Pondelok 13. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Andrew Neel / Pexels)

Ako môže nadmerná konzumácia cukru viesť k duševným poruchám

55-ročná Kate (pseudonym) trpela depresiou, úzkosťou a posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Jej emócie dramaticky kolísali, bojovala s prejedaním sa, ktoré vyústilo do obezity. Tieto problémy pretrvávali celé desaťročia bez náznakov zlepšenia.

Kate tiež pociťovala chuť na sladké. Problémy sa začali zlepšovať, až keď jej psychológ poradil, aby sa vzdala cukru.

Dva týždne po vysadení cukru schudla štyri kilogramy a cítila sa menej podráždená. Už nemala chuť na cukor a jej energia bola stabilná počas celého dňa, bez „podráženia a zúrivosti“, ktoré prichádzali niekoľko hodín po jedle.

Okrem toho sa zlepšila kvalita jej spánku. Niekoľkokrát do týždňa mávala nočné mory, ale teraz tieto desivé sny zmizli. Zaujímavé je, že si všimla, že keď si opäť dopraje cukor, znovu sa objaví „toxicita“ vedúca k nadúvaniu a úzkosti. „Staré pocity sa opäť vrátili,“ povedala.

Kate liečila Jessica Russoová, klinická psychologička so súkromnou praxou vo Filadelfii. „Cukor zrejme prispieval k jej depresii,“ povedala pre denník Epoch Times.

Súvislosť medzi cukrom a duševnými poruchami

Stav tejto pacientky nie je ojedinelým prípadom. Rozsiahly výskum ukázal, že pridaný cukor súvisí s rôznymi duševnými poruchami, pričom strava s vysokým obsahom cukru prispieva k úzkosti, stresu a hyperaktivite.

Podľa klinickej psychologičky Laurel Basbasovej môže nadmerná konzumácia cukru „zhoršiť poruchy duševného rozpoloženia“. Ako povedala pre Epoch Times, vo svojej klinickej praxi za posledné roky zaznamenala príliš veľa takýchto prípadov.

V štúdii z roku 2023 uverejnenej v časopise Frontiers in Public Health vedci posudzovali súvislosť medzi celkovým príjmom cukru a depresívnymi symptómami u viac ako 16 000 dospelých. Výsledky ukázali, že výskyt depresívnych symptómov sa zvyšoval s vyšším príjmom cukru. 20 % osôb s najvyšším príjmom cukru mali pravdepodobnosť depresie o 56 % vyššiu ako 20 % osôb s najnižším príjmom cukru.

Zvyk konzumovať sladké nápoje je jedným z najrozhodujúcejších faktorov, ktoré prispievajú k nadmernému príjmu cukru v modernej strave. Jedna plechovka limonády obsahuje až 40 gramov cukru.

Metaanalýza  uverejnená v roku 2019 v časopise Journal of Affective Disorders, ktorá zahŕňala 10 pozorovacích štúdií na vzorke viac ako 365 000 osôb, odhalila, že tí, ktorí konzumovali viac sladených nápojov, mali o 31 % vyššie kombinované riziko depresie v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali najmenej sladených nápojov. Podobné výsledky zistila aj prospektívna štúdia vo Veľkej Británii.

Nadmerná stimulácia mozgu cukrom môže viesť k neschopnosti sústrediť sa a dokonca môže zhoršiť príznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).

Metaanalýza uverejnená v roku 2020, ktorá zahŕňala sedem štúdií na takmer 26 000 osobách, potvrdila súvislosť medzi celkovou konzumáciou cukru v sladených nápojoch a príznakmi ADHD. Ďalšia metaanalýza uverejnené v časopise Journal of Affective Disorders v roku 2019, ktorá zahŕňali 14 štúdií, tvrdí, že strava bohatá na rafinovaný cukor a nasýtené tuky môže zvýšiť riziko ADHD o 41 %.

Tri hlavné dôvody, prečo cukor zvyšuje riziko duševných porúch

1. Cukor oslabuje základné živiny v mozgu

Cukor môže vyvolať príznaky duševných porúch, pretože spôsobuje zmeny v črevnom mikrobióme, čo vedie k nedostatku živín potrebných pre mozog a nervy.

„Musíme byť opatrní pri výbere stravy, pretože dobrá strava môže pomôcť a naopak, nesprávna strava problém ešte zhorší,“ povedala L. Basbasová.

„Črevný mikrobióm produkuje vitamíny skupiny B a vitamín K, ktoré sú súčasťou našej stravy,“ uviedla pre Epoch Times Sheridan Genrichová, austrálska naturopatka a klinická odborníčka na výživu.

Vitamíny skupiny B sú pre mozog kľúčové.

„Pri ich nedostatku môžu ľudia pociťovať zmätenosť, dokonca paranoju, poruchy myslenia a depresívne stavy,“ uviedla J. Russová. Pri poklese hladiny vitamínu B  sa znižuje tvorba červených krviniek, čo vedie k zníženiu schopnosti krvi prenášať kyslík a k poklesu hladiny energie. Okrem toho sú vitamíny skupiny B nevyhnutné pre syntézu neurotransmiterov.

Črevný mikrobióm tiež produkuje neurotransmitery, ktoré sa ukladajú v mozgu a sú „kľúčom k dobrej nálade“, povedala S. Genrichová. Črevá napríklad produkujú serotonín, ktorý je zodpovedný za pocity šťastia a pohody. Je tiež prekurzorom melatonínu potrebného pre pokojný spánok. 

Proteín  nazývaný mozgový neurotrofický faktor, označovaný skratkou BDNF udržiava synaptickú integritu v mozgu a zlepšuje prežívanie neurónov. Znížené hladiny BDNF môžu viesť k depresii a atrofii hipokampu. Testy na zvieratách potvrdili, že strava s vysokým obsahom cukrov môže viesť k zníženiu hladiny tohto proteínu.

Vápnik a horčík sú „minerálne látky, ktoré sú v dôsledku stravy s vysokým obsahom cukrov výrazne deficientné,“ uviedla S. Genrichová. „Naše telo je také inteligentné, že sa nás vždy snaží chrániť.“

Nadmerná konzumácia cukru odčerpáva z kostí vápnik a horčík, ktoré sú zodpovedné za vyrovnávanie hladiny cukru v krvi a vytvárajú vyvážené vnútorné prostredie. Ich nedostatok vedie nielen k úbytku kostnej hmoty, ale ovplyvňuje aj nervový systém. Najmä horčík „brzdí“ naše stupňujúce sa emócie a nedostatok horčíka môže podľa S. Genrichovej spôsobiť, že sa „človek cíti menej uvoľnený“.

Nadmerná konzumácia cukru vedie k nedostatku základných živín, ako je železo a vitamín C.

Nedostatok týchto základných živín prispieva k emocionálnym výkyvom, zhoršeniu kognitívnych funkcií, neschopnosti sústrediť sa a podráždenosti. Okrem toho spôsobuje pocit „napätia a únavy“, ako opisuje S. Genrichová. Preto sa niektorí ľudia môžu cítiť extrémne napätí, aj keď sa im chce spať.

2. Cukor spúšťa zápalové procesy

Nadmerné množstvo cukru môže viesť k zápalom, ktoré sú faktorom vzniku duševných porúch vrátane depresie a úzkosti.

„Myslím, že ak sa pozriete na základné informácie o tom, čo je cukor a čo je stolový alebo rafinovaný cukor, dáva to zmysel,“ povedala J. Russoová.

Zápal je kľúčovým faktorom depresie. Pri zvýšených zápalových indikátoroch v krvnom obehu sú emócie ovplyvnené. Okrem toho sa predpokladá, že zápal je aj fyziologickým spúšťačom depresívnych príznakov, ako sú únava, nízka energia, problémy so spánkom a zmeny chuti do jedla.

Prehľadová štúdia   uverejnená v roku 2020 zistila, že pridaný cukor narúša rôzne metabolické, zápalové a neurobiologické procesy a výrazne ovplyvňuje zápalové procesy v tele a mozgu. Výskum potvrdil, že vyšší príjem cukru z nealkoholických nápojov a cukru pridávaného do čaju, kávy a obilnín je spojený so zvýšenou hladinou zápalových indikátorov v krvnom obehu.
Cukor môže vyvolať aj črevný zápal. S. Genrichová uviedla, že naša črevná sliznica má hrubú vrstvu buniek, ktorá funguje ako bariéra podobná našej koži a chráni telo pred vonkajšími látkami. Cukor však môže narušiť funkciu ochrannej bariéry v čreve a zmeniť jej priepustnosť. V dôsledku toho môžu látky, ktoré by sa nemali dostať priamo do tela, prejsť z čriev do krvného obehu, čo vedie k zápalu.

3. Cukor spôsobuje atrofiu mozgu a narúša dopamínový proces

J. Russoová upozornila, že ľudia, ktorí konzumujú nadmerné množstvo cukru, majú často zvýšenú hladinu cukru v krvi, čo môže poškodiť mozgové cievy. Tieto cievy zohrávajú kľúčovú úlohu pri zásobovaní mozgu krvou bohatou na kyslík. Keď sú tieto cievy poškodené, prietok krvi do mozgu sa zníži, čo vedie k odumieraniu mozgových buniek.

„Tento jav sa nazýva atrofia mozgu,“ povedala. Cukor stimuluje mozog k uvoľňovaniu dopamínu vyvolávajúceho potešenie, avšak dlhodobý nadmerný príjem cukru môže znížiť vylučovanie dopamínu. To podnecuje ľudí konzumovať viac cukru, aby si udržali pocit uspokojenia, čím vzniká začarovaný kruh. Výsledkom je narušenie systému fungovania mozgu, čo vedie k emocionálnym problémom.

Ďalšie dôsledky nadmerného príjmu cukru

Konzumácia nadmerného množstva pridaného cukru môže viesť k zvýšenej hladine cukru v krvi a inzulínovej rezistencii. Inzulínová rezistencia sa spája so zvýšeným rizikom depresívnych príznakov. Okrem toho sa vedci domnievajú, že následné narušenie využívania energie v dôsledku inzulínovej rezistencie môže byť priamou príčinou depresívnych príznakov.

Pri metabolizme cukru vznikajú reaktívne formy kyslíka a nadmerný príjem cukru môže viesť k oxidačnému stresu, ktorý má za následok poškodenie buniek, zápal a urýchlenie starnutia.  Metaanalýza 29 štúdií ukázala, že osoby s depresiou majú vyššiu hladinu oxidačného stresu a nižšiu hladinu antioxidantov ako zdravé osoby.

Nadmerný príjem cukru podporuje tvorbu koncových produktov pokročilej glykácie (AGE) v tele, čo vedie k mnohým škodlivým reakciám. Pokusy na zvieratách potvrdili, že vysoké hladiny glykácie môžu ovplyvniť tvorbu nových neurónov v hipokampe, a tým zhoršiť jeho funkciu, čo môže viesť k depresii a zhoršeniu kognitívnych funkcií.

Cukor je pre telo škodlivý a ovplyvňuje náš mozog, náladu a nervy. Ak ste tak ešte neurobili, je načase zvážiť jeho vyradenie zo svojho jedálnička.

Pôvodný článok  

Prečítajte si aj