Sobota 27. apríla, 2024
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predsedá zasadnutiu vlády v budove Kirya, v ktorej sídli izraelské ministerstvo obrany, v Tel Avive 31. decembra 2023. (Foto: ABIR SULTAN/POOL/AFP via Getty Images)

B. Netanjahu: Ak sa USA odmietne zapojiť, Izrael spustí ofenzívu v meste Rafah „na vlastnú päsť“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal americkému ministrovi zahraničných vecí Antony Blinkenovi, že Izrael by v Rafahu (najjužnejšom meste Gazy) mohol začať pozemnú ofenzívu „na vlastnú päsť“ aj bez podpory USA.

Blinken sa stretol s izraelským politikom 22. marca v Tel Avive a vyzval Izrael, aby neútočil na Rafah, pričom uviedol, že takáto akcia „by mohla zhoršiť situáciu“.

„Ako sme sa už vyjadrili, rozsiahla pozemná vojenská operácia v Rafahu nie je riešením,“ povedal A. Blinken na tlačovej konferencii v Tel Avive.

„Takáto operácia by mohla zabiť viac civilistov, ohrozila by dodávky humanitárnej pomoci, ďalej by izolovala Izrael na medzinárodnej scéne a ohrozila by jeho dlhodobú bezpečnosť a povesť.“

Podľa ministerstva zahraničných vecí A. Blinken s B. Netanjahuom diskutoval aj o potrebe dosiahnuť dohodu o šesťtýždňovom prímerí, ktorá by zaručila prepustenie rukojemníkov a zvýšenie humanitárnej pomoci pre Gazu.

B. Netanjahu však na sociálnej sieti X, uviedol, že Blinkenovi na stretnutí povedal, že nie je možné poraziť Hamas bez toho, aby Izrael vstúpil do Rafahu a zlikvidoval povstalecké oddiely, ktoré sa tam stále nachádzajú.

„Povedal som mu, že dúfam, že to urobíme s podporou Spojených štátov, ale že ak to bude potrebné, urobíme to aj sami,“ povedal izraelský líder.

„Povedal som mu tiež, že si uvedomujeme potrebu evakuácie civilného obyvateľstva z bojových zón a, samozrejme, poskytnutie humanitárnych potrieb a že pracujeme na tomto cieli.“

Palestínčania prehľadávajú trosky budovy zničenej pri nočnom izraelskom nálete v utečeneckom tábore Rafah na juhu pásma Gazy 27. februára 2024 počas pokračujúcich bojov medzi Izraelom a palestínskou militantnou skupinou Hamas (Foto: DIT KHATIB/AFP via Getty Images).

Bidenova administratíva vyzvala Izrael, aby sa zdržal veľkej ofenzívy v Rafahu, kým nebude vypracovaný plán hromadnej evakuácie civilistov z poslednej zóny v Gaze. Viac ako polovicu z 2,3 milióna obyvateľov Gazy v tejto oblasti tvoria utečenci.

Spojené štáty predložili Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, v ktorej vyzývajú na okamžité prímerie v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov, ale Čína a Rusko ho vetovali.

Pätnásťčlenná Rada hlasovala v pomere 11 za a 3 proti, vrátane Alžírska, ktoré je arabským zástupcom v Rade. Guyana sa zdržala hlasovania.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia 22. marca pri vysvetľovaní svojho rozhodnutia vetovať rezolúciu uviedol, že táto posledná rezolúcia o prímerí, ktorú podporili Spojené štáty, výslovne nenariaďuje prímerie, ale len stanovuje, že takéto prímerie je „nevyhnutné“. V. Nebenzia sa domnieva, že táto formulácia „nie je dostatočná“ a že Rada by mala „požadovať prímerie“.

Podľa súhrnu OSN sa v rezolúcii USA „naliehavo požaduje okamžité a trvalé prímerie“, uvádza sa v nej, že Izrael a ostatné ozbrojené skupiny zapojené do konfliktu musia dodržiavať medzinárodné právo a chrániť humanitárnych pracovníkov, a vyzýva na rozšírenie humanitárnej pomoci v Gaze.

V súhrne OSN sa uvádza, že rezolúcia tiež priamo odsudzuje „všetky teroristické činy vrátane útokov, ktoré Hamas uskutočnil 7. októbra, unášania a zabíjania rukojemníkov, zabíjania civilistov a sexuálneho násilia a odsudzuje využívanie civilných budov na vojenské účely“.

Okrem toho sa v rezolúcii podporovanej USA požaduje, aby teroristická skupina Hamas umožnila humanitárnym organizáciám prístup ku všetkým zostávajúcim rukojemníkom, ktorých Hamas zadržiava v pásme Gazy.

Bojovníci Hamasu počas útoku zo 7. októbra na juhu Izraela zabili približne 1 200 ľudí a 250 ďalších uniesli, čo spustilo vojnu. Predpokladá sa, že Hamas stále zadržiava približne 134 rukojemníkov.

Hamasom kontrolované ministerstvo zdravotníctva 21. marca vyčíslilo počet obetí v Gaze na takmer 32 000. Úrad vo svojich údajoch nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi, ale zdôrazňuje, že dve tretiny mŕtvych tvoria ženy a deti.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj