Sobota 27. júla, 2024
Elektronický billboard na newyorskom námestí Times Square pripomína 29. marca 2024 rok od uväznenia reportéra denníka Wall Street Journal Evana Gerškoviča v Rusku. (Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP via Getty Images)

Veľvyslankyňa USA sa stretla v Rusku so zadržiavaným reportérom Evanom Gershkovichom 

Veľvyslankyňa USA v Rusku sa nedávno stretol s Evanom Gershkovichom, reportérom denníka Wall Street Journal, ktorý je v krajine zadržiavaný už viac ako rok.

Veľvyslanectvo USA v Moskve v správe zverejnenej na sieti X oznámilo, že veľvyslankyňa Lynne Tracyová sa stretla s E. Gershkovichom, ktorého vlani v marci zatkla ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) na základe obvinení zo špionáže.

„Napriek pretrvávajúcemu čakaniu na začiatok súdneho procesu je Evan naďalej v dobrej nálade, povzbudený neustálymi správami podpory,“ uviedlo veľvyslanectvo.

E.  Gershkovich bol zatknutý 29. marca 2023 v Jekaterinburgu na Urale, približne 900 kilometrov východne od Moskvy, keď údajne informoval o žoldnierskej skupine Wagner.

V súčasnosti sa nachádza vo väznici Lefortovo, bývalom väzení KGB v Moskve, kde čaká na súdny proces.

„Bolo zistené, že Evan Gershkovich, konajúc na žiadosť americkej strany, zhromažďoval informácie tvoriace štátne tajomstvo o činnosti jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu,“ znelo oficiálne vyhlásenie Federálna služba bezpečnost (FSB) v čase zatknutia.

E. Gershkovich a jeho zamestnávateľ, denník The Wall Street Journal, obvinenia dôrazne odmietli. Americká vláda označila obvinenia za nepodložené a v apríli 2023 označila novinára za „neoprávnene zadržiavaného“.

V prípade usvedčenia zo špionáže hrozí Gershkovichovi až 20 rokov väzenia.

Diplomatické rokovania

Rokovania o prepustení amerického väzňa sa začali krátko po jeho zatknutí.

Veľvyslanec USA sa s E. Gershkovichom prvýkrát stretol v polovici apríla 2023.

Druhé stretnutie sa uskutočnilo v júli. Ministerstvo zahraničných vecí vtedy informovalo, že „E. Gershkovich sa napriek okolnostiam teší dobrému zdraviu a zostáva silný“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov 4. júla 2023 spomenul, že Rusko by bolo otvorené výmene E. Gershkovicha za Vladimira Dunajeva, ruského občana, ktorý v Spojených štátoch čelí obvineniam z údajnej počítačovej kriminality.

„Povedali sme, že v tejto veci došlo k určitým rozhovorom, ale nechceme, aby sa o nich hovorilo verejne,“ povedal D. Peskov.

V septembri sa L. Tracyová stretla s E. Gershkovichom tretíkrát.

O niekoľko mesiacov neskôr, v decembri, ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Rusko odmietlo „významný návrh“ na prepustenie dvoch „neprávom zadržiavaných“ Američanov, E. Gershkovicha a Paula Whelana – bývalého amerického námorníka, ktorý si odpykáva 16-ročný trest za špionáž.

Blíži sa výmena väzňov?

Počas februárového rozhovoru s Tuckerom Carlsonom ruský prezident Vladimir Putin povedal, že verí, že sa podarí dosiahnuť dohodu, keď bývalý moderátor Fox News nastolil otázku prepustenia E. Gershkovicha.

„Urobili sme toľko gest dobrej vôle zo slušnosti, že si myslím, že sme ich už vyčerpali,“ odpovedal Putin. „Nikdy sme sa nestretli s tým, že by nám to niekto opätoval podobným spôsobom, avšak teoreticky môžeme povedať, že nevylučujeme, že to môžeme urobiť, ak naši partneri podniknú recipročné kroky.“

Keď Carlson argumentoval, že E. Gershkovich „samozrejme nie je špión“ a „je to len dieťa“, ruský prezident odpovedal, že obvinenia voči E. Gershkovichovi sú legitímne.

Ruský prezident však dodal: „Neexistuje žiadne tabu na riešenie tejto otázky. Sme ochotní ju vyriešiť. Diskutuje sa však o určitých podmienkach.“

Bez toho, aby uviedol akékoľvek mená, Putin naznačil, že výmena by sa mohla týkať Vadima Krasikova, 56-ročného plukovníka FSB, ktorý si v súčasnosti odpykáva doživotný trest v nemeckom väzení za vraždu Zelimchana Changošviliho, čečenského vojnového veterána, ktorého FSB označila za teroristu.

„Nevylučujem, že osoba, o ktorej hovoríte, pán Gershkovich, sa môže vrátiť do svojej vlasti,“ povedal Putin Carlsonovi.

„V konečnom dôsledku nemá zmysel držať ho vo väzení v Rusku.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj