Pondelok 20. mája, 2024
Rastliny sú vo všeobecnosti menej citlivé na teplotu, keď majú dostatok vody. (Ilustračná fotografia: Pexels / Nandhu Kumar)

Pôdy sú čoraz vlhkejšie – teplejšia klíma sama o sebe pôdu nevysušuje

Vedci z Harvardovej univerzity vo svojej novej štúdii dokazujú, že na vlhkosť pôdy má vplyv najmä jeden faktor: a nie je to teplota vzduchu.

Vlhkosť pôdy môže mať vplyv na to, ako rýchlo sa rozšíri lesný požiar, ako rýchlo sa kopec zosunie a, čo je zrejme najdôležitejšie, aká úrodná je poľnohospodárska pôda.

V súvislosti so zmenou klímy a zvyšujúcimi sa teplotami sa však niektorí výskumníci obávajú, že pôda bude vysychať, ale zdá sa, že opak je pravdou. V rokoch 2011 až 2020 sa vlhkosť pôdy v lete – najteplejšom ročnom období – zvýšila, a to na 57 % územia USA. Ako je to možné?

Túto otázku skúmali vedci z Harvardovej univerzity v rámci svojej najnovšej štúdie. Výsledok: na vlhkosť pôdy nemá vplyv teplota, ale zrážky.

Zistenie, že viac dažďa vedie k vlhkejšej pôde, v skutočnosti nie je veľkým prekvapením. Štúdia zároveň spochybnila dlhodobý predpoklad, že nárast globálnych teplôt vedie k suchej pôde.

Vlhkejšia pôda vďaka väčšiemu množstvu CO₂?

Výskumný tím zistil, že vysušovanie pôdy v dôsledku zvýšených teplôt sa dá do značnej miery zmierniť hnojením CO₂. Ten umožňuje rastlinám efektívnejšie využívať vodu. To znamená, že zrážky zostávajú najdôležitejším faktorom pre pôdnu vlhkosť.

V závislosti od poveternostných podmienok sa môže stať, že zrážky, ktoré trvajú niekoľko dní alebo týždňov, vedú k zvýšeniu vlhkosti.

Jednou z výziev pri skúmaní je nedostatok údajov a častý rozpor medzi satelitnými údajmi a pozorovaniami na zemi. Výskumníci si preto vybrali obdobie rokov 2011 až 2020, keďže v tomto období bolo v USA k dispozícii najviac údajov z pozemných meraní, a porovnali ich so súčasnými satelitnými údajmi.

„Nemáme veľmi presné merania dlhodobej vlhkosti pôdy, ale vplyv vysokých teplôt na poľnohospodárske výnosy súvisí do veľkej miery s dostupnosťou vody,“ vysvetľuje Lucas Vargas Zeppetello, prvý autor štúdie. „Rastliny sú vo všeobecnosti menej citlivé na teplotu, keď majú dostatok vody, ale keď je sucho, môže to byť pre nich nebezpečné.“

Prítomnosť vody je teda kľúčovým faktorom pre život, ktorý závisí na daždi.

„Naše výsledky naznačujú, že znížená pôdna vlhkosť je všetko, len nie predvídateľným faktorom vzhľadom na neistý vývoj zrážok,“ hovorí Huybers. „Vzhľadom na neistotu v medziročnej premenlivosti zrážok a v predpovedaní dlhodobých zrážok je prakticky nemožné predpovedať pôdnu vlhkosť v nasledujúcich desaťročiach.“

Táto neistota sťažuje predpovedanie podmienok pre pestovanie plodín, dodáva Zeppetello. Z tohto dôvodu je potrebné venovať o to väčšiu pozornosť stratégiám hospodárenia s vodou.

Štúdia bola uverejnená 5. februára 2024 v časopise Nature Water.

Prečítajte si aj