Pondelok 20. mája, 2024
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a srbský prezident Aleksandar Vučič (vpravo) stoja pred tlačovou konferenciou po podpise bilaterálnych dokumentov 8. mája 2024 v Belehrade. (Foto: ELVIS BARUKCIC/AFP via Getty Images)
»

Si Ťin-pching v Európe: Srbsko víta hlavu štátu s otvorenou náručou

Nebola to náhoda: Si Ťin-pching prichádza do Belehradu práve v deň, keď pred 25 rokmi zasiahla čínske veľvyslanectvo v Juhoslávii bomba NATO a zahynuli traja čínski novinári. Návšteva balkánskeho štátu má politický aj hospodársky zámer.

Po návšteve Francúzska predseda Si Ťin-pching 7. mája odcestoval do Belehradu, kde sa stretol so srbským prezidentom Aleksandarom Vučićom.

Je to Si Ťin-pchingova prvá návšteva Európy od vypuknutia krízy spôsobenej koronavírusom. Počas svojej cesty do Európy navštívi len tri európske hlavné mestá – Paríž, Belehrad a Budapešť.

Let komunistického lídra privítali na srbských hraniciach stíhačky MiG-29, ktoré ho nasledovali do Belehradu. Pozdĺž belehradskej diaľnice boli umiestnené čínske a srbské vlajky a pred srbským palácom je naplánované slávnostné prijatie 400-člennej čínskej delegácie. Má sa podpísať viac ako 30 dohôd.

Obchod medzi oboma krajinami neustále rastie a v roku 2023 dosiahol objem 5,6 miliardy eur, čím sa Čína stala druhým najväčším obchodným partnerom Srbska. Čína je tiež najväčším priamym investorom v tejto balkánskej krajine.

3 400 policajtov

V súvislosti s príchodom politika do Belehradu boli prijaté prísne bezpečnostné opatrenia. V službe je 3 400 policajtov, informoval portál Tanjug.rs.

Vučić povedal, že Si Ťin-pching je jedným z najvýznamnejších svetových lídrov a úprimným priateľom Srbska, a vyzval všetkých občanov Srbska, aby ho prijali „s obdivom a pohostinnosťou“.

Kritici čínskeho režimu v Srbsku vyjadrili obavy, že blízkosť Srbska k Číne viedla aj k tomu, že ich hlasy boli vedením krajiny umlčané.

Ide o druhú návštevu Si Ťin-pchinga ako čínskej hlavy štátu v Srbsku po jeho návšteve pred ôsmimi rokmi.

Portál EÚ Euractiv napísal, že srbský prezident Vučić odoláva rastúcemu tlaku, aby svoju zahraničnú politiku prispôsobil Západu, najmä EÚ.

Kritici sa obávajú, že blízky vzťah medzi oboma krajinami by mohol predstavovať politické a bezpečnostné riziko pre medzinárodné organizácie, ktorých je Srbsko členom. Balkánska krajina sa tiež usiluje o členstvo v EÚ.

Dohoda o voľnom obchode

V júli nadobudne platnosť dohoda o voľnom obchode, ktorú obe krajiny podpísali minulý rok. Stanovuje sa v nej zrušenie ciel na tisíce výrobkov z oboch krajín.

Očakáva sa, že počas tejto návštevy čínska delegácia, ktorú tvorí približne 400 členov, podpíše aj viac ako 30 dohôd v rôznych odvetviach.

Srbsko sa v roku 2015 stalo členom čínskeho infraštruktúrneho programu „Nová hodvábna cesta“ (iniciatíva Pásmo a cesta). V rámci tejto iniciatívy krajina realizovala viac ako 60 projektov.

Čína si vybudovala závislosti, prostredníctvom ktorých môže uplatňovať svoj vplyv

Srbsko pokračuje v projektoch spolupráce s Pekingom napriek obavám zo strany EÚ. Ako sa uvádza v správe o „novej hodvábnej ceste“ s názvom „Uťahovanie opasku alebo koniec cesty?“, ktorú vypracovala Nadácia na obranu demokracií, Peking využíva projekty ako páku.

„Čína si vybudovala závislosti, prostredníctvom ktorých môže uplatňovať svoj vplyv. Čína je ďaleko od toho, aby tvrdila, že sa do politiky nevmiešava, a od zadlžených krajín bežne vyžaduje lojalitu voči svojej zahraničnej politike tým, že od nich požaduje podporu proti Taiwanu, proti Amerike alebo v prospech svojej meny, reakciu na koronavírus alebo svoj geopolitický postoj,“ uvádza sa v správe.

Čínska infraštruktúrna iniciatíva priniesla viac ako 150 zúčastneným krajinám nielen miliardové investičné projekty, ale aj vysoké dlhy. Podľa správy AidData je tak Čína „najväčším oficiálnym vymáhačom dlhov na svete“.

Politické zámery návštevy

Si Ťin-pchingova návšteva Srbska sa koná pri príležitosti 25. výročia bombardovania čínskeho veľvyslanectva v Belehrade, ktoré uskutočnilo NATO. K incidentu došlo počas operácií NATO v kosovskej vojne v roku 1999, ktoré USA označilo za nehodu. Táto udalosť však „je jedným z prvkov, na ktorých Číňania za posledných 25 rokov postavili svoj protizápadný naratív,“ povedal pre Euractiv analytik Stefan Vladisavljev.

„Návšteva Belehradu je pre Si Ťin-pchinga zároveň príležitosťou na posilnenie vzťahov medzi Čínou a Srbskom, ale predovšetkým na potvrdenie novej úlohy Pekingu vo svetovom poriadku,“ dodal Vladisavljev.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj