Sobota 27. júla, 2024
Rumunský premiér Marcel Ciolacu v Berlíne 4. júla 2023. (Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP via Getty Images)
»

Rumunský premiér sa snaží rozptýliť varovania pred ruskou agresiou

Zatiaľčo stále viac krajín NATO varuje pred možnou vojnou s Ruskom, rumunský premiér sa snaží situáciu upokojiť

Potom, čo vysoký rumunský generál nedávno varoval pred možnou vojnou s Ruskom, rumunský premiér Marcel Ciolacu sa pokúsil obavy z vojny rozptýliť.

„Zostaňme v kľude, Rumunsko nepôjde do vojny,“ povedal podľa Euractivu rumunský premiér. Rumunsko sa „nebude vojny zúčastňovať“.

S prichádzajúcimi voľbami v Rumunsku Ciolacu zdôraznil, že v niektorých otázkach je potrebné spraviť červenú čiaru a nezneužívať ich na politické účely.

Generálporučík Gheorghiță Vlad, nový náčelník štábu obrany a veliteľ štruktúry obranných síl Rumunska, podľa Newsweeku v rozhovore pre Rádio Slobodná Európa vyzval Rumunov, aby sa pripravili na možnú vojnu s Ruskom.

Nebezpečie by z jeho pohľadu primárne hrozilo, keby Rusko vyhralo vojnu na Ukrajine. Vlad sa obáva, že by to „mohlo viesť k napätiu na západnom Balkáne a destabilizovať Moldavskú republiku“. Predpovedal, že „politika prezidenta Putina bude v blízkej budúcnosti eskalovať“.

Jeho najväčšou obavou je, že Rumunsko nie je na takýto útok pripravené. Navrhol preto zavedenie dobrovoľnej vojenskej služby pre mužov a ženy vo veku od 18 do 35 rokov.

Návrh zákona o dobrovoľnej vojenskej službe už bol predložený parlamentu.

Stále viac krajín NATO varuje pred vojnou

Rumunsko nie je prvou krajinou, kde vysoký vládny úradník varoval pred možným ozbrojeným konfliktom s Ruskom. Podobné vyhlásenia už zazneli z Veľkej Británie, Nemecka, Poľska a Holandska.

Šéf britskej armády generál Patrick Sanders minulý týždeň vyzval k masovej mobilizácii v prípade eskalácie súčasného konfliktu na Ukrajine.

Boris Pistorius, nemecký minister obrany, a holandský admirál Rob Bauer vyzvali NATO, aby sa pripravilo na možné konfrontácie.

Podobné tóny zazneli i zo Švédska, ktoré sa v súčasnosti snaží vstúpiť do NATO.

Vojenské cvičenie NATO „Steadfast Defender 2024“

Medzitým na začiatku minulého týždňa hovorca Kremľa Dmitrij Peskov nazval NATO „hrozbou“ pre Rusko, keď mu bola položená otázka ohľadom vojenského cvičenia NATO „Steadfast Defender 2024“.

„Samozrejme, že [NATO] je pre nás hrozbou. Tak sa k nemu správame a neustále prijímame vhodné opatrenia, aby sme sa s ním vysporiadali,“ povedal Peskov podľa agentúry Agence France-Presse (afp).

Potom uviedol, že na nedávne kroky aliancie by mohli viesť k reakcii zo strany Ruska.

Nedávno spustenej operácie aliancie sa zúčastní okolo 90 000 vojakov z 31 krajín NATO a Švédska. Vojenské cvičenie bude trvať dokopy okolo štyroch mesiacov a je najväčšie od konca studenej vojny.

Cieľom manévru je nasadenie amerických vojakov na podporu európskych jednotiek v krajinách susediacich s Ruskom a na východnom krídle NATO v prípade konfliktu.

Rusko nie je v strategickom dokumente NATO konkrétne zmieňované. Avšak v „Steadfast Defender“ sa odohráva scenár ruského útoku na rôznych členov NATO, ako informoval t-online, ktorý sa odvoláva na bezpečnostné kruhy.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj