
Rumanček: nenápadná bylina s výraznými účinkami na trávenie
Nálev z rumančeka môže pomôcť ľuďom s chronickými zažívacími ťažkosťami a môže byť prospešný aj pre pacientov s rakovinou.
Mnohé rastliny majú výrazný vplyv na ťažkosti, ako je nadúvanie, zlé trávenie, nevoľnosť, bolesti žalúdka, plynatosť, zápcha či reflux. Často sa používajú v receptoch alebo ako čaj a sú dobre tolerované, pričom majú minimum vedľajších účinkov.
Keď bylinkárka Rosalee de la Forêt hovorí, že rumančeku sa nevenuje dostatočná pozornosť, hovorí z vlastnej skúsenosti.
Jedného dňa omylom nechala kvety rumančeka príliš dlho lúhovať vo vode a objavila tak mimoriadne účinný nápoj na tráviace ťažkosti. De la Forêt zrazu pochopila, že rumanček podceňovala.
„Vždy som si myslela, že je to len taká roztomilá bylinka, ktorá sa predáva v každej kaviarni. Nemyslela som si, že to je skutočný liečivý prípravok,“ povedala pre Epoch Times. „Naozaj ma to poučilo. Uvarila som si veľmi silný čaj a pocítila som jeho dramatický účinok na trávenie. Zamilovala som sa do rumančeka a už bez neho nemôžem žiť.“
Teraz túto bylinu odporúča takmer všetkým.
Rumanček, kvetina, ktorá rastie takmer všade a hojne sa vyskytuje vo viacerých častiach sveta, je cenená pre svoje gastrointestinálne účinky. Má bohatú históriu použitia v liečiteľstve v mnohých kultúrach a vďaka svojim aromatickým vlastnostiam sa používa aj v kozmetických prípravkoch a potravinách.
Extrakt z rumančeka možno použiť pri liečení tráviaceho traktu vďaka jeho karminatívnemu účinku, čo znamená, že pomáha pri vylučovaní plynov. Vďaka tomu je rumanček užitočný pri kolikách, tráviacich ťažkostiach, nadúvaní a bolestiach brucha. Táto obľúbená bylina je súčasne považovaná za rastlinu, ktorá pomáha uvoľňovať hlien – v medicíne sa používa na vytvorenie upokojujúceho ochranného povlaku. Môže sa tiež použiť pri podráždení črevnej sliznice, pri hnačke a vracaní.
Mechanizmus účinku
Prehľadová štúdia uverejnená v časopise International Journal of Food Properties opisuje rôzne biochemické látky nachádzajúce sa v rumančeku, ktoré mu dodávajú protizápalové účinky. Práve tieto látky z neho robia potenciálnu alternatívnu terapiu alebo doplnok iných spôsobov liečby chronických zápalových ochorení.
Rumanček obsahuje bisabolol – olej s protizápalovými, analgetickými, antibakteriálnymi, protirakovinovými a antiseptickými vlastnosťami. Podľa prehľadu dokáže bisabolol znižovať hladinu pepsínu, tráviaceho enzýmu, ktorý môže spôsobovať zažívacie ťažkosti. Vďaka tomu by rumanček mohol predstavovať alternatívnu liečbu symptómov postihujúcich žalúdok a hornú časť čriev.
Rumanček ďalej obsahuje veľké množstvo terpenoidov – rastlinných zlúčenín s antioxidačnými účinkami, ktoré znižujú hladinu reaktívnych foriem kyslíka spájaných s rôznymi chorobami.
Ako uvádza štúdia, terpenoidy majú „protirakovinové, antimikrobiálne, protizápalové, antioxidačné a antialergické“ účinky.
Prehľad tiež zdôrazňuje schopnosť tejto byliny tlmiť prozápalové procesy v tele tým, že znižuje aktivitu cytokínov – signálnych proteínov, ktoré riadia imunitné reakcie organizmu.
Podľa vedcov tieto zlúčeniny vysvetľujú, prečo je rumanček užitočný pri celom rade ochorení, ako sú rakovina, mikrobiálne infekcie a vredy typické pre zápalové ochorenia čriev (IBD), medzi ktoré patrí Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.
IBD spôsobuje zápalové vredy v tráviacom trakte a prejavuje sa okrem iného hnačkou, krvou v stolici, nechutenstvom a úbytkom hmotnosti, bolesťami brucha, kŕčmi a únavou.
Rumanček a syndróm dráždivého hrubého čreva (IBS)
Rumanček môže byť prospešný aj pre ľudí trpiacich syndrómom dráždivého tračníka (IBS). Ľudia, ktorí užívali kombináciu rumančeka, sladkého drievka a rebríčka, zaznamenali štatisticky významné zlepšenie príznakov IBS v porovnaní s kontrolnou skupinou v rámci dvojito zaslepenej klinickej štúdie.
Štúdia publikovaná v roku 2023 v časopise Chronic Disease Journal sledovala 102 účastníkov a zistila, že skupina užívajúca bylinnú zmes s rumančekom mala po dvoch týždňoch výrazne menej problémov so zápchou, hnačkou a vylučovaním hlienu. Po štyroch týždňoch došlo k zlepšeniu bolestí brucha, nadúvania, zápchy aj hnačky.
Okrem pozitívneho vplyvu na trávenie môže byť rumanček účinným pomocníkom aj pri úzkosti. Tá totiž často prispieva k zhoršeniu príznakov IBS. Rumanček je dobre známy svojimi upokojujúcimi účinkami – býva súčasťou večerných bylinných čajov a používa sa aj ako mierne sedatívum.
„Ak má niekto zlé trávenie, spôsobené stresom alebo preťažením, rumanček pôsobí veľmi upokojujúco na nervy,“ vysvetlila de la Forêt bylinkovú terminológiu pre tonikum, ktoré upokojuje nervový systém.
„Pomáha uvoľniť nervový systém, čím podporuje zdravé trávenie – a zároveň upokojuje nervy, čo samo osebe pomáha tráveniu.
Prospešný aj pre onkologických pacientov
Schopnosť rumančeka zlepšovať náladu aj tráviace ťažkosti z neho môže robiť vhodný podporný prostriedok pre pacientov s rakovinou. Tejto téme sa venuje prehľadová štúdia uverejnená v roku 2023 v časopise Integrative Cancer Therapies. Podporná liečba označuje metódy, ktoré dopĺňajú hlavnú liečbu rakoviny.
Štúdia zahŕňala 15 randomizovaných kontrolovaných pokusov, ktoré skúmali rôzne použitie rumančeka – vo forme ústnej vody, prípravkov na vonkajšie použitie, kapsúl alebo tinktúry. Výskumníci zaznamenali celkové zlepšenie kvality života a zároveň pozitívne účinky súvisiace s prepojením trávenia a psychiky – napríklad zmiernenie depresie, vracania a áft v ústach.
Podľa štúdie sú za týmito účinkami protinádorové, chemopreventívne a antioxidačné vlastnosti rumančeka.
„Rumanček si v poslednom desaťročí čoraz viac získava pozornosť zdravotníkov ako liečivá bylina,“ uvádza prehľad. „Jeho použitie ako nefarmakologickej a bezpečnej metódy môže byť prínosné pri zvládaní komplikácií u onkologických pacientov.“
Začnite pomaly
Každý, kto chce rumanček vyskúšať, by mal podľa de la Forêtovej začať s malými dávkami a jemnejšími variantmi.
Podľa spotrebiteľskej edície lekárskej príručky Merck Manual môže rumanček ovplyvniť účinok liekov na riedenie krvi, zosilniť sedatívne účinky alkoholu a niektorých liekov a narušiť účinok hormónov v antikoncepcii alebo hormonálnej liečbe.
Ak niekto užíva tieto lieky, mal by sa o vhodnosti užívania rumančeka poradiť s lekárom.
Hoci je rumanček všeobecne považovaný za bezpečnú bylinu, u niektorých ľudí môže vyvolať alergickú reakciu – najmä u tých, ktorí sú alergickí na ambróziu alebo slnečnicu. Všetky tri rastliny patria do čeľade astrovitých (Asteraceae).
Medzi prejavy precitlivenosti môže patriť pálenie v očiach, kýchanie, nádcha alebo podráždenie kože. Závažné a život ohrozujúce reakcie, ako je anafylaxia, sú vzácne.
Podľa de la Forêtovej by ľudia mali byť opatrní aj pri pocite škrabania v hrdle. Vzhľadom na to, že väčšina reakcií býva mierna, je podľa nej rozumné vyskúšať rumanček niekoľkokrát v menšej dávke a postupne ju zvyšovať, aby si človek mohol overiť, ako na neho rastlina pôsobí.
Ďalším dôvodom, prečo začať s nízkou dávkou, je chuť a účinok silnejších dávok, dodáva.
„Milujem rumanček, pretože je ľahko dostupný,“ hovorí de la Forêt. „Jedným z trikov, ako posunúť rumanček z kategórie podceňovaných bylín do kategórie fíha, to je úžasná bylina, je uvedomiť si, akú veľkú úlohu hrá dávkovanie a spôsob prípravy.“
Ako rumanček užívať
Rumanček možno užívať viacerými spôsobmi. Najbežnejšie formy sú čaj, tinktúra a doplnky stravy.
Podľa de la Forêtovej ide o ľahko dostupnú bylinu, ktorú možno nájsť v mnohých výrobkoch a obchodoch. Sušené kvety možno navyše použiť na prípravu vlastného čaju, tinktúry alebo aj mastí na vonkajšie použitie.
Ak si chcete dopriať upokojujúci a príjemný nápoj s jemným účinkom, de la Forêt odporúča lúhovať jednu až dve čajové lyžičky rumančeka v šálke horúcej vody ako čaj po večeri.
Na druhej strane však upozorňuje, že krátke, trojminútové lúhovanie podľa nej nestačí – najmä ak ide o chronické zažívacie ťažkosti. Sila rumančeka sa často prejaví až pri dlhšom lúhovaní.
Ak chcete pripraviť silnejší nálev, môžete pol šálky sušených kvetov zaliať pol litrom horúcej vody a nechať lúhovať 10 až 15 minút. Dobrou stratégiou môže byť postupné predlžovanie doby lúhovania – chuťové bunky si tak ľahšie zvyknú na prechod od jemnej arómy k horkosti silnejšieho nálevu.
„Tento nálev bude oveľa silnejší a oveľa horkejší, ale je to naozaj veľmi účinný liek,“ hovorí de la Forêt. „Silný odvar naozaj prináša rozdiel.“
Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times.
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK
Ako hodnotíte tento článok? Zanechajte nám spätnú väzbu.