Streda 8. mája, 2024
Muži pracujú na stavbe plynovodu Nord Stream 2 v Lubmine na severovýchode Nemecka 26. marca 2019 (Tobias Schwarz/AFP via Getty Images)
»

Kto zaplatí škody vzniknuté na plynovode Nord Stream?

V Londýne prebieha súdne konanie o povinnosti poskytnúť poistné krytie za škody spôsobené na plynovode Nord Stream. Poisťovne Lloyds a Arch ich odmietajú plniť, pretože za príčinu považujú vojnový akt štátu – a tento prípad nie je poistený.

Poisťovne plynovodu Nord Stream spochybňujú svoju povinnosť zaplatiť za škody spôsobené údajným sabotážnym činom z 26. septembra 2022, odvolávajú sa na vojnovú doložku a vyhradzujú si právo odmietnuť plnenie aj v prípade odsúdenia – s odkazom na sankcie.

V marci podala prevádzková spoločnosť so sídlom vo Švajčiarsku žalobu na Najvyšší súd v Londýne na zaplatenie takmer 400 miliónov eur. Ako vtedy informoval denník Financial Times s odvolaním sa na súdne dokumenty, cieľom je získať späť aspoň časť nákladov na obnovu. Tie sa odhadujú na 1,2 až 1,35 miliardy eur.

Za škodami na plynovode Nord Stream stoja podľa poisťovní kroky vlády

Spoločnosti Lloyds a Arch teraz v mene poisťovní predložili svoju obhajobu. Švédsky podnikateľ Erik Andersson, ktorý viedol vlastné vyšetrovanie možných páchateľov útoku, ich teraz zverejnil prostredníctvom siete X.

Obe poisťovne sa v podstate odvolávajú na to, že výbuch, ktorý poškodil dve potrubia Nord Stream, bol vojnovým aktom. Považujú za preukázané, že škodu musela spôsobiť vláda alebo osoba konajúca v mene vlády.

Poisťovatelia sa odvolávajú na doložku o vylúčení, ktorá sa vzťahuje na škody v súvislosti s detonáciou výbušného zariadenia. To isté platí pre škody spôsobené vojnovými zbraňami alebo zlovôľou a politickými motívmi. Zodpovednosť za teroristické činy je preto tiež vylúčená. Platí to pre škody spôsobené úmyselne aj z nedbanlivosti a bez ohľadu na to, či páchateľ konal v mene suverénneho štátu alebo nie.

V prípade odsúdenia nechcú poisťovne platiť

Okrem toho sa v predloženom materiáli odkazuje na ustanovenie, podľa ktorého je na trhu s energiami bežné, „že krytie vojnových rizík je obmedzené na pohyblivý majetok (ktorý sa dá premiestniť mimo miesta bojov)“. Poisťovne tiež považujú škody spôsobené na oboch plynovodoch za jednu súvislú udalosť.

Týmto spôsobom sa chcú chrániť pre prípad, že by súd spochybnil štát ako pôvodcu alebo klasifikáciu ako teroristický čin a potvrdil nárok žalobcov. V tomto prípade spochybňujú povinnosť platiť.

V dôsledku toho spoločnosti Lloyds a Arch už v roku 2021 odstúpili od poistenia plynovodu Nord Stream 2. Proti prvému plynovodu Nord Stream, ktorého prevádzka bola zverená žalobcom zo Švajčiarska, však takéto poistenie neexistovalo. V predchádzajúcom roku Allianz a Munich Re dokonca obnovili poistné krytie pre tento prípad – aj keď zatiaľ len teoreticky.

Nord Stream má pravdepodobne pravdu v otázke dôkazného bremena

Jedným zo sporných bodov v súdnom konaní bude pravdepodobne tiež otázka, kto nesie dôkazné bremeno ohľadom toho ktorého tvrdenia. Spoločnosť Nord Stream AG zastáva názor, že poisťovne musia dokázať, že za útokom stála vláda, ak chcú na základe toho odmietnuť poistné krytie.

Lloyds a Arch píšu, že to „s najväčšou pravdepodobnosťou“ nariadila vláda – a že Nord Stream musí dokázať opak. Andersson sa medzitým odvoláva na tvrdenie právnikov, že poistený žiadateľ musí preukázať, že škoda ako taká bola poistená.

Ak však vlády popierajú, že sa podieľali na sabotáži, je potrebné preskúmať dôkazy. Navyše, ako mu vysvetlil expert na poistné právo Said Mahmoudi, poisťovne by museli preukázať, že útoky boli vojnovým aktom nariadeným vládou, aby bolo možné uplatniť vojnovú doložku.

Nemecké vyšetrovacie orgány v súčasnosti uprednostňujú teóriu „Andromeda“

Po výbuchoch sa Rusko a Západ navzájom obviňovali zo zodpovednosti za sabotáž. Zo všetkých šíriacich sa teórií sa za najlepšie podloženú považuje tá, podľa ktorej sa na plachetnici „Andromeda“ vydalo na plavbu šesť ukrajinských občanov. Vzhľadom na to, že vnútorný tlak v potrubí bol dostatočne vysoký na to, aby spôsobil silný výbuch, stačilo by malé výbušné zariadenie.

Najatie osôb s falošnými pasmi zaplatila poľská spoločnosť. Nie je jasné, kto presne to bol a kto, ak vôbec niekto, bol objednávateľom a z akých dôvodov. Niektorí z identifikovaných podozrivých svoju účasť popierajú.

V júni 2022 holandská vojenská spravodajská služba MIVD údajne vydala varovanie pred plánovaným útokom na Nord Stream na Ukrajine. Táto informácia sa dostala aj do Nemeckej informačnej služby (BND). Uvádzal sa však aj konkrétny dátum. Keďže však tento dátum v čase hodnotenia BND už uplynul, varovanie sa zrejme nebralo vážne.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj