Sobota 27. júla, 2024
Budova parlamentu v Budapešti, Maďarsko. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)
»

Maďarskí politici nie sú ohľadom vstupu Švédska do NATO jednotní

V pondelok 5. februára sa na mimoriadnom zasadnutí maďarského parlamentu diskutovalo o vstupe Švédska do NATO.

Na parlamentnú schôdzu, ktorú zorganizovala opozícia, sa však nedostavil nikto z poslancov vládnej strany. Na zasadnutí sa zúčastnil len jeden poslanec Fideszu – Sandor Lezsak – ktorý ako podpredseda schôdzu viedol.

Politici takmer všetkých opozičných strán naliehali na rýchlu ratifikáciu švédskeho členstva v NATO. Podľa veľvyslanectva USA v Budapešti sa pondelkové parlamentné zasadnutie konalo za prítomnosti veľvyslanca USA Davida Pressmana a zástupcov ďalších 14 krajín NATO. Spojené štáty v piatkovom vyhlásení pripomenuli Viktorovi Orbánovi jeho sľub, že „pri najbližšej príležitosti“ bude konať v súvislosti so vstupom Švédska do NATO. Pondelkové stretnutie bolo takou príležitosťou, uvádza sa vo vyhlásení.

Vládnuca strana to nepovažuje za bojkot

Hovorca vládnucej strany už minulý týždeň oznámil, že poslanci Fideszu sa na schôdzi nezúčastnia. Jedným z dôvodov je, že celá maďarská vláda sa od 4. do 6. februára bude 3 dni nachádzať v ústraní v karmelitánskom kláštore v Šopronbánfalve na vidieku.

Predseda Fideszu Máté Kocsis na svojom facebookovom účte jasne uviedol, že o bojkote nemôže byť ani reči. Ratifikácia vstupu Švédska do aliancie by sa mohla uskutočniť hneď na začiatku riadneho zasadnutia koncom februára, čo by si však vyžadovalo stretnutie oboch premiérov v Budapešti.

Testovanie sily alebo testovanie dôvery

„Ak je vstup do EÚ pre Švédov dôležitý, prídu sem, rovnako ako išli do Turecka,“ napísal Kocsis vo svojom článku.

Viktor Orbán koncom januára pozval listom švédsku vládu na návštevu Maďarska. Premiér uviedol, že stretnutie poslúži na posilnenie vzájomnej dôvery medzi oboma krajinami, ktorá je kľúčová pre pozitívne hlasovanie v parlamente.

Podľa Orbánovej vlády sa cíti „urazená“ kritikou zo Štokholmu týkajúcou sa stavu právneho štátu.

Predseda švédskej vlády Ulf Kristersson pozvanie prijal, ale odmietol akékoľvek “vyjednávania” a “požiadavky” týkajúce sa vstupu jeho krajiny do NATO. Švéd však uviedol, že kým Maďarsko neratifikovalo vstup a Švédsko nemá podpísané všetko pre svoje členstvo v NATO, do Budapešti by necestoval.

Tento rozpor teda nemožno nevidieť. Kristersson a Orbán sa krátko neoficiálne stretli aj 2. februára počas mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli. Kristersson na tlačovej konferencii švédskym novinárom povedal, že mal „s Viktorom Orbánom dobrú konverzáciu“. Kedy a či vôbec dôjde k serióznejšiemu stretnutiu v Maďarsku, nešpecifikoval.

Vyhlásenia v parlamente

Nie všetci maďarskí opoziční poslanci sú za vstup Švédska do NATO. Politik z pravicovej strany Mi Hazánk (Naša vlasť) povedal, že je aj v záujme Švédov nestupňovať konflikt na Ukrajine ich vstupom do NATO, informoval provládny denník Magyar Nemzet.

„Vetujme vstup Švédska do NATO, pretože by to bol krok k tretej svetovej vojne,“ povedal v pondelok poslanec za Našu vlasť Előd Novák.

Opozičné strany sa však zhodli na tom, že vstup sa musí dokončiť čo najskôr. Tamás Harangozó, poslanec za maďarskú socialistickú stranu MSZP, vo svojom prejave predovšetkým privítal prítomných zástupcov spojeneckých krajín vrátane veľvyslanca USA. Označil za „medzinárodnú hanbu“, že vstup Švédska do NATO ešte nebol ratifikovaný.

Zástupca strany zelených LMP Máté Kanász-Nagy uviedol, že „na takéto dôležité otázky by sa mali spýtať aj obyvateľov“.

Maďarský parlament sa zíde na svojom ďalšom riadnom zasadnutí 26. februára. Potom bude možné ratifikovať švédsku žiadosť o členstvo.

(S použitím materiálov tlačových agentúr)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj