Štvrtok 9. mája, 2024
Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas tlačovej konferencie v rámci 14. rokovania vlády SR 1. februára 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

Úrad špeciálnej prokuratúry obvinil ministra spravodlivosti B. Suska z klamstva

Počas dnešnej tlačovej konferencie predstaviteľov vlády SR minister spravodlivosti Boris Susko uviedol prípad, keď podľa jeho slov nebol povolený prístup trestne stíhanému advokátovi Ľubomírovi Krivočenkovi k notárovi. Mal ho žiadať za účelom, aby sa jeho manželka mohla oboznámiť s jeho zdravotným stavom. „Toto mu bez odôvodnenia nebolo umožnené a pán advokát zomrel na následky svojho zdravotného stavu vo väzbe, kde štát za neho prevzal zodpovednosť tým, že ho uväznil. A štát sa nepostaral o jeho zdravotný stav.“

Minister teoreticky uvažoval, že keby sa manželka dozvedela o zdravotnom stave advokáta, tak by možno vedela urobiť účinné opatrenia na to, aby mu bola poskytnutá zdravotná starostlivosť. Nátlak, mučenie, vydieranie alebo nezákonné vyrábanie úradných záznamov boli všetko podľa ministra nástroje na to, aby sa počas rokov 2020 – 2023 porušovali základné práva.

„V súvislosti s úmrtím JUDr. Ľ. K., ktorý bol trestne stíhaný v trestnej veci mediálne známej pod označením Dobytkár, a o ktorého manželke dnes minister spravodlivosti SR opakovane tvrdil, že nedostala od manžela splnomocnenie na získanie informácií o jeho zdravotnom stave, nakoľko prokurátor nedal súhlas na návštevu notára u menovaného obvineného vo výkone väzby, opätovne dôrazne žiadame, aby predstavitelia vlády neklamali verejnosť,“ ohradil sa Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojom vyhlásení.

Podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry Zuzany Drobovej je totiž preukázateľným klamstvom, že manželka obvineného advokáta Krivočenka, počas jeho hospitalizácie pre ochorenie Covid 19, nemala žiadne informácie o zdravotnom stave svojho manžela z dôvodu, že od manžela nemala splnomocnenie, nakoľko prokurátor nedal súhlas na návštevu notára u menovaného obvineného vo výkone väzby.

ÚŠP zdôrazňuje, že ani v jednom z troch prípadov nežiadal tento obvinený osvedčiť svoj podpis na splnomocnení pre manželku za účelom sprístupnenia údajov z jeho zdravotnej dokumentácie; žiadosť o návštevu notára za účelom osvedčenia jeho podpisu na splnomocnení nebola odôvodnená konkrétnymi skutočnosťami, ktorých sa malo uvedené splnomocnenie týkať, resp. v jednom prípade bola žiadosť odôvodnená potrebou zabezpečenia činností, súvisiacich s podnikateľskou činnosťou menovaného obvineného.

Súhlas na návštevu notára na tento účel nemal byť prokurátorom udelený kvôli skutočnosti, že menovaný obvinený bol trestne stíhaný pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti v súvislosti s jeho podnikateľskou činnosťou.

„Medializované spájanie úmrtia obvineného JUDr. Ľ. K. vo výkone väzby s neudelením súhlasu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na návštevu notára je opakovaným uvádzaním nepravdivých skutočností a hrubým zavádzaním verejnosti,“ dodáva ÚŠP.

Prečítajte si aj