Nedeľa 16. júna, 2024
Výbuch zanechal škody, no na bytovom dome nebola narušená statika. (Foto: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Výbuch e-kolobežky v Trenčíne: na Slovensku nejde o prvý prípad

V stredu (22. 5.) v podvečerných hodinách otriasol bytovým domom v Trenčíne výbuch elektrickej kolobežky. Hasiči evakuovali viacerých ľudí. Po uhasení požiaru vyniesli kolobežku z bytu a 20 minút ju ešte ochladzovali vodou. Nikto sa nezranil.

Podľa televízie Markíza spôsobil výbuch kolobežky tlakovú vlnu, ktorá vyvalila dvere. V štvorizbovom byte sa v tom čase nachádzali traja ľudia. Starší pár sa nadýchal splodín, odmietli však prevoz do nemocnice. Kolobežka mala explodovať v detskej izbe, následkom čoho bol zničený nábytok a v konečnom dôsledku zadymený celý byt. Na mieste zasahovalo deväť profesionálnych hasičov so štyrmi kusmi techniky.

„Z bytu hasiči evakuovali dve zranené osoby. Požiar zlikvidovali a kolobežku vyniesli na vonkajšie priestranstvo, kde ju uhasili a následne vložili do suda s vodou. Zraneným osobám poskytli prvú pomoc a z priľahlých bytov evakuovali ďalšie osoby,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík.

Výbuch elektrickej kolobežky. (Zdroj: FB / Polícia SR – Trenčiansky kraj)

E-kolobežky sú stále populárnejšou alternatívou jazdy na krátke vzdialenosti. Čoraz viac sa však objavujú správy o ich vznieteniach. Prípad z Trenčína nebol prvou udalosťou tohto druhu na Slovensku. Už v roku 2021 e-kolobežka horela v žilinskom byte. Muž si stroj objednal z Číny a hneď po prvom nabití začala batéria dymiť až nakoniec explodovala. V panike ju vyhodil na balkón a uhasil starou plachtou.

O ďalšom prípade z roku 2023 informovala bratislavská polícia. K požiaru došlo pri nabíjaní e-kolobežky v jednom z bytov v hlavnom meste. Dym unikol do celej 8-poschodovej budovy a museli evakuovať 33 ľudí. Nikto nebol zranený.

V súčasnosti poháňa takmer všetky elektrické kolobežky lítium-iónová batéria s vysokou energetickou hustotou. Ide o kontroverzné zariadenie. Za optimálnych podmienok generuje prostredníctvom chemických procesov energiu bezpečne, avšak vonkajšie i vnútorné vplyvy môžu spôsobiť skraty, požiare a výbuchy.

Napriek tomu, že ide o malé, ľahké a výkonné batérie, podľa profesora inžinierstva na Marylandskej univerzite Michaela Pechta sú „náchylné na prehriatie a vznietenie“. 

Vďaka niektorým jednoduchým bezpečnostným opatreniam možno znížiť pravdepodobnosť vzniku požiaru:

1. Vyberajte si elektrické zariadenia certifikované podľa bezpečnostných noriem. 

2. Vždy buďte prítomný pri nabíjaní zariadenia a nenabíjajte ho počas spánku. Po úplnom nabití zariadenie odpojte zo zásuvky.

3. Používajte iba nabíjačku dodávanú so zariadením a dodržiavajte pokyny výrobcu na správne nabíjanie.

4. Nabíjajte zariadenie mimo horľavých materiálov, ako je napríklad nábytok alebo vankúše. Ukladajte ho na miesto, ktorá vám nebráni v prístupe k východu.

5. Ak začne batéria zlyhávať, zaobstarajte si novú od rovnakej spoločnosti.

6. Nepokúšajte sa e-kolobežku uhasiť vodou – hrozí riziko úrazu elektrickým prúdom v dôsledku vysokého napätia.

7. Ak sa počas nabíjania objaví dym, odpojte vozidlo z elektrickej siete (ak to úroveň dymu umožňuje), alebo prerušte nabíjanie odpojením elektriny.

Prečítajte si aj