Nedeľa 16. júna, 2024
Líder Občianskej koalície (KO) Donald Tusk, december 2023 (Photo by Omar Marques/Getty Images)
»

Poľsko investuje 2,3 miliardy eur do posilnenia hraníc s Ruskom a Bieloruskom

Poľský premiér Donald Tusk 18. mája oznámil, že Poľsko investuje 10 miliárd zlotých (2,3 miliardy eur) do programu na zabezpečenie svojej východnej hranice. Krajina posilňuje svoju obranu proti tomu, čo podľa nej predstavuje rastúcu hrozbu zo strany Ruska a Bieloruska.

Tusk uviedol, že práce na projekte Štít – východ, ktorý zahŕňa výstavbu riadnych vojenských opevnení, sa už začali. Poľsko sa nachádza na východnom krídle NATO a je členom Európskej únie (EÚ). Tusk zdôraznil, že nesie ďalšiu zodpovednosť za bezpečnosť Európy.

„Začíname rozsiahly projekt na vybudovanie bezpečnej hranice vrátane systému opevnení, ako aj terénnych úprav a environmentálnych rozhodnutí, ktoré znemožnia prechod tejto hranice potenciálnemu nepriateľovi,“ povedal Tusk.

Premiér neuviedol ďalšie podrobnosti o tom, aké druhy opevnení sa vybudujú.

Tusk podľa vyhlásenia rokoval aj s Európskou investičnou bankou o financovaní satelitnej zložky iniciatívy Európsky nebeský štít.

Iniciatíva Európsky nebeský štít je spoločný systém protivzdušnej obrany, ktorý Nemecko vytvorilo v roku 2022 s cieľom posilniť európsku protivzdušnú obranu. Tusk ju prirovnal k izraelskému systému Iron Dome.

Prezidentka skupiny Európskej investičnej banky (EIB) Nadia Calviñová po pondelkovom stretnutí s D. Tuskom vo Varšave uviedla, že banka poskytne úver vo výške 300 miliónov eur na financovanie „prvého poľského satelitného systému na pozorovanie Zeme, ktorý podporí viaceré iniciatívy na dvojaké, civilné a bezpečnostné, využitie“.

Európska investičná banka (EIB) je v spoločnom vlastníctve krajín EÚ. „Banka si požičiava peniaze na kapitálových trhoch a požičiava ich za výhodných podmienok na projekty, ktoré podporujú ciele EÚ,“ uvádza sa na webovej stránke EÚ.

Hraničný múr

Hranica Poľska s Bieloruskom je ohniskom napätia od roku 2021, keď sa tam začali hrnúť nelegálni prisťahovalci po tom, ako Minsk, blízky spojenec Ruska, otvoril na Blízkom východe cestovné kancelárie ponúkajúce novú neoficiálnu cestu do Európy, čo bol podľa EÚ krok, ktorého cieľom bolo vyvolať krízu.

Poľská pohraničná stráž zaznamenala v prvej polovici novembra 2021 vyše 5 000 pokusov o nelegálne prekročenie hraníc z Bieloruska v porovnaní so 120 pokusmi za celý rok 2020.

Predchádzajúca vláda, ktorú vytvorila strana Právo a spravodlivosť (v súčasnosti v opozícii), postavila na poľsko-bieloruskej hranici oceľový múr zakončený ostnatým drôtom, aby zastavila masívny prílev nelegálnych prisťahovalcov.

Poľské ministerstvo vnútra a správy vo svojom vyhlásení uviedlo, že múr dlhý viac ako 186 km a vysoký 5,5 m bol dokončený v júni 2022. Múr má špeciálne priechody pre voľne žijúce zvieratá podobné priechodom pre divú zver na diaľniciach.

O rok neskôr múr doplnila elektronická bariéra vybavená „3 000 termovíznymi kamerami a senzormi“, ktoré monitorujú hranicu, uviedla poľská pohraničná stráž vo vyhlásení.

Elektronická bariéra dlhá 206 km pokrýva aj úseky hraníc, ktoré nie sú chránené múrom, ako sú rieky a vodné toky.

Obe bariéry pokrývajú celkovo takmer polovicu 418 km dlhej hranice s Bieloruskom.

V novembri 2023 poľská pohraničná stráž vo svojom vyhlásení uviedla, že účinne bojuje proti nelegálnej migrácii.

V jeden novembrový deň sa 110 zo 120 osôb, ktoré sa pokúsili nelegálne prekročiť bieloruskú hranicu do Poľska, otočilo po zhliadnutí pohraničnej hliadky späť a 10 osôb bolo zadržaných.

Od začiatku roka 2024 bolo zaznamenaných viac ako 13 000 pokusov o nelegálne prekročenie poľsko-bieloruskej hranice, uviedla pohraničná stráž vo vyhlásení z 20. mája.

Podľa údajov poľskej pohraničnej stráže v prvom štvrťroku tohto roka pohraničná stráž zadržala alebo odhalila 107 nelegálnych prisťahovalcov, ktorí nelegálne prekročili bieloruskú hranicu, pričom v rovnakom štvrťroku minulého roka to bolo 160 nelegálnych prisťahovalcov.

V prvom štvrťroku 2023 bol v prevádzke len oceľový múr, zatiaľ čo elektronická zábrana sa stále budovala.

Vzťahy s Ruskom

Od ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 sa vzťahy medzi Poľskom a Bieloruskom vyostrili, Varšava zvýšila výdavky na obranu a obvinila Minsk a Moskvu z pokusov o destabilizáciu Poľska.

Tusk v utorok na tlačovej konferencii povedal, že „tlak na východnú hranicu Poľska nie je spontánnou migráciou ľudí, ktorí utekajú z rôznych krajín“.

Viac ako 90 % osôb, ktoré nelegálne prekračujú poľské hranice, má ruské víza, povedal Tusk.

„Za organizáciou náboru, prepravy a následných pokusov o prepašovanie tisícov ľudí stojí ruský štát, nie nejaký pochybný podnik,“ povedal Tusk s odvolaním sa na informácie zhromaždené špeciálnymi službami.

Nelegálni prisťahovalci sú verbovaní v krajinách ako Somálsko, Eritrea, Jemen a Etiópia a s pomocou „jednej z arabských krajín“ sú letecky prepravovaní do Ruska, odkiaľ sa dostávajú do Bieloruska, tvrdí Tusk.

Preto je dôležité „plne zabezpečiť hranice s Bieloruskom“, zdôraznil poľký premiér.

Denník Epoch Times sa obrátil na ruskú vládu so žiadosťou o komentár.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj