Sobota 27. júla, 2024
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron počas televízneho prejavu k národu, počas ktorého oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie, dolnú komoru francúzskeho parlamentu, a vypíše nové parlamentné voľby na 30. júna v Paríži 9. júna 2024. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)
»

Macron vyhlásil po porážke v eurovoľbách predčasné voľby a rozpustil francúzsky parlament

Francúzsky prezident Emmanuel Macron rozpustil 9. júna francúzske Národné zhromaždenie a vyzval na vypísanie predčasných volieb, keďže pravicová strana Národný front smeruje k drvivému víťazstvu v parlamentných voľbách Európskej únie (EÚ).

Vo videozázname, v ktorom sa obrátil na francúzsky ľud, Macron oznámil: „Rozhodol som sa vám prostredníctvom hlasovania vrátiť možnosť rozhodnúť o našej parlamentnej budúcnosti.

„Dnes večer preto rozpúšťam Národné zhromaždenie.“

Francúzsky prezident stanovil prvé kolo volieb na 30. júna a druhé kolo na 7. júla.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď sa zdá, že strana Národný front – strana Marine Le Penovej – je na najlepšej ceste ohromiť Macronovu Stranu obrody (Renaissance) v Európskom parlamente.

Podľa najnovších výsledkov sa odhaduje, že strana pani Le Penovej vedie s približne 31,5 % hlasov oproti 15,2 % hlasov Strany obrody.

Predčasné voľby predstavujú pre Macrona, ktorý je v súčasnosti vo funkcii prezidenta už druhé funkčné obdobie, riskantný krok.

Ak by Národný front získal v nových voľbách dostatočný počet kresiel, fakticky by zmaril Macronov legislatívny program na zostávajúce dva roky v úrade.

O znovuzvolenie v roku 2027 sa už nemôže uchádzať z dôvodu obmedzenia počtu funkčných období.

Macron označil rozhodnutie o rozpustení Národného zhromždenia za vážne. „Predovšetkým je to však akt dôvery,“ povedal. „Dôvera vo vás, moji drahí krajania, v schopnosť francúzskeho ľudu urobiť pre seba a pre budúce generácie tú najspravodlivejšiu voľbu.“

Le Penová, považovaná za favoritku volieb v roku 2027, vyzerala byť s výsledkami nadmieru spokojná a označila voľby za „historické“. Už dlho predstavuje hlas rastúceho francúzskeho rozhorčenia z imigračnej politiky posledných dvoch desaťročí.

Napriek tomu, že ju Macron porazil vo francúzskych prezidentských voľbách v rokoch 2017 aj 2022, strana Le Penovej dosahuje stabilné zisky a teraz by mohla byť na ceste k tomu, aby francúzskemu prezidentovi zobrala zákonodarnú moc.

„Sme pripravení prevziať moc, ak nám Francúzi dajú dôveru v nadchádzajúcich národných voľbách,“ povedala Le Penová počas zhromaždenia po zverejnení výsledkov.

Pred rozpustením Národného zhromaždenia mala Macronova strana 169 kresiel oproti 88 kreslám Le Penovej. Dolná komora má celkovo 577 kresiel.

Ak Macronovi jeho hra nevyjde, zostane mu kontrola nad obranou a zahraničnou politikou, ale bude mať veľmi obmedzené právomoci v domácej politike.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj