Sobota 27. júla, 2024
Učiteľka Zuzana Chorogwická so svojimi žiačkami počas svetovej umeleckej súťaži „Small Montmartre of Bitolaˮ v Macedónsku (foto: www.spisskabela.sk)

Slovenská mladá umelkyňa zažiarila na prestížnej súťaži v Macedónsku

Detské umelecké štúdio „Svätí Cyril a Metod“ v macedónskej Bitole sa stalo dejiskom 42. ročníka svetovej umeleckej súťaže detí v rámci podujatia „Small Montmartre of Bitolaˮ. Slovenské účastníčky tu zanechali výraznú stopu.

Na podujatí sa zúčastnilo 800 škôl z 81 krajín a do súťaže sa prihlásilo až 40-tisíc mladých umelcov s viac než 50-tisíc umeleckými kresbami.

Slovenské zastúpenie zo ZUŠ L. Mednyánszkeho reprezentovali v Macedónsku talentované žiačky Tamara Petríková a Paulína Kostková pod vedením učiteľky Zuzany Chorogwickej. Tamara Petríková získala ocenenie za jednu z najlepších prác dňa.

„Som hrdá na to, že obe naše dievčatá boli nesmierne trpezlivé, mali veľkú dávku kreativity a pracovali v Macedónsku veľmi usilovne,ˮ vyjadrila sa Zuzana Chorogwická. „Maximálne profesionálne si poradili so zložitými prvkami macedónskej architektúry a perspektívou, veľkou motiváciou pre ne bolo to, že videli tvoriť aj iných talentovaných mladých zahraničných umelcov.ˮ

Celé podujatie, ktoré prebiehalo od 23. do 30. mája, poskytlo mladým umelcom možnosť tvoriť v inšpiratívnom prostredí Bitoly a Ohridu. Žiaci v rámci súťaže navštívili kláštor Bigorski Monastery, kde ich privítal biskup Parthenios z Antánie.

Stovky mladých umelcov z 20 krajín sveta (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, India, Izrael, Japonsko, Čína, Severné Macedónsko, Malajzia, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Turecko, Francúzsko, Chorvátsko, Česká republika, Čierna Hora) tak mohli so svojimi stojanmi, štetcami a paletami skrášliť kláštorné nádvorie a preniesť architektonické a prírodné krásy tohto magického miesta na svoje plátna.

„Mladé umelecké duše sa okamžite chopili štetcov, aby zažili a vlastným spôsobom vyjadrili krásu Bigorského sanktuária. Deťom sa skutočne podaril veľký výkon, pretože počas krátkeho pracovného času 8 až 10 hodín museli začať od začiatku a úplne dokončiť výkres,ˮ uvádza  sa na oficiálnej stránke kláštora.

 „Dievčatá preukázali nesmiernu trpezlivosť a kreativitu, a ich práca bola na vysokej profesionálnej úrovni,“ pochválila svojich zverencov učiteľka Chorogwická.

Súťaž „Small Montmartre of Bitolaˮ bola podľa nej nielen výnimočnou príležitosťou pre mladých umelcov, ale aj pre pedagógov, ktorí mali možnosť spoznať nové kultúry a výtvarné postupy z rôznych kútov sveta.

Prečítajte si aj