Sobota 27. júla, 2024
Elon Musk vo Washingtone, D.C., 13. septembra 2023 (Foto: Mandel Ngan/ AFP via Getty Images)
»

Musk o súdnom procese s Trumpom: „Tento prípad poškodzuje právo“

Na vrchole prezidentskej volebnej kampane stojí Donald Trump pred súdom. Prípad vyvoláva v USA nevôľu veľkej časti verejnosti.

Elon Musk kritizoval newyorský súdny proces s Donaldom Trumpom ohľadom údajných úplatkov za mlčanie. Podľa jeho slov by tento prípad „nehorázne skorumpoval právo“. Miliardár to nazval Lawfare (zneužitie právnych prostriedkov v politickom boji o moc).

Muskove komentáre na X boli reakciou na príspevok bývalého prezidentského kandidáta Viveka Ramaswamyho, ktorý napísal, že súdny proces „rozvráti krajinu“.

Trestné konanie proti bývalému prezidentovi sa začalo v pondelok 15. apríla. Trump je obvinený z falšovania obchodných dokumentov v súvislosti s úplatkom za mlčanie pornoherečky Stormy Danielsovej pred voľbami v roku 2016. Trump popiera, že by mal s Danielsovou niekedy pomer.

Takýto čin by za normálnych okolností bol priestupkom. Manhattanský okresný prokurátor Alvin Bragg však tento čin klasifikoval ako trestný čin. Argumentoval tým, že platby boli súčasťou plánu na ovplyvnenie volieb, aby sa predišlo potenciálne nepríjemným informáciám o bývalom prezidentovi.

Nakoľko dôveryhodná je Stormy Danielsová?

Trump odmietol vinu vo všetkých 34 bodoch obžaloby. Na sociálnej sieti Truthsocial zverejnil list od Stormy Danielsovej, v ktorom písomne potvrdzuje, že s exprezidentom nemala pomer. Vzťah popiera nie preto, že by jej zaplatil peniaze za mlčanie, ale preto, že s ním nikdy nemala pomer.

Danielsová, ktorej skutočné meno je Stephanie Cliffordová, medzičasom obsah listu odvolala a tvrdí, že ho podpísala pod tlakom svojich zástupcov. Krátko nato napísala o údajnej afére pikantnú knihu, ktorá jej vyniesla nezverejnenú sumu peňazí.

Danielsová dlhuje Trumpovi na súdnych poplatkoch a úrokoch približne 670 000 dolárov z niekoľkých neúspešných súdnych sporov vrátane toho, v ktorom obvinila bývalého prezidenta z ohovárania kvôli tweetu.

Herečka z filmov pre dospelých nedávno povedala bývalému právnemu analytikovi CNN Jeffreymu Toobinovi, že nemá v úmysle zaplatiť dlh a radšej pôjde do väzenia, ako by mala vypovedať o svojich financiách alebo vyplniť formulár so zoznamom svojho majetku.

Politicky motivované?

Medzitým niekoľko ľudí vznieslo námietky proti Braggovmu právnemu manévru, ktorým chce údajný priestupok zmeniť na trestný čin. Patrí medzi nich aj právnik Ramaswamy. V pondelok zverejnil na platforme X video, v ktorom označil súdny proces za „vtip“ a Braggovo konanie za „právny úhybný manéver“.

Z jeho pohľadu to takmer vyzerá, akoby sa najprv rozhodli stíhať exprezidenta a potom hľadali niečo, čo by mu mohli prišiť: „No predstavte si, že presne to sa stalo,“ povedal politik vo videu. Potom poukázal na to, že Bragg bol zvolený za prokurátora s prísľubom, že bude stíhať Trumpa za ten či onen zločin.

„Je to politik, ktorý plní svoj predvolebný sľub,“ povedal Ramaswamy. „Je to znetvorenie nášho právneho systému.“

Varoval, že rovnakú taktiku by mohla v budúcnosti použiť na odvetu aj iná politická strana.

„Rovnaká topánka padne i na druhú nohu. Ak budeme pokračovať týmto smerom, čoskoro nám nezostane žiadna krajina so skutočným právom,“ povedal.

„Podanie žaloby proti Trumpovi vôbec nie je zahanbujúce len pre Alvina Bragga,“ pokračoval. „Je to zahanbujúce pre našu krajinu.“

Musk sa stotožnil s Ramaswamyho názorom. „Tento prípad jednoznačne poškodzuje právo,“ napísal generálny riaditeľ spoločnosti Tesla.

Braggov úrad zatiaľ neodpovedal na žiadosť Epoch Times o komentár.


Pôvodný článok.

Prečítajte si aj