Sobota 27. júla, 2024
(Zľava) Slovenská diplomacia vedená Jurajom Blanárom a ruská diplomacia vedená Sergejom Lavrovom na stretnutí v tureckej Antalyi 2. marca 2024. (Foto: FB / Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

Minister Blanár mal apelovať na S. Lavrova, aby sa čo najskôr obnovili mierové rokovania

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) počas stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v tureckej Antalyi apeloval na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov. Zdôraznil mu tiež, že to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. J. Blanár sa so S. Lavrovom stretol na žiadosť ruskej strany.

„Bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie kríz a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia,“ povedal J. Blanár po schôdzke. Šéfovi ruskej diplomacie tlmočil aj postoj vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie.

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády SR postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Ruskému ministrovi tiež zdôraznil, že „to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať“. J. Blanár dodal, že SR je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. „Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier,“ doplnil. S. Lavrova zároveň ubezpečil, že Slovensko nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

Minister zahraničných vecí sa zúčastnil na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi, organizovaného pod záštitou prezidenta Tureckej republiky Recepa Tayyipa Erdogana. Na platforme s cieľom hľadania mierových riešení sa zúčastnilo viac ako 20 najvyšších predstaviteľov štátov a vlád, vyše 60 ministrov zahraničných vecí a dve desiatky predstaviteľov medzinárodných organizácií.

J. Blanár sa okrem iných rokovaní stretol v závere pracovnej cesty aj s ministrom zahraničných vecí Palestínskeho štátu Rijádom al-Malkím. Podľa Blanára je potrebné dohodnúť prímerie a obnoviť mierový proces.

R. Fico: Stretnutia Blanára a Kaliňáka sú príklad vyváženej zahraničnej politiky

Premiér Robert Fico (Smer-SD) obhajuje stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Lavrovom v Turecku. Vo videu na sociálnej sieti hovorí o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike. Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagone.

„Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene,“ odkázal R. Fico.

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj tureckého samitu poznamenal, že o ňom vedel. „Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol,“ skonštatoval R. Fico. Ministri zahraničných vecí mali na stretnutí podľa premiéra hovoriť o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku.

Ruská agentúra Interfax informuje, že Blanár po schôdzke s Lavrovom novinárom povedal, že Slovensko neplánuje na Ukrajinu vyslať svojich vojakov ani poslať zbrane. Slovensko podľa Blanára poskytuje Ukrajine humanitárnu podporu a darovalo krajine aj systémy na odmínovanie.

Premiér sa nevyhol ani opätovnej kritike RTVS. V tejto súvislosti poznamenal, že požiada ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS), aby prišla s návrhmi, ako zákonným
postupom vrátiť verejnoprávnosť a objektívnosť do vysielania RTVS. Na „urobenie poriadku s RTVS“ ho majú vyzývať aj mnohí občania.

PS: Stretnutie Blanára s Lavrovom je zvratom dlhodobého smerovania Slovenska

Stretnutie šéfa slovenskej diplomacie J. Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí S. Lavrovom považuje opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) za zvrat dlhodobého zahraničnopolitického smerovania Slovenska a krok proti politike EÚ. Stretnutie kritizujú aj KDH a líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

„Minister Blanár sa stretol s hlavným diplomatom štátu, ktorý označuje Slovenskú republiku za svojho nepriateľa, ktorý napadol susedný štát a ktorého predstavitelia naznačujú, že Ukrajinou by sa ich ťaženie nemuselo skončiť,“ uviedol v stanovisku poslanec parlamentu Tomáš Valášek (PS). Myslí si, že pre predstaviteľov Smeru-SD zrejme ide o predvolebnú hru na voličov obdivujúcich Rusko. „Potvrdili tým, že súčasná vláda už Slovensko nevidí na Západe, ale vidí sa skôr v autoritatívnom smerovaní a v nadbiehaní diktátorským režimom,“ zdôraznil.

PS dúfa, no neočakáva, že minister Blanár stretnutie využil na diskusiu o mieri s jedinou stranou, ktorá ho môže priniesť kedykoľvek. Hnutie tvrdí, že stačí, ak Rusko stiahne svojich vojakov. Poslanec Ivan Štefunko (PS) dodal, že stretnutie je zradou našej zahraničnopolitickej orientácie.

Podpredseda KDH Marián Čaučík sa pýta, či Blanár Lavrovovi povedal to, čo hovorí doma – že Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú krajinu v medzinárodne uznaných hraniciach. Čaučíka tiež zaujíma, či Blanár ruskému ministrovi povedal, že vidí perspektívu Ukrajiny v EÚ a že Slovensko podporuje mierové aktivity vrátane iniciatívy prezidenta Ukrajiny vedúce k čím skoršiemu začatiu mierových rokovaní.

M. Čaučík dodal, že ruská strana mala potvrdiť pripravenosť obnoviť vzťahy so Slovenskom na medziparlamentnej úrovni, v kultúrnej, humanitárnej a vojenskej pamiatkovej oblasti. „Som presvedčený, že slovenská strana by na obnovenie takýchto vzťahov mala pristúpiť až po tom, ako ruská strana stiahne svoje vojská z okupovaných území Ukrajiny,“ uviedol v stanovisku.

I. Matovič tvrdí, že stretnutie je v súlade s „nemorálkou“ Blanára. Myslí si, že ruská propaganda premiérovi Robertovi Ficovi pomáhala počas uplynulých troch rokov a v predvolebnej kampani. Označil preto toto stretnutie za poďakovanie a povinnú jazdu. R. Fico nám podľa neho robí v Európe hanbu.

SaS považuje stretnutie za nepriateľské gesto voči našim spojencom. „Stretnutie Juraja Blanára s človekom, ktorý je okrem iného na sankčných zoznamoch, je len dôkazom toho, že Ficova vláda nás ťahá na Východ,“ uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS). Slovensko sa podľa SaS po krokoch vlády Roberta Fica ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii. „Namiesto toho, aby si Juraj Blanár ako minister zahraničných vecí po smrti Alexeja Navaľného predvolal ruského veľvyslanca na Slovensku, ako sme navrhovali v uznesení NR SR, podáva si ruku s najbližším človekom Vladimíra Putina,“ doplnil J. Krúpa.

I. Korčok: Prezident by mal ustrážiť zahraničnopolitické smerovanie

Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý ustráži zahraničnopolitické smerovanie tejto krajiny. Konštatuje to kandidát na prezidenta Ivan Korčok v súvislosti s rokovaním ministrov zahraničných vecí SR a Ruska v Turecku.

„Stretnutie Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom a priateľské pózy s predstaviteľom štátu, ktorý nás oficiálne označil za nepriateľa, už, bohužiaľ, vôbec neprekvapuje. Ale len jasne ukazuje, kam súčasná moc smeruje Slovensko,“ hovorí I. Korčok.

Bolo by podľa neho úplne naivné predpokladať, že by pri tomto stretnutí šéf slovenskej diplomacie odprezentoval, že slovenský záujem je, aby Rusko okamžite skončilo svoju agresiu voči Ukrajine. Pretože Rusko ohrozuje aj Slovensko. Stretnutie zároveň označil za ďalší klinec do rakvy V4, „ktorý dnes Slovensko zatĺka do tejto, pre nás dôležitej spolupráce.“

I. Korčok sa tiež pýta, kde je líder Hlasu-SD a ďalší kandidát na prezidenta Peter Pellegrini, ktorý sľuboval, že jeho strana bude strážiť vo vláde slovenské prozápadné smerovanie.

Prečítajte si aj