Sobota 27. júla, 2024
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. FOTO TASR - Ján Krošlák

Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Informoval o tom podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Zažili sme naozaj veľmi tragický deň, ktorý pre nás znamená boj o život predsedu vlády,“ povedal Kaliňák s tým, že zatiaľ nemá dobré správy a vkladá dôveru do rúk ošetrujúceho personálu.

„Podľa tých informácií, ktoré máme, utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny,“ skonštatoval minister obrany.

Vyzval na zastavenie nenávisti v spoločnosti. „Slovensko bolo vždy krajinou tolerantných ľudí,“ zdôraznil. To, čo sa stalo, ho podľa vlastných slov šokovalo. „Ťažko hľadám slová,“ priznal.

V najbližších dňoch bude podľa neho predmetom analýzy čo a za akých okolností sa na námestí v Handlovej stalo. „V týchto momentoch však sústreďujem moje myšlienky len k tomu, aby sa Robert Fico uzdravil,“ zdôraznil.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) bol podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) zverený do rúk špičkového personálu, ktorý sa stará o jeho zdravotný stav. Zároveň poďakovala všetkým, ktorí sa doteraz na záchrane predsedu vlády podieľali.

„Zdravotný stav pána premiéra je stále kritický, stále je na operačnej sále a verím, že všetko dobre dopadne. Držím palce a želám veľa síl nielen jemu, ale aj zdravotnému personálu, ktorý v týchto chvíľach naozaj bojuje o jeho život,“ uviedla ministerka. Dodala, že so záchrannými zložkami bola v kontakte od prvého momentu nešťastia.

Ministerka zopakovala, že útok na premiéra odsudzuje. „Dovoľte mi odsúdiť tento ohavný čin, ktorý je výsledkom a prejavom absolútnej ľudskej zloby a nenávisti a predovšetkým ho odsudzujem aj ako absolútny útok na demokraciu Slovenskej republiky,“ povedala.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Bol v život ohrozujúcom stave. Do nemocnice do Banskej Bystrice ho priviezol vrtuľník.

Prečítajte si aj