Nedeľa 12. mája, 2024
Ilustračná fotografia (foto: Pixabay)

Ako môže med pomáhať proti cukrovke? (Špeciálny report)

Hoci med obsahuje značné množstvo cukru, líši sa od bežného cukru. V súčasnosti väčšina zdravotníckych organizácií vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie a amerického Úradu pre potraviny a liečivá stále považuje med za tzv. voľný cukor alebo pridaný cukor. Hoci med obsahuje značné množstvo cukru, líši sa od bežného cukru. Mnohé štúdie a odborníci uvádzajú, že med môže prospievať metabolizmu, konkrétne znižovať hladinu cukru v krvi.

Druhy cukrov obsiahnutých v mede

Med je nádherný dar prírody. Na svete existuje viac ako 300 druhov medu, ktoré sa líšia v závislosti od rastlín, z ktorých pochádzajú, ako aj ďalšími faktormi.

Vo všeobecnosti sa med skladá približne zo 17 % vody a 95 % až 99 % zvyšnej sušiny tvorí cukor. Hlavnými zložkami sú  fruktóza a glukóza. 100 gramov medu obsahuje v priemere približne 38,5 gramu fruktózy a 31 gramov glukózy.

14 % cukrov v mede tvoria najmä vzácne cukry, z ktorých mnohé vznikajú počas procesu zrenia medu. Tieto vzácne cukry sú v prírode neobvyklé a predpokladá sa, že majú zdraviu prospešné účinky.

 „Med by sa nemal klasifikovať ako voľný cukor. Je iný,“ povedal pre Epoch Times Tauseef Khan, vedecký pracovník z Katedry výživy Lekárskej fakulty univerzity v Toronte.

Ďalej uviedol, že med je „komplexná zmes cukrov“ a že vzácne cukry, ktoré majú jedinečný prínos, nie sú komplexné sacharidy, ale zvyčajne sa nachádzajú vo forme monosacharidov alebo disacharidov. Tieto cukry majú potenciálne metabolické účinky a mnohé slúžia aj ako prebiotiká.

V porovnaní s bežným cukrom môže med znížiť hladinu cukru v krvi, ak ho užijeme nalačno, znížiť „zlý“ cholesterol a zvýšiť „dobrý“ cholesterol.

„Tieto účinky sú veľmi prekvapujúce; ak by išlo o normálny cukor, tieto účinky by sa neprejavili,“ uviedol T. Khan.

John Sievenpiper, docent výživových vied a medicíny na univerzite v Toronte, uviedol: „Medzi odborníkmi na verejné zdravie a výživu sa už dlho hovorí, že ,cukor je cukor‘. Tieto výsledky ukazujú, že to nie je pravda.“

Sladší ako cukor, ale s nižším glykemickým indexom

Glykemický index (GI) glukózy je 100, sacharózy 70 a fruktózy 20. Vzhľadom na rozdiely v zložení cukrov sa hodnoty glykemického indexu rôznych druhov medu pohybujú od 35 do 74, pričom priemer je 60.

Zaujímavosťou je, že vďaka vysokému obsahu fruktózy je med o 25 % sladší ako cukor.

Napriek tomu má med nižší glykemický index a obsah kalórií ako rafinovaný cukor.

Fruktóza má zlú povesť, ktorá môže byť neopodstatnená. Vedci z Torontskej univerzity uverejnili štúdiu, v ktorej preskúmali 169 klinických prípadov konzumácie fruktózy. Štúdia dospela k záveru, že prirodzene sa vyskytujúca fruktóza, ktorá sa nachádza v ovocí a mede, pravdepodobne neprispieva k priberaniu na váhe, ale naopak, môže pozitívne ovplyvňovať chudnutie. Ďalšia prehľadová štúdia uverejnená v časopise Molecules naznačuje, že fruktóza v mede môže spomaliť vstrebávanie v čreve, predĺžiť vyprázdňovanie žalúdka a znížiť príjem potravy. Zistilo sa, že fruktóza v mede zvyšuje schopnosť pečene spracovať glukózu.

Preukázané účinky medu proti cukrovke

Používanie medu ako náhrady rafinovaného cukru v strave má aj ďalšie výhody.

Účinky medu na znižovanie hladiny cukru v krvi a prevenciu proti cukrovke boli preukázané v štúdiách na zvieratách a ľuďoch.

V štúdii z roku 2008 bolo 55 ľudí s nadváhou alebo obezitou rozdelených do dvoch skupín, pričom jedna skupina dostávala 70 g sacharózy a druhá 70 g medu denne, obe po dobu 30 dní. Výsledky ukázali, že v v skupine konzumujúcej med nalačno sa znížila hladina cukru v krvio 4,2 % a zlepšila sa inzulínová rezistencia. Med viedol aj k miernemu zníženiu telesnej hmotnosti o 1,3 % a k zníženiu telesného tuku o 1,1 %, spolu s 3 % znížením celkového cholesterolu, 11 % znížením triglyceridov a 3,3 % zvýšením „dobrého“ cholesterolu.

Naopak, u tých, ktorí dostávali sacharózu, boli zaznamenaná odlišné výsledky. Nielenže u nich došlo k zvýšeniu hladiny cukru v krvi o 2,2 %, ale zvýšila sa aj ich telesná hmotnosť a percento telesného tuku.

Podľa kontrolovaného experimentu  publikovaného v roku 2017 sa u zdravých dospelých osôb, ktoré počas ôsmich po sebe nasledujúcich dní nahradili 25 % sacharidov v strave medom, znížila postprandiálna (po jedle) hladina inzulínu a cukru v krvi.

ďalšom experimente, v ktorom sa porovnávali účinky medu a glukózy na diabetikov a zdravých jedincov, dostali zdravé osoby rovnaké množstvo medu alebo glukózy. Výsledky ukázali, že konzumácia medu viedla k výrazne menšiemu kolísaniu hladiny cukru a inzulínu v krvi ako konzumácia glukózy. Po konzumácii medu počas 15 po sebe nasledujúcich dní došlo u zdravých ľudí k priemernému zníženiu hladiny cukru v krvi o 6 % v porovnaní s hladinou cukru pred konzumáciou medu. Aj u pacientov s cukrovkou sa pri konzumácii medu namiesto glukózy zaznamenali výrazne menšie zmeny hladiny cukru v krvi.

V dlhodobej  intervenčnej štúdii uskutočnenej v Egypte 20 účastníkov s diagnózou cukrovky pilo dvakrát denne pred jedlom nalačno vodu s medom pripravenú rozpustením 50 ml (troch polievkových lyžíc) medu vo vode. Ďalších 25 ml medu konzumovali ako jediné povolené sladidlo v strave.

Počas štúdie sa u žiadneho z týchto pacientov nevyskytla diabetická ketoacidóza ani hyperglykemický hyperosmolárny stav (medzi bežné príznaky patrí suchá koža alebo jazyk, ovocný dych, ospalosť, zmätenosť, ťažkosti s dýchaním, zrýchlená srdcová frekvencia, bolesti brucha a vracanie). Dlhodobá konzumácia medu viedla u všetkých pacientov k zníženiu hmotnosti, kontrole krvného tlaku a zlepšeniu kardiovaskulárneho stavu.

Prehľadová štúdia z roku 2018 uverejnená v časopise Oxidative Medicine and Cellular Longevity odhalila, že med má priaznivé účinky pri cukrovke, ktorá je komplexným ochorením. V porovnaní s cukrom môže konzumácia medu znížiť hmotnosť a znížiť hladinu cukru v krvi u zdravých ľudí aj u pacientov s cukrovkou. Pozitívne účinky medu na hladinu cukru v krvi a na metabolizmus potvrdil aj systematický prehľad a metaanalýza uverejnené v časopise Nutrition Reviews v roku 2022.

Ako med ovplyvňuje hladinu cukru v krvi?

Ako môže med znižovať hladinu cukru v krvi, hoci je to cukor?

Med obsahuje 30 až 40 rôznych druhov vzácnych cukrov, ktoré zohrávajú úlohu pri regulácii hormónov súvisiacich s chuťou do jedla a produkciou inzulínu, čo v konečnom dôsledku podporuje metabolizmus glukózy, uviedol T. Khan.

Tieto vzácne cukry môžu pomôcť zmierniť účinky fruktózy a glukózy, čo vedie k zníženiu hladiny cukru v krvi a zlepšeniu kontroly hladiny cukru v krvi. Niektoré z nich slúžia aj ako potrava pre dobré baktérie, ktoré sú prospešné pre zdravie čriev, zatiaľ čo iné majú vlastnosti posilňujúce imunitu.

Zlúčeniny a flavonoidy v mede majú antioxidačné vlastnosti, čo môže viesť k lepšiemu priebehu cukrovky. Je zaujímavé, že stupeň antioxidačnej kapacity medu súvisí s jeho farbou, pričom tmavší med má vyššiu antioxidačnú hodnotu.

Predpokladá sa, že stopové prvky v mede, ako napríklad zinok a selén, tiež prispievajú ku kontrole hladiny cukru v krvi.

Špecifické bielkoviny v mede môžu aktivovať vrodený imunitný systém organizmu.

Prečo používať domáci med a koľko ho užívať

Údaje naznačujú, že domáci med má viac prospešných látok ako med, ktorý prešiel vysokoteplotným spracovaním. Tí, ktorí konzumujú spracovaný med, tiež pociťujú pozitívne účinky, „ale tie môžu byť v menšej miere alebo menej výrazné“.

Domáci med si zachováva viac prospešných látok a bioaktivity. Spracovanie bežného medu môže zmeniť jeho zloženie a bioaktivitu.

Konkrétne, medové výrobky prechádzajú počas výroby krátkym procesom zahrievania, aby sa znížila vlhkosť a obsah kvasiniek, ale tento proces tiež znižuje množstvo enzýmu diastázy v mede. Diastáza zohráva úlohu pri uľahčovaní rozkladu škrobu, čím pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru a lipidov v krvi.

Tepelné spracovanie medu môže viesť k zvýšeniu obsahu látky známej ako tzv. hydroxymetylfurfural (HMF). Pri metabolizácii v ľudskom tele sa táto látka môže premeniť na geneticky toxickú zlúčeninu, ktorá znižuje priaznivé účinky medu. 

Tepelná úprava tiež znižuje počet prospešných baktérií prítomných v mede.

Niektoré antioxidačné látky v mede sa strácajú aj počas varenia, čo znižuje jeho schopnosť podporovať metabolizmus a znižovať hladinu cukru v krvi. Jedna štúdia ukázala, že tepelná úprava môže znížiť obsah antioxidantov v mede o 33,4 %.

T. Khan zdôraznil, že kvetový med z jedného zdroja zaručuje, že „zloženie medu bude konzistentné“, čo tomu, kto takýto med konzumuje, može priniesť špecifické účinky.

Ďalej uviedol, že med z viacerých kvetových zdrojov môže pochádzať z rôznych regiónov, od rôznych dodávateľov alebo dokonca z rôznych krajín, čo vedie k výrazným rozdielom v obsahu vzácnych cukrov. Miešanie medu z rôznych zdrojov znižuje jeho celkové prínosy. Spomínaná prehľadová štúdia z roku 2022 naznačila, že v rámci zdravej výživy môže med z jedného zdroja kvetín, napríklad z agátového a ďatelinového medu, zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi a lipidov.

Optimálne prínosy boli pozorované, keď jednotlivci konzumovali približne dve polievkové lyžice (približne 40 gramov) medu denne ako náhradu cukru.

V ďalšom pokračovaní si povieme viac o liečivých účinkoch medu. Med totiž bojuje proti baktériám a vírusom a môže byť vhodnejší ako antibiotiká.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj