Sobota 27. júla, 2024
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica z helikoptéry do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024 (FOTO TASR - Ján Krošlák)

T. Taraba: Premiér je mimo ohrozenia života

Po stredajšom atentáte (16. 5.) na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho prevoze do nemocnice v Banskej Bystrici má byť jeho stav podľa slov ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) stabilizovaný.

Strelec na Fica vystrelil päťkrát. Premiér bol najprv v kritickom stave a v stredu večer sa podrobil operácii.

„Bol som veľmi šokovaný… našťastie, pokiaľ viem, operácia prebehla dobre – a myslím, že nakoniec prežije… v tejto chvíli nie je v život ohrozujúcej situácií,“ povedal Taraba pre BBC Newshour. Taktiež upresnil, že jedna guľka prešla Ficovým žalúdkom a druhá zasiahla kĺb.

Odchádzajúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová skonštatovala, že sa stalo niečo „vážnosť čoho si zrejme ešte ani nedokážeme uvedomiť“. „Akékoľvek násilie je absolútne neprijateľné. Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Prosím zastavme to,“ dodala.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD) vyzvali občanov, aby „na nenávisť neodpovedali nenávisťouˮ. Šutaj Eštok vyčítal médiám a občanom aktívnym na sociálnych sieťach, že prispeli k atmosfére, ktorá viedla k streľbe na premiéra.

„Chcem vyzvať verejnosť, chcem vyzvať vás novinárov, chcem vyzvať všetkých politikov, aby sme prestali šíriť nenávisť. Chcem vyzvať všetkých občanov, ktorí po tomto bezprecedentnom ohavnom akte na sociálnych sieťach túto nenávisť šírili, aby s tým okamžite prestali,ˮ povedal na tlačovej konferencii s tým, že včerajší deň označil za najsmutnejší deň pre demokraciu na Slovensku.

Veronika Remišová (Za ľudí) vyjadrila rozhorčenie nad reakciou niektorých koaličných poslancov: „Je poľutovaniahodné, že niektorí politici zneužívajú túto tragickú udalosť na to, aby ďalej šírili nenávisť voči médiám alebo voči opozícii, hoci ani médiá, ani opozícia s útokom staršieho muža nemajú absolútne nič spoločné.“

Prečítajte si aj