Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia
,

Ako sa stať cnostným človekom?

V minulosti mali naši predkovia dobré pochopenie toho, prečo je dôležité zhromažďovať cnosť. Keďže žili v bližšom spojení s prírodou, prirodzenejšie chápali základný princíp potreby bytia dobrým človekom. Morálna úroveň vtedajšej spoločnosti bola založená na etických princípoch, ktorým podriaďovali svoje konanie v mene zachovania správneho fungovania spoločnosti nasledujúcej určité hodnoty.

Môže sa zdať, že úcta a rešpekt k základným ľudským hodnotám strácajú v dnešných časoch na sile. Dôvodom môže byť vyznávanie odlišných hodnôt a zároveň aj neznalosť pozitívneho vplyvu cnosti na ľudský život a šťastie človeka. Je v záujme ľudí a spoločnosti prinavrátiť základné pochopenie cnosti, pretože podľa mnohých veľkých mysliteľov a filozofov minulosti priamo ovplyvňuje osud človeka a len vďaka nej si môže zabezpečiť všetko to, po čom túži.

Cnosť, alebo aj vysoká morálna kvalita či úcta voči etickým zásadám, je jedným z kľúčových pojmov v oblasti etiky a filozofie. Povedané zjednodušene, je to sklon k dobrému konaniu a týka sa našich hodnôt, ktoré nás vedú k prospešným rozhodnutiam. Už v staroveku a v gréckej filozofii bola uznávaná ako dôležitá súčasť správania. Aristoteles viedol diskusiu o cnostiach, ich význame a vplyve na ľudské šťastie. Veril, že je najdôležitejšou súčasťou etiky najmä preto, že ako jediná viedla k trvalému šťastiu a dobru. Zastával názor, že človek sa má riadiť podľa hodnôt, ktoré vyznáva a cíti, že sú správne, i keď by boli opakom toho, čo uznáva a pripúšťa spoločnosť. Potvrdzuje to aj jeho výrok „všetky osoby by sa mali snažiť nasledovať to, čo je správne, a nie to, čo je ustanovené.“

Cnosť môže byť vnímaná ako osobná kvalita alebo zručnosť, ktorá sa vyvíja v dôsledku opakovania určitých pozitívnych činností a vlastností. Napríklad, keď sa niekto opakovane snaží byť milý a zdvorilý, stáva sa z neho láskavý človek. Cnosť tak môže byť vnímaná nielen ako forma myslenia, ale aj ako forma výchovy, ktorá nás vedie k vytvoreniu dobrých návykov, k správnemu rozhodovaniu a konaniu dobra.

Existuje mnoho rôznych druhov cností, ale niektoré z najznámejších sú napríklad pokora, striedmosť, cudnosť, odvaha, spravodlivosť, znášanlivosť, zdržanlivosť, úprimnosť a súcit. Každá z týchto cností predstavuje rôznu stránku toho, čo znamená byť dobrým človekom a konať správne.

Cnosť je dôležitá nielen pre jednotlivcov, ale aj pre spoločnosť ako celok. Keď sa ľudia správajú cnostne, vytvárajú prostredie, ktoré je pre ostatných prospešné a podporuje ich zdravý vývoj.

Cnosť tiež pomáha vytvoriť a udržiavať silné a dôverné vzťahy medzi ľuďmi. Keď sa ľudia riadia cnosťami, sú spoľahliví a dôveryhodní. Toto vedie k väčšej miere dôvery a rešpektu v medziľudských vzťahoch a v spoločnosti ako celku. Keď sa snažíme byť lepšími ľuďmi, cítime sa lepšie a máme pocit, že sme prispeli k pozitívnemu formovaniu sveta.

História je plná príkladov cnostných ľudí, ktorí mali pozitívny vplyv na spoločnosť a zanechali po sebe trvalý odkaz. Osobnosti ako Svätý František z Assisi, Florence Nightingale, Ján Ámos Komenský, či Ľudovít Štúr dodnes predstavujú morálne vzory pre ostatných.

Stať sa cnostným človekom nie je jednoduché a premena seba samého k lepšiemu si vyžaduje čas a snahu skutočne sa zlepšiť. Ponúkame vám niekoľko spôsobov, ako môžete začať pracovať na zdokonaľovaní sa vo svojich cnostiach a stať sa lepším a vznešenejším človekom.

1. Uvedomte si svoje hodnoty a presvedčenie – aby ste sa stali cnostnejším, musíte mať jasné pochopenie toho, čo je pre vás dôležité a čím sa chcete v živote riadiť.

2. Pracujte na sebe – cnosť je niečo, čo sa dá rozvíjať, zlepšovať a zdokonaľovať. Snažte sa eliminovať svoje slabé stránky a zlepšovať sa v oblastiach, kde máte nedostatky.

3. Budujte a udržujte zdravé vzťahy – cnostné správanie sa týka aj toho, ako sa správate k ostatným ľuďom. Snažte sa byť láskaví, empatickí a zodpovední vo svojich vzťahoch k ostatným.

4. Učte sa od iných cnostných ľudí – môžete sa inšpirovať a učiť sa od iných ľudí a z príkladov ich správneho konania. Čítajte o ich životoch a o tom, ako sa snažili žiť v súlade s etickým kódexom a dobrými mravmi.

5. Hodnoťte svoje správanie – pravidelná reflexia a hodnotenie vášho správania vám môže pomôcť zlepšiť sa a rásť smerom k lepšej verzii seba samého.

6. Zavádzajte cnosti do svojho života každý deň – snažte sa praktizovať cnosti vždy, keď je na to príležitosť, napríklad ostaňte skromní, keď sa ľudia okolo vás chvália, buďte úprimní, i keď máte obavy povedať pravdu, alebo sa skúste vžiť do ťažkej situácie toho druhého, aby ste prejavili súcit. Týmto spôsobom sa stanete lepším človekom a zmení sa aj váš pohľad na život a na to, čo vás v ňom stretáva.

Počas dlhej histórie našich dejín mnohé osobnosti pochopili, aké dôležité je byť čestným človekom, mať v úcte cnosť a vážiť si správne hodnoty, ktoré môžu priniesť ľuďom dlhotrvajúce šťastie a pochopenie fungovania života. Hovorili to na základe svojich vlastných skúseností, pozorovania a chápania toho, čo počas svojej existencie o zmysle života pochopili. Rozumeli jednoduchému princípu „dobro sa opláca dobrom“ a snažili sa odovzdávať toto pochopenie aj ďalším generáciám, aby vďaka nadobudnutej cnosti mohli mať dlhý a naplnený život bez utrpenia. 

Aristoteles opísal šťastie ako stav duše a hlásal dôležitú životnú pravdu: „O vašom živote rozhoduje voľba, nie náhoda“. Preto, ak si vedome zvolíme konať dobro a úprimne vyhľadávame to, čo je krásne, vznešené, cnostné a morálne, bude do nášho života prúdiť zodpovedajúce množstvo šťastia, dobra a krásy.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nutne odrážať stanovisko The Epoch Times.

Prečítajte si aj