Piatok 6. decembra, 2024
Ilustračné foto (Michel VIARD/ Getty Images, Michelle Lee Photography/ Getty Images, Epoch Times)

Nedocenená rasca: starodávna bylinka, ktorá mení pokrmy na stráviteľné a chutné (+Recept)

Zistite, ako zaradiť rímsku rascu do svojho jedálnička, aby ste si zlepšili zdravie čriev a pripravili chutné jedlá.

Správne zvolené korenie alebo bylinky dokážu vytvoriť univerzálnu chuť a vdýchnuť nový život vašim obľúbeným slaným pokrmom. Kulinárske bylinky a korenie sa v minulosti používali v mnohých kultúrach po celom svete na uľahčenie stráviteľnosti pokrmov. Jedným z týchto účinných, ale často nedostatočne využívaných korenín je rasca.

Rímska rasca (Cuminum cyminum) je liečivá rastlina obsahujúca viac ako 100 chemických látok vrátane esenciálnych mastných kyselín a prchavých olejov. V ajurvédskej medicíne (starobylom tradičnom systéme indickej medicíny) sa verí, že rasca má liečivé vlastnosti.

Prečo rímska rasca?

Užívanie rímskej rasce siaha až do staroveku, zmienky o ňom sa objavujú už v spisoch gréckeho lekára Hippokrata z 5. storočia pred Kr. Po tisíce rokov sa používa nielen kvôli chuti, ale aj na podporu trávenia.

V staroindickom sanskrte sa rímska rasca nazýva „jeera“, čo znamená „to, čo pomáha pri trávení“. Historicky sa rascové semienka používali na liečbu rôznych zažívacích ťažkostí, vrátane hnačky, zlého trávenia, nadúvania a plynnatosti. Moderná medicína uznáva karminatívny účinok rasce, ktorý upokojuje podráždenie zažívacieho traktu a podporuje prekrvenie tráviacich orgánov.

Výskumy v priebehu rokov preukázali, že rímska rasca má celý rad zdraviu prospešných účinkov, vrátane nasledujúcich:

  • Zlepšuje trávenie: Klinická štúdia vykonaná v júli 2024 na 74 pacientoch podstupujúcich brušnú operáciu ukázala, že užívanie 250 mg rascového extraktu pomohlo skrátiť dobu odplynenia a zlepšiť pohyblivosť čriev po brušnej operácii.
  • Znižuje obsah tukov v krvi: Výskum tiež preukázal, že rímska rasca znižuje hladinu krvných tukov. V malej štúdii na 88 ženách s nadváhou a obezitou viedlo pridanie 3 gramov rascového prášku do dvoch jedál denne počas troch mesiacov k zlepšeniu krvných lipidov v porovnaní s kontrolnou skupinou.
  • Zvyšuje produkciu enzýmov: Ďalšie štúdie naznačujú, že prínos rasce spočíva v jeho schopnosti stimulovať vylučovanie pankreatických enzýmov, ktoré sú nevyhnutné pre správne trávenie a asimiláciu živín z potravy.
  • Uľavuje pri hnačke: Rascový olej pôsobí ako žalúdočný a sťahujúci prostriedok, takže je užitočný proti hnačke a dyspepsii a tiež proti príznakom postihujúcim tráviaci trakt, ako sú bolesti brucha, nadúvanie a pálenie záhy.

Príjemná aróma tohto korenia pochádza z jeho hlavnej zložky – kuminaldehydu – ten sa nachádza v prchavých siliciach. Kuminaldehyd sa môže premeniť na tymol stimulujúci slinné žľazy na uvoľňovanie enzýmov štiepiaci sacharidy a uľahčuje tak trávenie.

Rímska rasca obsahuje aj fytochemikálie, ako sú flavonoidy a antioxidanty, ktoré prispievajú k jeho celkovým zdravotným účinkom.

Porovnanie s ostatným korením

Zatiaľ čo rímska rasca vyniká svojimi tráviacimi vlastnosťami, podobné účinky majú aj ďalšie obľúbené korenia, ako je zázvor, škorica a fenikel. Ich jedinečná chuť a povzbudzujúce účinky na tráviaci trakt sú podobné ako pri rasci a je možné ich kombinovať na prípravu rôznych pokrmov.

