Pondelok 3. novembra, 2025
(Supitcha McAdam/Shutterstock)

Vyhnite sa ľahkovážnemu užívaniu týchto 3 výživových doplnkov – môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny

Celosvetovo rastie trend užívania výživových doplnkov, najmä vitamínov. Niektoré štúdie však naznačujú možnú súvislosť medzi určitými doplnkami – konkrétne betakaroténom, vitamínom E a vitamínmi skupiny B – a zvýšeným rizikom rakoviny.

Betakarotén

Metaanalýza publikovaná v roku 2023 v časopise Nutrition Reviews analyzovala osem randomizovaných kontrolovaných štúdií a zistila, že užívanie betakaroténových doplnkov nemá celkovo žiadne priaznivé ani škodlivé účinky na výskyt rakoviny, ale môže zvýšiť riziko rakoviny pľúc, najmä u fajčiarov. Preto sa suplementácia betakaroténom neodporúča na prevenciu rakoviny.

Ďalšia systematická prehľadová štúdia a metaanalýza publikovaná v roku 2022 v časopise Nutrients zistila, že suplementácia betakaroténom zvyšuje riziko rakoviny pľúc o 16 %, pričom u fajčiarov a pracovníkov vystavených azbestu je riziko ešte vyššie, a to až o 21 %.

Pri porovnaní zdravotníckych pracovníkov s ľuďmi v iných profesiách nemala suplementácia betakaroténom na zdravotníckych pracovníkov žiadny významný vplyv, zatiaľ čo v iných profesijných skupinách zvýšila riziko rakoviny o 18 %. Výskumníci sa domnievajú, že to môže byť spôsobené tým, že zdravotníci zvyčajne viac dbajú na zdravý životný štýl.

Štúdia z roku 2020 publikovaná v časopise Antioxidants naznačila, že betakarotén môže v ľudskom tele pôsobiť ako antioxidant aj prooxidant a že môže zosilňovať karcinogénne účinky ultrafialového žiarenia.

Americká pracovná skupina pre preventívne služby (USPSTF) neodporúča užívanie doplnkov betakaroténových doplnkov na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení alebo rakoviny.

Štúdia publikovaná v roku 2023 na univerzite v Newcastli vo Veľkej Británii zistila, že vyššia konzumácia mrkvy súvisí s nižším výskytom rakoviny, zatiaľ čo užívanie betakaroténových doplnkov takýto účinok nemá.

Dávkovanie jednotlivých živín v doplnkoch stravy je často vyššie ako v potravinách, vysvetlil pre Epoch Times Lin Shi-hang, taiwanský odborník na výživu. Konzumácia potravín bohatých na betakarotén, ako sú mrkva, špenát, tekvica, citrusové plody, melón kantalup a paprika, je bezpečná, poskytuje antioxidanty a pomáha telu absorbovať viac živín.

Vitamín E

Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha eliminovať voľné radikály, spomaľuje starnutie a podporuje imunitu. V randomizovanej kontrolovanej štúdii sa však zistilo, že suplementácia vitamínom E výrazne zvyšuje riziko rakoviny prostaty u zdravých mužov. Viac ako 30 000 účastníkov zo Spojených štátov, Kanady a Portorika užívalo denne 400 IU vitamínu E po dobu 7 až 12 rokov, čo viedlo k 17 % zvýšeniu rizika rakoviny prostaty v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

Štúdia publikovaná v roku 2019 v časopise Cell zistila, že dlhodobé užívanie vitamínu E a antioxidantu N-acetylcysteínu môže ďalej podporovať metastázovanie rakoviny pľúc.

USPSTF neodporúča užívanie doplnkov vitamínu E na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení alebo rakoviny. Odkazuje na rozsiahlu analýzu deviatich randomizovaných štúdií, ktoré nepreukázali žiadny prínos.

Hoci je vitamín E účinným antioxidantom, jeho nadmerné množstvo môže spôsobiť krvácanie z tráviaceho traktu a ďalšie zdravotné komplikácie, uviedol pre Epoch Times Tzung-Hai Yen, riaditeľ Centra klinickej toxikológie v nemocnici Chang Gung Memorial Hospital na Taiwane.

Tento problém sa týka najmä ľudí s chronickými ochoreniami, dodáva Yen. Tí by mali byť opatrnejší, pretože mnohé výživové doplnky pre nich nemusia byť vhodné. Pred užívaním vitamínu E by sa mali najprv poradiť s lekárom.

Vitamíny skupiny B vo vysokých dávkach

Rozsiahla americká štúdia zistila, že muži, ktorí užívali vysoké dávky vitamínu B6 (aspoň 20 mg/deň) alebo B12 (aspoň 55 μg/deň), mali takmer dvojnásobné riziko rakoviny pľúc v porovnaní s tými, ktorí tieto doplnky neužívali.

Štúdia publikovaná v Journal of Clinical Oncology zahŕňala 77 118 Američanov vo veku 50 až 76 rokov a zistila, že muži užívajúci tieto vitamíny mali o 30 až 40 % vyššie riziko, najmä ak fajčili.

Naopak u žien nebola pozorovaná žiadna súvislosť medzi suplementáciou vitamínmi B6, B9 (kyselina listová) a B12 a rizikom rakoviny pľúc. Údaje ukázali, že príjem vitamínov B6 a B12 u účastníkov štúdie výrazne prekračoval odporúčané denné dávky stanovené vládou USA – 1,3 mg/deň pre vitamín B6 a 2,4 μg/deň pre vitamín B12.

Podporné dôkazy pochádzajú z prípadovej kontrolnej štúdie publikovanej v International Journal of Cancer, ktorej sa zúčastnilo 5 183 párov. Štúdia spojila vyššie hladiny vitamínu B12 so zvýšeným celkovým rizikom rakoviny pľúc. Analyzovala aj genetické údaje od 29 266 pacientov s rakovinou pľúc a 56 450 kontrolných osôb a dospela k rovnakému záveru.

Závery tejto štúdie sú však len pozorovacie a nemožno ich považovať za príčinnú súvislosť, hovorí pre Epoch Times taiwanská dietologička Chen Xiaowei.

Moderná strava je rozmanitejšia a nie je nebezpečné dopĺňať vitamíny, pokiaľ ich príjem nie je nadmerný, poznamenáva Chen. Ľudia, ktorí sú ohrození rakovinou alebo majú rakovinu v rodine, by však mali byť pri užívaní vitamínov opatrní. Či už ide o vitamín B12 alebo iné živiny, vždy je najlepšie dodržiavať odporúčania lekárov.

Najlepšími doplnkami stravy sú prírodné potraviny

Yen Tzung-hai zdôrazňuje, že výživové doplnky vyrábané z umelých vitamínov často obsahujú prídavné látky známe ako pomocné látky (excipienty), pričom mnohé z nich obsahujú umelé farbivá, ktoré zvyšujú ich atraktivitu, čo vedie ľudí k nevedomej konzumácii vyšších dávok.

Hoci sú tieto prísady legálne, lekári ich užívanie zvyčajne neodporúčajú, s výnimkou pacientov na dialýze, pacientov s ťažkou podvýživou a tých, ktorí nie sú schopní sami prijímať potravu. Yen podotýka, že najzdravšou potravinou je vždy prírodná strava.

Tradičná čínska medicína (TČM) sa s týmto prístupom stotožňuje. Podporuje príjem rôznych živín prostredníctvom prirodzenej stravy. Ritsugaku Ken, odborník na TČM z Kyushu Kampo Research Association v Japonsku, pre Epoch Times uviedol: „Prírodné potraviny sú bohaté na vitamíny potrebné pre ľudský organizmus a tieto vitamíny pôsobia v synergii s ďalšími živinami, čím uľahčujú ich vstrebávanie a využitie organizmom.“

Podľa Yena TČM nepracuje s pojmom vitamíny v modernom vedeckom zmysle. TČM tvrdí, že jemné látky vznikajúce pri metabolizme potravy sú dostatočné na výživu tela, udržanie vitality, podporu pohybu energie v tele, zlepšenie funkcie vnútorných orgánov, predĺženie života a zvýšenie odolnosti voči chorobám. Táto koncepcia je podobná modernému chápaniu vitamínov v rámci výživy.

Yen dodáva, že TČM odporúča konzumovať päť chutí (kyslú, horkú, sladkú, štipľavú a slanú) a päť farieb (zelenú, červenú, žltú, bielu a čiernu) v potravinách. Tieto prvky zodpovedajú piatim kľúčovým orgánom a energetickým systémom v tele. Dôkladná pozornosť venovaná pestrej strave môže pomôcť regulovať telo a posilniť imunitu. Ak sa toto pravidlo dodržiava, väčšina ľudí doplnky stravy nepotrebuje.

Pôvodný článok

Podporte nás

Zapojte sa do tvorby kvalitnejšieho obsahu! Aký je váš názor na tento článok?

Prečítajte si aj