Nedeľa 19. mája, 2024
Záber z diskusnej relácie Máte slovo na ČT1 zo 4. apríla 2024. (Screenshot: FB / SMER - SSD)

V Českej televízii sa rozpútala búrlivá debata ohľadom ochladených slovensko-českých vzťahov

V marci 2024 sa česká vláda pod vedením Petra Fialu (ODS) zhodla na odklade aprílových medzivládnych konzultácií s predstaviteľmi slovenskej vlády. Reagovala tak na vzájomný nesúlad v zahraničnopolitickom smerovaní oboch štátov, ktorého súčasťou bolo aj stretnutie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom na medzinárodnom diplomatickom fóre v Antalyi (Turecko). Tento krok, odobrený prezidentom Petrom Pavlom, vyvolal obavy o presah politického rozhodnutia do povahy vzťahov medzi Čechmi a Slovákmi.

Robert Fico (Smer-SD) následne adresoval Petrovi Fialovi tento odkaz: „Vzťahy medzi našimi občanmi, Čechmi a Slovákmi, sú jedinečné, historicky osvedčené, sú pôžičkami vzájomnej dôvery, sú plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumenia.“ Dodal, že slovenská vláda nebude takéto vzťahy nikdy vystavovať ohrozeniu. Rozhodnutie českej vlády, ktoré je podľa Ficových slov založené na protichodnom vzťahu k podpore ukrajinského konfliktu, neovplyvní suverénnu zahraničnú politiku Slovenskej republiky. „Česká vláda je na Slovensku vítaná kedykoľvek a naše politické vzťahy nebudeme na Slovensku zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet,“ prisľúbil premiér.

P. Fiala komunikáciu s politickou reprezentáciou Slovenska neodmieta, avšak siaha neštandardne do opozičných radov, ako to urobil 8. marca, kedy sa stretol s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom. „Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú na výbornej úrovni. V Kramářovej vile som privítal Michala Šimečku, s ktorým sa zhodujeme v otázkach zahraničnej politiky, vieme, kto je agresor a kto obeť a vieme aj, komu je nutné pomáhať,“ vyjadril sa český premiér.

Búrlivá debata na tému slovensko-českých vzťahov

Téma dočasne pozastavených medzivládnych rokovaní rezonovala aj v relácii Českej televízie Máte slovo. Hosťami Michaely Jílkovej boli poradca Roberta Fica, historik a politický analytik Eduard Chmelár, bývalý český minister zahraničia a miestopredseda SOCDEM Lubomír Zaorálek, minister pre európske záležitosti Martin Dvořák (Starostové a nezávislí) a politológ Josef Mlejnek.

Eduard Chmelár, ktorý predtým označil zastavenie medzivládnych rokovaní ako „hanebný krok protektorátnej vlády“, v relácii ČT1 svoj postoj vysvetlil. „Viete, keď ste ochotní rušiť alebo narúšať tradičné, historické, kultúrne, politické vzťahy s najbližšími krajinami, najbližšími partnermi za pohladenie od veľmoci, tak mentálne to nie je iné správanie ako protektorátne.“ Súčasne zdôraznil, že vzťahy medzi Slovenskom a Ukrajinou narušené nie sú, čo potvrdzuje aj spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády, ktoré prebehne vo štvrtok (11.4.) v Michalovciach.

Minister Dvořák odmietol, že by sa česká vláda voči Slovensku správala „protektorsky“. Dôvody dočasného pozastavenia konzultácií sú podľa neho u jednotlivých ministrov rôzne. Domnieva sa však, že pre väčšinu z nich bolo zlomovým momentom vystúpenie Roberta Fica pri príležitosti druhého výročia konfliktu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, kedy „zaznievali skutočne také jednoznačne ruské naratívy, že ja som si pôvodne myslel, že je to deep fake, že sa prosto niekto pokúsil dehonestovať slovenského premiéra, ktorý púšťa také veci ako nacistická Ukrajina a ako demýtizovať Putina,“ priblížil Dvořák.

Exminister Zaorálek vytkol Dvořákovi poníženie slovensko-českých rokovaní na úroveň námestníkov, ktoré v minulosti sám uplatnil po vtrhnutí Ruska na Krym a Donbas, keď zrušil osobné stretnutie s Lavrovom. Dvořák upresnil, že mal dohodnutú konzultáciu so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Marekom Eštókom a rozhodol sa, že sa jej namiesto neho zúčastní námestník. Podľa Dvořáka je to diplomaticky v poriadku.

Je Rakúsko zlá krajina?

Slovenská vláda vojensky podporovať Ukrajinu nechce. „Poviete mi z čoho?“ spýtal sa Chmelár. „Pretože na Ukrajinu mieria zbrane a munícia v hodnote stámiliónov eur zo súkromných slovenských firiem. To slovenská vláda nezastavila. Ale jednoducho zo štátnych zdrojov sme rozdali úplne všetko, dokonca aj protiústavne stíhačky, pretože ich odovzdávala úradnícka vláda v demisii, ktorá na to z ústavy nemá právo,” povedal Chmelár. “Povedzte mi, z čoho má tá slovenská vláda dávať, keď jednoducho nemá?“ dodal.

V polemike s Dvořákom, ktorý citoval Ficovo vyjadrenie, že Česko vojnu na Ukrajine podporuje, kým Slovensko hovorí o mieri, upozornil Chmelár na to, že rovnaký názor má aj pápež. „Prerušíte aj styky s Vatikánom, alebo čo?“

Moderátorka Jílková uviedla ako príklad neutrálne Rakúsko, ktoré na Ukrajinu zbrane neposiela, a položila otázku, či je v takom prípade zlou krajinou.

„Rakúsko nie je zlá krajina, ale nikdy sme s ním nemali spoločné zasadnutie vlády. Ja to musím znova zopakovať. To, že neprebehlo naplánované rokovanie, spoločné rokovanie oboch vlád, predsa neznamená vyhlásenie vojny,“ reagoval minister Dvořák.

Exminister Zaorálek pripomenul aj stretnutie rakúskeho kancelára Karla Nehammera s Vladimirom Putinom (Nehammer sa v apríli 2022 ako prvý európsky premiér stretol tak so Zelenským v Kyjeve, ako aj s Putinom v Moskve). Poukázal na súčasné zbližovanie pozícií Rakúska, Maďarska a Slovenska a vyjadril obavy, že Česku takto v budúcnosti môže „ujsť“ celá stredná Európa.

Spoločenský presah

Slovensko-českým vzťahom veľmi neprospela ani kontroverzná marcová titulka českého týždenníka Reflex. Šéfredaktor magazínu Martin Bartkovský a grafik Jan Ignác Říha si zobrali na mušku premiéra Fica, obliekli ho do červených šiat, pridali mu marfušovsky červené líca, zlaté vrkoče a označili ho ako „predajnú nevestu“. Podľa Bartkovského sa stala obálka na sociálnych sieťach virálnou už pred predajom printovej verzie Reflexu, stiahnutie plagátu s Ficom následne ponúkli záujemcom zadarmo.

„Viete, premiér Fiala nemá na Slovensku dobré meno, ale nikto by si nedovolil takto zdehonestovať českého premiéra,“ komentoval titulku Chmelár. Český premiér by bol podľa neho pri príležitosti návštevy Slovenska prijatý s najvyššou úctou, no skutočnosť, že prezident Petr Pavel pri poslednom zasadnutí V4 prijal len poľského premiéra, a slovenského „nechal stáť vonku“, vysiela jasný signál.

Politológ Mlejnek súhlasil s tým, že by bolo diplomatickejšie, keby sa český prezident stretol aj so slovenským premiérom, respektíve keby prijal všetkých zahraničných účastníkov, avšak zároveň pripustil, že do plánovania stretnutia ako takého nevidí. Vyjadril sa aj k titulke týždenníka Reflex. „Časopis Reflex je súkromný subjekt, ktorý si môže dať na obálku, čo chce, navyše niektorí českí politici s ním kvôli tomu vedú nejaké súdne spory a určite to nie je na objednávku českej vlády – obálka časopisu Reflex…“

Tradícia konzultácií medzi Slovenskou a Českou republikou

Prvé konzultácie medzi vládami Česka a Slovenska, ktoré sa týkali najmä spolupráce v oblasti energetiky, energetickej bezpečnosti a dopravnej infraštruktúry, prebehli 29. októbra 2012 v Uherskom hradišti za účasti premiéra Petra Nečasa (ODS) a Roberta Fica. Po absolvovaní spoločného zasadnutia oboch vlád pokračovali pracovným obedom a tlačovou besedou v Trenčíne. Stretnutie sa odohralo v období blížiacej sa dvadsaťročnice samostatnosti jedného a druhého štátu a obaja premiéri v tejto súvislosti spätne ocenili nielen pokojný priebeh rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej republiky, ale aj následné upevnenie vzájomných vzťahov.

Témou rokovaní bol vstup českých investorov do slovenského energetického priemyslu, rokovalo sa aj o spolupráci v oblasti armády či športu – slovenská strana vtedy prejavila záujem o participáciu na organizovaní Majstrovstiev sveta v hokeji (ČR, 2015). Výsledkom stretnutia bola aj dohoda o ďalšom využívaní Baťovho kanálu, ktorú za ČR podpísal exminister dopravy Pavel Dobeš a za Slovensko bývalý minister životného prostredia SR Peter Žiga (v súčasnosti poverený riadením NR SR).

Obaja premiéri sa vtedy zhodli aj v otázkach EÚ, hoci pripustili rozdielnu pozíciu, ktorá vyplývala z toho, že Česko nebolo (a doteraz nie je) členom eurozóny.

Nový rozmer verejnej diskusie o slovensko-českých vzťahoch

Premiér Fico sa 9. apríla stretol s predsedom mimoparlamentnej strany PRO Jindřichom Rajchlom a krajským predsedom PRO Michalom Haškom. Súčasťou návštevy slovenského Úradu vlády bolo odovzdanie otvoreného listu, v ktorom Rajchl a Hašek kritizujú zastavenie medzivládnych konzultácií a zahraničnú politiku českého vládneho kabinetu. Zároveň poukazujú na spoločnú minulosť Čechov a Slovákov a akcentujú dôležitosť priaznivého pokračovania vzťahov. List adresovaný Robertovi Ficovi podpísalo 19 tisíc občanov Českej republiky.

Prečítajte si aj