To, či si človek na jedle pochutí, nakoniec závisí od rovnováhy chuťových preferencií a rozmanitosti. To, či sme s jedlom spokojní, závisí aj od pohodlia v bruchu, ktoré nám poskytujú ľahko stráviteľné ingrediencie, vďaka ktorým sa po jedle cítime dobre.

Tradičné spôsoby varenia často zahŕňali korenie, ktoré zvýrazňovalo chuť pokrmov a zároveň uľahčovalo trávenie potravín, ako sú strukoviny a koreňová zelenina. Pridanie korenia pri varení môže znížiť nadúvanie a plynatosť a minimalizovať problémy spojené s niektorými potravinami, najmä fazuľou. Predovšetkým rasca je korenie, ktoré si vychutnajú aj vyberaví konzumenti, akými sú napríklad niektoré deti.

Zaradenie rasce do jedálnička

Rozhodne sa oplatí realisticky zhodnotiť, aké výsledky môžete od používania kulinárskych liečivých bylín a korenín očakávať.

Rímsku rascu je možné pridávať do rôznych pokrmov, ako:

  • Zeleninové pokrmy
  • Polievky
  • Fazuľové pokrmy
  • Kyslá kapusta
  • Marináda na mäso
  • Pikantné omáčky

Začnite pridávať 1 čajovú lyžičku alebo menej do existujúcich pokrmov, aby ste si na chuť zvykli.

Voda Jeera

Ak sa ešte necítite dostatočne odvážni, aby ste varili s rascou, môžete s ňou experimentovať a využiť jej zdraviu prospešné účinky zmiešaním s vodou. Táto voda sa nazýva Jeera a pre väčšinu ľudí je jej každodenná konzumácia bezpečná. Ľudia s oslabeným zažívaním by mali piť rascovú vodu skoro ráno nalačno, aby im lepšie trávilo a znížilo sa im nafukovanie.

Rímska rasca môže vďaka svojim esenciálnym olejom, horčíku a sodíku pri konzumácii s horúcou vodou zmierniť bolesti žalúdka a príznaky spojené so syndrómom dráždivého čreva.

Na prípravu vody Jeery sa podľa indických receptov odporúča nasledujúci postup:

1. Zahrejte 1 šálku filtrovanej vody.

2. Pridajte ½ čajovej lyžičky rascových semienok.

3. Namočte ich cez noc.

4. Pred pitím semená sceďte.

5. Pite pri izbovej teplote alebo teplé.

Tipy na skladovanie

Pre zachovanie účinnosti a chuti rasce: Správne skladovaná rímska rasca by mala vydržať 6 až 12 mesiacov.

  • Skladujte v tesne uzavretej nádobe
  • Skladujte na chladnom, tmavom a suchom mieste
  • Chráňte pred priamym slnečným svetlom, vlhkosťou alebo nadmerným teplom

Recept: Krémová tekvicová polievka

Prinášame vám jednoduchý recept upokojujúci trávenie s obsahom rasce.

Ingrediencie:

  • 5 šálok vývaru
  • 2 šálky varené červené cibule
  • 700 gramov nakrájanej tekvice
  • 250 mililitrov kokosového mlieka
  • 2 nasekané stopky zeleru
  • 1 čajová lyžička kari korenia
  • 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
  • ½ čajovej lyžičky nasekaného čerstvého zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky ružovej soli

Postup:

1. V liatinovej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu, tekvicu, zeler a cesnak.

2. Restujte 7 minút, kým cibuľa nezmäkne.

3. Pridajte kurkumu, kari korenie, rascu a soľ. Miešajte ďalšiu 1 minútu.

4. Zmes preložte do hrnca alebo tlakového hrnca, pridajte vývar a kokosové mlieko. Dôkladne premiešajte.

5. Hrniec uzavrite, zaistite pokrievku a varte pod vysokým tlakom 5 minút.

6. Polievku rozmixujte ponorným mixérom na požadovanú konzistenciu.

7. Podávajte s lyžicou kokosového mlieka alebo smotany navyše.

Užite si túto chutnú a na trávenie príjemnú polievku ako súčasť rascou obohatenej stravy.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj