátoch

Trpký večer pre sociálnych demokratov a ľavicové strany, víťazstvo konzervatívcov a pravice. Francúzsky prezident vyhlasuje nové voľby, Rakúsko hlási historický prielom FPÖ. Stredopravá aliancia EPP (Európska ľudová strana) jasne zvíťazila v európskych voľbách.

Španielsko: Konzervatívci získali väčšinu

V Španielsku opoziční konzervatívci vyhrali nad vládnucimi sociálnymi demokratmi.

Podľa oficiálnych výsledkov získala konzervatívna Ľudová strana (PP) približne 34 % hlasov, čo jej zabezpečilo 22 poslancov v budúcom Európskom parlamente. Socialisti premiéra Pedra Sáncheza, ktorí sú pri moci v Madride, tesne zaostali s 30 % hlasov a 20 kreslami.

Krajne pravicová strana VOX si v porovnaní s poslednými voľbami do Európskeho parlamentu polepšila o dobré tri percentuálne body (na 9,62 %) a bude mať teraz šesť poslancov EP, o dvoch viac ako predtým.

Prekvapivý úspech dosiahla nová strana Se Acabo la Fiesta (Párty sa skončila), ktorú založil YouTuber. Získala 4,5 % hlasov a do Európskeho parlamentu sa dostane s tromi poslancami.

Francúzsko: Macron chce vytvoriť jasné podmienky

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v týchto voľbách výrazne stratil. Oznámil rozpustenie Národného zhromaždenia a vypísal nové parlamentné voľby na 30. júna a 7. júla. Jeho strana získala približne 15 % hlasov. Le Penová s Národným frontom – a vedúcim kandidátom Jordanom Bardellom – získala približne 32 %. To znamená, že má vyše dvakrát viac hlasov ako vládny tábor.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa chce po drvivej porážke svojho centristického tábora v eurovoľbách pohnúť vpred. Pred začiatkom olympijských hier zvoláva Francúzov k volebným urnám v dvoch kolách hlasovania 30. júna a 7. júla. Macron nemal absolútnu väčšinu v Národnom zhromaždení už takmer dva roky. Vyhlásil, že sa rozhodol opäť „nechať Francúzov rozhodnúť o našej parlamentnej budúcnosti prostredníctvom volieb“. „Toto rozhodnutie je vážne a ťažké, ale je to predovšetkým akt dôvery,“ zdôraznil Macron.

Le Penová vyhlásila: „Sme pripravení vykonávať moc, ak nám Francúzi v týchto budúcich parlamentných voľbách dajú dôveru.“

Maďarsko: Viktor Orbán stratil hlasy

Strana Fidesz šéfa maďarskej vlády Viktora Orbána utrpela straty. Fidesz sa stal so 44 % najsilnejšou stranou, ale v porovnaní s voľbami do Európskeho parlamentu pred piatimi rokmi jednoznačne stratil hlasy. Vtedy dosiahla 52,5 %. Nová strana Tisza pod vedením opozičného politika Petra Magyara získala zo štartu približne 30 % hlasov.

Orbán hovoril vo volebnú noc o „jasnom posolstve Maďarov v prospech mieru“ bez toho, aby komentoval stratu hlasov pre svoju stranu. V predvolebnej kampani povedal, že voľby môžu rozhodnúť o „vojne alebo mieri“ v Európe.

Na druhej strane 43-ročný Magyar označil výsledok za „Waterloo“ pre Orbána. Pre dlhoročného šéfa vlády to je podľa Magyara „začiatok konca“. Strana Fidesz v súčasnosti nemá v Európskom parlamente žiadnu parlamentnú skupinu. Podľa Magyara jeho strana rokuje o vstupe do skupiny EPP (Európska ľudová strana) v Európskom parlamente.

Taliansko: Meloniová jasne víťazí

V Taliansku premiérka Giorgia Meloniová a jej strana Fratelli d’Italia (Bratia Talianska) jasne zvíťazili vo voľbách do Európskeho parlamentu – so ziskom 28,9 %. Tým výrazne predbehla všetky ostatné politické sily. Na druhom mieste sa umiestnila ľavicová aliancia vedená sociálnodemokratickou stranou PD s 24,5 %.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019 sa Fratelli, vtedy ešte v opozícii, musel uspokojiť len so 6,4 %. Aktuálnym výsledkom si Meloniovej strana zároveň upevnila svoju moc ako zďaleka najsilnejšia sila v koalícii troch strán: dvaja menší partneri Forza Italia – založená dnes už zosnulým bývalým šéfom vlády Silviom Berlusconim – a Lega, ktorú vedie vicepremiér Matteo Salvini, podľa prognózy pristáli na 9,2 %, resp. 8,5 %.

Ľavicové populistické hnutie Cinque Stelle (Päť hviezd) pod vedením bývalého premiéra Giuseppeho Conteho dosiahlo podľa prognózy 10,5 %. Ľavicovo-zelená aliancia Alleanza Verdi Sinistra dosiahla 6,8 %.

Volebná účasť v Taliansku po prvýkrát v celoštátnych voľbách klesla pod hranicu 50 % a dosiahla približne 49,7 %. Oprávnených voličov je 47 miliónov. Krajinu v Európskom parlamente zastupuje 76 poslancov.

Rakúsko – FPÖ zvíťazila s 25,7 % pred ÖVP s 24,7 %

FPÖ po prvýkrát zvíťazila v celoštátnych voľbách v Rakúsku. Podľa predbežných výsledkov získala FPÖ 25,7 %, tesne pred konzervatívnou vládnou stranou ÖVP s 24,7 %. Sociálnodemokratická SPÖ sa umiestnila na treťom mieste so ziskom 23,2 % hlasov. Rakúski Zelení, ktorí vo Viedni vládnu spolu s ÖVP, dosiahli 10,7 %.

ÖVP tak utrpela výrazné straty – ešte pred piatimi rokmi dosiahla v eurovoľbách takmer 35 %. Kancelár Karl Nehammer počas volebnej noci povedal, že pochopil „posolstvo“ voličov. ÖVP bude načúvať „veľkej nespokojnosti“ obyvateľstva a prijme napríklad tvrdšie opatrenia proti nelegálnej imigrácii.

FPÖ naopak oslavovala svoj volebný výsledok, ktorý sa v porovnaní s rokom 2019 zlepšil o takmer osem percentuálnych bodov. Líder strany Herbert Kickl hovoril o „historickom“ úspechu a začiatku „novej éry politiky v Rakúsku a Európe“. Ďalším cieľom je teraz kancelársky post vo Viedni.

Nemecko: CDU a CSU výrazne vedú

CDU a CSU sú s 30,3 % najsilnejšou silou. Za nimi nasledujú AfD s 15,9 %, SPD so 14 % a Zelení s 11,9 %. BSW v priemere 6,1 %. Prognózy dávajú FDP v priemere 5,1 %, strane Ľavica 2,7 % a Volt 2,5 %. Prognózu pre ARD vypracovala spoločnosť Infratest, prognózu pre ZDF spoločnosť Forschungsgruppe Wahlen.

Portugalsko: vyhrala socialistická strana

V Portugalsku momentálne vedie socialistická strana s 31,4 % pred vládnou koalíciou Aliança Democrática s 30,6 %. Všetky ostatné strany sa pohybujú v jednociferných číslach.

Švédsko: vedú Sociálni demokrati

Od 21:14 sú výsledky vo Švédsku takéto:

Socialdemokraterna: 23,1 %

Moderaterna: 17,3 %

Miljöpartiet de gröna: 15,7 %

Sverigedemokraterna: 13,9 %

Vänsterpartiet: 10,7 %

Centrepartiet: 7,2 %

Kristdemokraterna: 6,1 %

Liberalerna: 4,2 %

Poľsko:  zvíťazili proeurópski poslanci

Voľby v Poľsku vyhral liberálny premiér Donald Tusk. Podľa povolebných prieskumov dosiahla jeho strana 38,2 %. To zodpovedá 21 poslancom Európskeho parlamentu. Strana Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského (PiS) má v súčasnosti 33,9 % hlasov (19 kresiel v EÚ). Krajne pravicová, libertariánsko-ekonomicko-liberálna Konfederácia dosiahla nový rekord s 11,9 % (6 kresiel).

Tretia cesta, aliancia poľnohospodárskej strany PSL (EPP) a kresťanských demokratov (Obnova), dosiahla 8,2 % hlasov (4 kreslá) a ľavica 6,6 % (3 kreslá).

Pôvodný článok

Prečítajte si aj