Štvrtok 9. mája, 2024
Minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas tlačovej konferencie v rámci 14. rokovania vlády SR 1. februára 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

R. Kaliňák predstavil publikáciu o 140-tich údajných kauzách porušovania ľudských práv na Slovensku s názvom Únos spravodlivosti

Okrem preverenia manažovania pandémie sa vláda rozhodla podniknúť ďalšie kroky v jej pláne odhaliť údajné prípady porušovania ľudských práv na území Slovenska. 1. februára 2024 sa uskutočnila tlačová konferencia, kde vláda predstavila publikáciu s názvom Únos spravodlivosti. Ide o brožúrku, ktorá zahŕňa kauzy porušovania ľudských práv v SR v období 2020-2023.

„Jeden z ďalších základných plánov, o ktorých sme hovorili, bolo nielen že upravíme trestný zákon a trestný poriadok tak, aby sme zabránili do budúcna takémuto masívnemu porušovaniu ľudských práv, ale že vykonáme aj určitú rekapituláciu toho, čo sa tu tri a pol roka dialo,ˮ zazneli slová podpredsedu vlády SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

R. Kaliňák ďalej uviedol, že v publikácii vláda zverejňuje 140 prípadov, kedy malo dôjsť k masívnemu porušovaniu ľudských práv. Brožúrka podľa jeho slov opisuje konkrétne príbehy aj takých ľudí, ktorí stratili svoj život. Medzi menami, ktorým malo byť ublížené, sa nachádzajú známe mená ako Jaroslav Haščák, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Jozef Brhel, Zoroslav Kollár, Norbert Bödör a ďalší.

„Sú tam iba čisté fakty, 140 strán faktov,ˮ zdôraznil. „Všetky tieto fakty sú sprevádzané rozhodnutiami Najvyššieho súdu, Ústavného súdu, Európskeho súdu pre ľudské práva a Generálnej prokuratúry.ˮ

Minister spravodlivosti B. Susko uviedol jeden prípad údajného porušenia ľudských práv z predmetnej publikácie. Úrad špeciálnej prokuratúry ho však obvinil z klamstva.

Návrh novelizácie trestného zákona má zabrániť masívnemu porušovaniu ľudských práv

Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) sa na tlačovej konferencii vyjadril v zmysle, že nejde len o porušovanie ľudských práv, ale aj porušovanie zákonov SR orgánmi presadzujúcich právo v rokoch 2020 – 2023. Podľa jeho slov ku každému ľudskému príbehu v publikácii Únos spravodlivosti môžeme nájsť odkaz na porušenie príslušných zákonov, alebo názor súdnej autority.

Je to práve návrh novelizácie trestného zákona, ktorý má podľa neho zabrániť masívnemu porušovaniu ľudských práv v SR.

„Želám si, aby ste si tento dokument celý prečítali a sami vyhodnotili, čo sa tu za posledné tri roky dialo, aby ste si sami spravili názor, že či predkladanie novelizácie trestných kódexov je oprávnené z našej strany, alebo nie.ˮ

Úrad špeciálnej prokuratúry obvinil ministra spravodlivosti z klamstva

Počas tlačovej konferencie predstaviteľov vlády SR minister spravodlivosti B. Susko  uviedol jeden prípad porušenia ľudských práv z publikácie Únos spravodlivosti. Ide o prípad trestne stíhaného advokáta Ľubomíra Krivočenka, ktorému podľa slov B. Suska nebol povolený prístup k notárovi. Mal oň žiadať za účelom, aby sa jeho manželka oboznámila s jeho zdravotným stavom.

„Toto mu bez odôvodnenia nebolo umožnené a pán advokát zomrel na následky svojho zdravotného stavu vo väzbe, kde štát za neho prevzal zodpovednosť tým, že ho uväznil. A štát sa nepostaral o jeho zdravotný stav,ˮ tvrdí B. Susko.

Úrad špeciálnej prokuratúry zareagoval na slová ministra spravodlivosti. Nesúhlasí s tým, že by prípad stíhaného advokáta patril medzi prípady porušovania ľudských práv.

„V súvislosti s úmrtím JUDr. Ľ. K., ktorý bol trestne stíhaný v trestnej veci mediálne známej pod označením Dobytkár, a o ktorého manželke dnes minister spravodlivosti SR opakovane tvrdil, že nedostala od manžela splnomocnenie na získanie informácií o jeho zdravotnom stave, nakoľko prokurátor nedal súhlas na návštevu notára u menovaného obvineného vo výkone väzby, opätovne dôrazne žiadame, aby predstavitelia vlády neklamali verejnosť,ˮ ohradil sa Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojom vyhlásení.

ÚŠP zdôrazňuje, že obvinený nepožiadal o osvedčenie svojho podpisu na splnomocnení pre manželku s cieľom získania prístupu k jeho zdravotnej dokumentácii. Žiadosť o návštevu notára nebola adekvátne odôvodnená konkrétnymi skutočnosťami týkajúcimi sa účelu splnomocnenia. Navyše, vzhľadom na závažnosť obvinenia z legalizácie príjmov z trestnej činnosti v súvislosti s podnikateľskou činnosťou obvineného, prokurátor neudelil súhlas na návštevu notára.

„Medializované spájanie úmrtia obvineného JUDr. Ľ. K. vo výkone väzby s neudelením súhlasu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na návštevu notára je opakovaným uvádzaním nepravdivých skutočností a hrubým zavádzaním verejnosti,“ dodáva ÚŠP.

OSN: žiadne nové sťažnosti voči SR za porušovanie ľudských práv v roku 2023

V roku 2023 sa na pôde OSN (Organizácia spojených národov) nevzniesli žiadne nové sťažnosti voči Slovenskej republike týkajúce sa dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Informovala o tom TASR 1. 2. 2024.

Informácie o tom sú uvedené v ročnej správe, ktorú predkladá minister zahraničných vecí a európskych záležitostí. Tento materiál zdôrazňuje, že výbory OSN, ktoré sú zodpovedné za posudzovanie sťažností na porušovanie práv jednotlivcov alebo skupín v rámci dohovorov OSN, nezaznamenali v tomto období nové individuálne sťažnosti voči Slovenskej republike.

Správa tiež uvádza, že v roku 2023 v jednom prípade pred výborom OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie prijali rozhodnutie. Rozhodnutia výborov OSN nemajú povahu súdnych rozhodnutí. Ak výbor zistí porušenie dohovoru, zvyčajne odporučí štátu, aby prijal opatrenia na odstránenie nedostatkov a prijal preventívne kroky na zabránenie opakovaniu porušení.

Zo správy teda vychádza, že v roku 2023 nebolo v oblasti ľudských práv na Slovensku zaznamenané žiadne problémy, ktoré by viedli k individuálnym sťažnostiam na medzinárodnej úrovni.

Prečítajte si aj