Pondelok 20. mája, 2024
Elon Musk, 16. júna 2023 (Foto: JOEL SAGET/AFP via Getty Images)

Muskova spoločnosť Neuralink implantuje prvý mozgový čip človeku

Elon Musk v pondelok uviedol, že prvý ľudský pacient v rámci klinickej štúdie jeho startupu Neuralink sa po nedeľňajšej implantácii čipu do mozgu zotavuje dobre.

„Prvé výsledky ukazujú sľubnú detekciu neurónových impulzov,“ dodal  Musk v príspevku na X (predtým Twitter), pričom mal na mysli aktivitu neurónov, ktoré vysielajú signály do celého mozgu a tela.

Neurotechnologická spoločnosť so sídlom v San Franciscu uskutočnila svoju prvú klinickú štúdiu na ľuďoch použitím presného roboticky implantovaného mozgovo-počítačového rozhrania (PRIME).

Štúdia využíva robota na chirurgickú implantáciu bezdrôtového rozhrania mozog-počítač (BCI) do oblasti mozgu, ktorá ovláda signály k pohybu.

Spoločnosť Neuralink uviedla, že jej cieľom je vytvoriť prvý neurálny implantát na svete, ktorý umožní používateľom ovládať počítač alebo mobilné zariadenie kdekoľvek pomocou svojich myšlienok.

Musk vyjadril želanie, aby jeho spoločnosť pomáhala osobám trpiacim ťažkými poraneniami miechy a amyotrofickou laterálnou sklerózou. Verí, že mozgové implantáty by mohli potenciálne liečiť aj iné ochorenia, ako napríklad obezitu, autizmus, depresiu a schizofréniu.

Verí tiež, že táto technológia má potenciál umožniť telepatiu a prehliadanie webových stránok.

Po získaní povolenia od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na prvé testy na ľuďoch začala spoločnosť v septembri minulého roka s náborom pacientov s ochrnutými končatinami na klinické testy.

Zariadenie je po implantácii v podstate neviditeľné a bezdrôtovo prenáša mozgové signály do aplikácie, ktorá dekóduje signály k pohybu, vysvetlila spoločnosť.

Očakáva sa, že klinická štúdia PRIME, ktorej cieľom je testovanie implantátu, potrvá približne šesť rokov. Jej hlavným cieľom je vyhodnotiť bezpečnosť a počiatočnú účinnosť implantátu, ktorý umožňuje účastníkom ovládať počítačový kurzor alebo klávesnicu len pomocou myšlienok.

Spoločnosť Neuralink vykonáva štúdie s mozgovými implantátmi na ľuďoch na základe výnimky pre výskumné zariadenia (IDE) od získania povolenia od FDA v máji minulého roka. Predtým spoločnosť testovala mozgové implantáty na zvieratách v roku 2019.

V roku 2020 spoločnosť Neuralink úspešne implantovala mikročipy umelej inteligencie do mozgu prasaťa menom Gertrúda. V apríli 2021 spoločnosť Neuralink zverejnila video 9-ročného makaka menom Pager, ktorý hrá videohry pomocou neurónového implantátu v mozgu.

Obavy z výskumu 

Hoci výskum spoločnosti Neuralink v oblasti mozgových implantátov ukázal sľubné výsledky, postupy spoločnosti pri testovaní na zvieratách vyvolali obavy týkajúce sa možného porušenia zákonov v oblasti dobrých životných podmienok zvierat.

Začiatkom tohto mesiaca bola spoločnosti udelená pokuta za porušenie pravidiel amerického ministerstva dopravy (DOT) týkajúcich sa prepravy nebezpečných materiálov.

Vyšetrovatelia ministerstva dopravy zistili, že spoločnosť sa neregistrovala ako prepravca nebezpečných materiálov. Nesprávne balenie nebezpečného odpadu vrátane xylénu sa zistilo aj počas inšpekcií zariadení v Texase a Kalifornii vo februári 2023.

Vo februári 2021 ministerstvo uviedlo, že spoločnosť Neuralink mohla pri odstraňovaní implantátov z mozgov opíc prepravovať potenciálne nebezpečné patogény bez príslušných ochranných opatrení. To mohlo mať za následok, že čipy prenášali infekčné choroby, čo bolo v rozpore s federálnym zákonom.

Agentúra Reuters informovala, že Úrad generálneho inšpektora ministerstva poľnohospodárstva vyšetruje spoločnosť Neuralink pre možné porušenie zákona o ochrane zvierat.

Spoločnosť čelila kritike zo strany skupín na ochranu práv zvierat, ale pán Musk obhajoval svoje postupy testovania na zvieratách a tvrdil, že opice, ktoré sa používajú pri testoch, majú rady úlohy a sú šťastné. Povedal tiež, že spoločnosť Neuralink „dbá na dobré životné podmienky zvierat“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj